0
Evroliga

UČITE OD DUDE: Između igrača i trenera nije potrebna treća osoba!

Objavljeno: 17.10.14 u 19:31

Trener Anadolu Efesai nedadašnji selektor naše zemlje Dušan Duda Ivković napisao je u blogu za sajt Evrolige da trener istovremeno mora da bude i psiholog.

Duda-Ivkovic

– Ne volim da imam psihologa u timu, jer smatram da nije potrebna treća osoba između trenera i igrača. Trener mora da bude psiholog, da razume dušu igrača, da uđe u njegovu glavu i srce i da vidi šta je unutra. Mora mnogo da se razgovara s njima, u četiri oka ili u svlačionici, ali uvek moraš da tražiš više od najboljih igrača – piše Ivković.

– Mene su optuživali da ne umem da izađem na kraj sa zvezdama, ali ja mislim suprotno – uvek sam bio više kritičan prema njima, jer sam znao da mogu to da učine i zbog toga smo toliko puta zajedno završili na vrhu. Sa mladim igračima ne možeš da budeš tako zahtevan, moraš da ih naučiš poverenju i da budeš strpljiv – dodao je Duda.

Ivković dobro zna šta je potrebno da mladi igrač uspe…

– Imam u timu nekoliko mladića koji nisu ni mislili da će biti u prvom timu ove sezone, ali moja ideja jeste da koristim turske talente, kao što sam u Olimpijakosu radio sa grčkim. Kako bih nadomestio nedostatak iskustva, doveli smo Krstića, Lazmea i Perperoglua, koji su mnogo bitaka prošli u Evroligi. Ići ćemo korak po korak, uz strpljenje i vredan rad. Smena generacija uvek je teška u timskom sportu. Po mojoj viziji, Efes bi morao sledeće sezone da igra važnu ulogu u EL – napisao je Ivković.

Bivši selektor Srbije pisao je i generalno o mladim igračima, kao i o razlozima zašto oni ne dobijaju šansu.

– Jedina formula jeste da veruješ mladim igračima i da dobro radiš individualno sa svakim igračem. Pretpostavljam da svi treneri znaju tu formulu, ali ne mogu da je primene u atmosferi pritiska od uprave, medija, navijača… Srećom, to nije tako u mom slučaju. Ja mogu da se izborim sa bilo kojom vrstom pritiska i da pružim šansu mladima – želim da oni preuzmu odgovornost – napisao je Ivković i dodao:

– Još jedna vrsta pritiska sa kojim se treneri suočavaju jeste navala prosečnih igrača iz SAD koji zauzimaju mesto mladim Evropljanima i sputavaju njihov napredak. Sumnjiv kvalitet nekih od Amerikanaca nije dovoljan da se dobijaju mečevi, a n drugoj strani mnogo se gubi kada mladi igrači ne dobijaju šansu. Taj problem ide ruku pod ruku sa odlaskom evropskih talenata u NBA ligu. Trenirao sam mnogo igrača koji su uspeli u NBA, jer su otišli u pravom trenutku, zreli i iskusni. Sada mnogi odu premladi i nepripremljeni, pa se vrate kao lošiji igrači – zaključio je Ivković.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter