0
Košarka

FOTO: STARSPORT

AMBASAROR UNICEF-A I SELEKTOR ĐORĐEVIĆ: Sport je važna disciplina za ceo život!

Objavljeno: 09.10.14 u 19:46

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević poručio je deci u intervjuu za UNICEF da je veoma bitno da se bave sportom. Đorđević je nacionalni ambasador UNICEF od 2005. godine i pomogao je da se 54 osnovne škole u Srbiji uključe i sprovedu program ‘Škola bez nasilja’, čiji je promoter.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Košarkaška legenda je nedavno sa reprezentacijom osvojila srebro na Svetskom prvenstvu u Španiji.

– Svaki uspeh je kruna timskog rada. To je vera u zajedničku viziju, upornost i veliki trud, poštovanje pravila igre, podrška i motivacija saigrača, ali i uvažavanje protivnika. Tako se prevazilaze granice, pobeđuje i pokreće ono što je najbolje u svakom pojedincu i u svakom timu- istakao je Đorđević.

Đorđević je kao promoter programa “Škola bez nasilja” jednom prilikom izjavio da od učenika očekuje da pomažu jedni drugima. Na pitanje da li je to suština i timske igre koju traži, rekao je:

– Mislim da ukoliko se bavimo decom na kvalitetan način i ukoliko im pružamo dobro obrazovanje, time kreiramo budućnost zdravijeg društva. Važno je da dajemo lični primer deci tako što ćemo da ih čujemo i osetimo, da sa njima razgovaramo, da zajednički rešavamo probleme i proslavljamo uspehe. Važno je da zajednički dogovorimo pravila o odgovornostima koje svako od nas mora da preuzme, u kući i van kuće. To je osnova za zdravu porodicu, za dobar tim. Ali, na nama odraslima je da deci damo primer solidarnosti, tolerancije, fer pleja i nediskriminacije.

Selektor ‘orlova’ ističe da UNICEF ima važnu ulogu u Srbiji i svetu i da mu je drago što može da doprinese svojom podrškom.

– Trudim se da podržim sve akcije UNICEF, koliko je to u mojoj moći. UNICEF ima važnu ulogu, kako u Srbiji tako i svuda u svetu, i zato sam ja tu, da podržavam koliko mogu i podržavaću celog života. Lično mi dosta znači što sam u situaciji da mogu da pomognem i što znam koliko je dobrih stvari urađeno kroz program ‘Škola bez nasilja’, čiji sam ja promoter, kao i kroz druge programe koje UNICEF sprovodi u Srbiji. Srećan sam kada mogu da posetim neku školu, razgovaram sa decom, sa nastavnicima, roditeljima, predstavnicima ministarstava i lokalnih samouprava, donatorima koji nam omogućavaju da radimo. Svi zajedno, udruženi, možemo da stvorimo bolje uslove za našu decu, i to jedino tako, kao jedan dobro organizovan tim koji je posvećen današnjoj generaciji dece i mladih, a time i budućnosti našeg društva – naglasio je Đorđević.

Za kraj, Đorđević je poslao poruku roditeljima i deci, posebno onoj koja se bave sportom.

– Moja poruka za decu je da se bave sportom i da kroz sport steknu životne veštine koje će im koristiti za bilo koje zanimanje koje odaberu u životu. Roditelji treba da podrže svoju decu da se bave sportom, da ih bodre i pozitivno motivišu. Jako je loše kada roditelji kažnjavaju decu zato što nisu postigla uspeh na nekom takmičenju. Treneri i nastavnici fizičkog vaspitanja imaju važnu ulogu, da budu uzori deci, da im prenesu najbolje vrednosti sporta i timskog rada –  istakao je Đorđević.

– Sport, igra i fizičko vaspitanje imaju izuzetno važnu ulogu za psihofizički razvoj svakog deteta. Kroz sport, igru i rekreaciju deca stiču osećaj učestvovanja, pripadanja. Sport povezuje pojedince, timove, zajednice, ističe njihove zajedničke vrednosti i ideale, prevazilazi kulturološke i etničke podele. Kroz sport deca uče kako da poštuju pravila, kako da sarđuju, kako da kroz rad postižu uspeh, ali i kako da podnose poraz. Sport je važna disciplina za ceo život. Nažalost, časovi fizičkog vaspitanja su često prvi koji se ukidaju u školama u vreme krize, što ima dugoročne posledice za celo društvo – zaključio je Đorđević, a prenosi B92.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter