0
Evrokupovi

KROZ ISTORIJU: Partizan sa Englezima više crn nego beo…

Objavljeno: 17.09.14 u 19:15

FK Partizan sutra od 19.00 časova dočekuje Totenhem u prvom kolu Lige Evrope, pa je vreme da se prisetimo nekih mečeva. U svojoj istoriji crno-beli su igrali sa šest engleskih klubova i na 15 mečeva ostvarili četiri pobede i jedan remi.

stadion_fk_partizan03

Krenimo redom. Jedan od najznačajnijh mečeva u svojoj istoriji Partizan je odigrao sa Mančester junajtedom u polufinalu Kupa evropskih šampiona 1966. Posle trijumfa od 2:0 i minimalnog poraza, Partizan se plasirao u finale. Čuvene ‘Partizanove bebe’ su potom u poražene od Real Madrida sa 2:1…

Godinu dana posle finala KEŠ Partizan je u Kupu sajamskih gradova igrao sa Lidsom. Poražen je sa 2:1, a drugi meč je završen nerešeno 1:1.

Dvomeč za pamćenje odigran je sa Kvins Park Rendžersom u drugom kolu Kupa UEFA, u sezoni 1984/1985. „Crno-beli“ su u prvoj utakmici u Londonu poraženi sa 6:2, ali su u čuvenom meču u Beogradu pobedili sa 4:0 i plasirali se dalje. Ovaj susret je Eurosport uvrstio među sto najboljih ikada, tačnije na 70. mesto.

Na novi duel sa nekim engleskim klubom čekalo se 13 godina. U sezoni 98/99 igrali su u prvom kolu Kupa Kupova sa Njukaslom. Beogradski „crno-beli“ ostvarili su minimalnu pobedu, a Englezi su trijumfovali sa 2:1.

Godinu dana kasnije novi meč sa Lidsom i dva poraza u prvom kolu UEFA kupa od 1:0 i 3:1.

Još jedan dvomeč za anale… Partizan i Njukasl igrali su u plej ofu za Ligu šampiona u sezoni 2003/2004. Partizan je izgubio u Beogradu sa 1:0, u revanšu je bio isti rezultat, ali za srpski tim. Partizan se posle boljeg izvođenja penala plasirao u Ligu šampiona.

U narednoj sezoni Partizan je učestvovao u Kupu UEFA. U tom takmičenju jedan od rivala u grupnoj fazi bio je Midlzbro, a srpski klub je izgubio sa 3:0.

Poslednji susret sa nekim engleskim klubom Partizan je imao u sezoni 2010/2011 u Ligi šampiona sa Arsenalom i oba puta je poražen sa po 3:1.

A sada, na Totenhem…

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter