0
Domaći fudbal

FOTO: www.fkvojvodina.rs

SLAVI SE: Vojvodina igra prijateljske utakmice povodom stogodišnjice kluba

Objavljeno: 07.10.14 u 11:10

Fudbalski klub Vojvodina će u narednih devet dana odigrati prijateljske utakmice sa FK Miletić iz Mošorina i FK Šajkaš iz Kovilja.

FOTO: www.fkvojvodina.rs
FOTO: www.fkvojvodina.rs

 

Prva na redu je utakmica sa FK Miletić iz Mošorina. Zašto baš utakmica sa FK Miletić?

Sad već davne 1897. godine u Mošorinu je rođen  Đorđe (Georgije) Živanov, jedan od osnivača FK Vojvodina. Živanov se našao u grupi  hrabrih mladića koji su u proleće 1914. godine osnovali Fudbalski Klub Vojvodina.

Funkciju sekretara ovog kluba obavljao je 1924. godine, kada se vodila velika akcija za izgradnju trajnog doma fudbalera i navijača Vojvodine.

Sa velikim naporom i ulaganjima, taj posao je uspešno okončan 1924. godine, kada je na Vidovdan svečano otvoreno igralište „Karađorđe‟.

Uporedo sa sportskim aktivnostima, Živanov je 1921. godine uspešno je završio bogosloviju u Sremskim Karlovcima. Kao prota, Živanov je dostojno  vršio sveštenički poziv nalazeći se na pročelju borbe za duhovno i kulturno uzdizanje naroda Šajkaške oblasti.

Upravo zbog te vernosne službe, izgubio je život u toku Novosadsko-šajkaške racije. Ubijen je na zaleđenoj Tisi, 5. janura 1942. godine. Sin od Srpske pravoslavne crkve  je 1961. godine kanonizavao protu Georgija Živanova sa ostalim postradalima tokom Šajkaške racije u rang novomučenike.

Vojvodina je tako postala  jedan od retkih klubova na svetu među čijim se osnivačima našao i jedan svetac.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter