2
Domaći fudbal

PROVOKACIJE NE PRESTAJU: U Bosni ‘prekrečen’ pravoslavni grafit uz poziv na linč Srba (FOTO)

Objavljeno: 20.10.14 u 09:44

Od kvalifikacione utakmice za plasman na EP 2016. godine između Srbije i Albanije, koja je prekinuta zbog preletanja drona, brojni incidenti viđaju se na svakom koraku.

Zastava-Albanija

Najnoviji stiže iz komšijske BIH gde je na stadionu FK Slavija, koji je bio spremljen za predstojeću prvenstvenu utakmicu, osvanuo graft sa nizom pogrdnih reči prema Srbiji.

Naime, ovaj klub koji se nalazi u istočnom delu Sarajeva u kojem žive pretežno stanovnici srpske nacionalne pripadnosti, doživeo je da podno severne tribine osvanu ispisane poruke „Smrt Srbima“, „Svi ste vi Turci“ i „Islam“.

Krivci za „prekrečavanje“ graftina navijača Slavije, na kojima se nalazio i citat Cara Lazara iz čuvenog filma „Boj na Kosovu“ se nisu skrivali, već su se uredno potpisali, pa je tako poznato da su ove uvredljive reči pisali navijači sarajevskog Željezničara.

Ipak, za sada nisu poznata konkretna imena počinilaca, ali policija već radi na ovom slučaju. U samom klubu su svi nezadovoljni i svesni činjenice da je život u polarizovanoj BIH izuzetno težak:

– Ovo je sramna poruka ko god da stoji iza nje. Primitivizam je još jednom pobedio, a mi nećemo sa sportskih terena da šaljemo negativne poruke. Od sitnih stvari se kreće, ali se nadam da će počinioci biti pronađeni i kažnjeni. Naravno, dobro bi bilo pronaći nalogodavce ovog vandalskog i primitivnog čina – kaže predsednik kluba, Zdravko Šavija.

U Željezničaru su takođe iznenađeni i ogorčeni činjenicom da je neko zloupotrebio ime njihovog kluba.

– Mi želimo da naglasimo da osuđujemo svaki vid nacionalizma i ne želimo da se ime našeg kluba dovodi u vezu sa njim. Grafite i poruke je mogao napisati svako, a time i zloupotrebiti naš klub. Nećemo da, podvlačimo, imamo bilo kakve veze sa njima – rečeno je u saopštenju tima sa Grbavice.

Grafit-Prozivke-Srbiji

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter