1
Domaći fudbal

Mandarić o privatizaciji Zvezde i Partizana: Imaju istoriju i navijače i ništa više

Objavljeno: 17.09.14 u 11:32

Bogati biznismen, vlasnik Šefild Venzdeja, kluba koji se takmiči u engleskom Čempionšipu, Milan Mandarić uveren je da Crvena zvezda i Partizan ne vrede mnogo novca.

Milan-Mandaric-football365-com

Ovaj američki bogataš srpskog porekla, poručio je u razgovoru za „Blic“ da navijači u Srbiji ne bi trebalo da se „plaše velikih cifara“ kada je reč o privatizaciji dva najveća srpska kluba. U javnosti su se spekulisale cene od 100 miliona za kupovinu crveno ili crno-belog tima:

– Klub u Premijer ligi vredi između 300 i 400 miliona funti. Klub koji se iz Čempionšipa bori za Premijer ligu, kao što je Šefild venzdej, vredi između 50 i 60 miliona funti. Ja se ne bih razbacivao milionima u priči o vrednosti Zvezde ili Partizana, ali vidim da je privatizacija sve bliža. Naša dva najveća kluba su brendovi koji imaju istoriju, navijače. Sve ostalo je pod znakom pitanja, uključujući potencijal lige, infrastrukturu, dugovanja – naglašava Mandarić, prenosi Blic.

Često su se u srpskoj javnosti spominjali određeni modeli privatizacije. Mandarić ima određene savete kojima bi mogao da pomogne u ovom činu:

– Nije u redu da klubovi dobijaju novac od poreskih obveznika. Nije to fer ni prema državi ni prema građanima. Država treba da vodi računa o tome ko će da kupi klub, da to bude neko ko ima uspeha i rezultat u poslovanju. Ako treba i da ima svog predstavnika u rukovodstvu, ali moraju da se znaju prava i obaveze. Sve se svodi na red i zakon. Svi moraju da se uklope u sistem, da znaju šta mogu, a šta ne. Naravno, i zakon mora da bude rigorozniji – kazao je Mandarić.

On ne krije da je sa određenim predstavnicima srpskih vlasti u poslednje vreme pričao na temu privatizacije:

– Bilo je nekih laganih priča na tu temu sa određenim ljudima. Moja situacija je jasna, još uvek sam stoprocentni vlasnik Šefild Venzdeja i jako teško bih sad mogao da se uključim u tu priču u Srbiji – kaže Mandarić.

Kada je reč o nekim konkretnim predlozima, Mandarić se osvrnuo na lična iskustva iz Francuske, ali i na situaciju u regionu, tačnije u Rijeci:

– Ja mogu samo da pričam iz ličnog iskustva. Imam primer iz Francuske, gde sam svojevremeno bio vlasnik Nice 70 posto, a 30 posto država, odnosno grad. Svi klubovi su i danas tako organizovani u Francuskoj, većinski procenat od 70 odsto pripada privatnom licu ili kompaniji. U mom slučaju, grad je davao podršku za omladinsku školu, obezbeđivao terene za trening, smeštaj. Dobar primer trenutno iz okruženja je Rijeka – kaže ovaj biznismen.

Mandarić smatra da će klub, i po privatizaciji, ostati deo navijača, tačnije u njihovom vlasništvu. Barem na određen način:

– Klub će uvek biti u vlasništvu navijača, to sam rekao i mojim navijačima. Rekao sam im da se nisam rodio u Šefildu, kao i da neću umreti u njemu, ali da moraju da mi daju vreme i da imaju strpljenja za rezultate. Vlasnik kluba treba da ima beneficije, ali mora da ima odgovornost, finansijsku, moralnu, svaku drugu. Tako je svuda, pa bi tako moralo da bude i u Srbiji – istakao je Mandarić.

On je ocenio da kašnjenje plate nije opcija, kada bi se klubovi konačno privatizovali:

– To pitanje ne bi smelo ni da se postavlja. U Šefildu imam između 150 i 160 zaposlenih, u samom menadžmentu 30-tak. Sa sportskim sektorom u pitanju je oko 250 ljudi, koji hrane svoje porodice. Plate moraju da budu na vreme, jer da nije tako u Engleskoj bi odmah nastali problemi, odnosno sankcije i za klub i za mene kao vlasnika – podvukao je Mandarić.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

1 Komentara

  1. INVESTICIONI FOND MIŠKA POPOVIĆA FRATELA PREUZIMA FK. PARTIZAN DA SVOJIM RUSKIM PRIJATELJIMA REŠIĆE PROBLEM STADIONA NAVIJAČE ĆE DOVESTU U NORMALU I PRIBLIŽIĆE NAS SREDNJE EVROPSKIM ZEMLJAMA OVENČANI GROBAR SA LIKOM SSVOGA OCA JOVE KOJI BI DA JE ŽIV SIGURNO MIKU REKAO IDI I STAVI KLUB NA NOGE OVO JE BIBLIJSKI MOMENAT DA KLUB POSTANE DEO EVROPSKIH KLUBOVA ZATO MIŠKO GROBARI SU UZ TEBE SAMO NAPRED

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter