2
Košarka

AMERI SU PREJAKI, SRBIJA JE VICEŠAMPION SVETA!!!

Objavljeno: 14.09.14 u 22:45

Na našu žalost nije se ponovio Indijanapolis, ali srebrna medalja reprezentacije Srbije na Svetkom kupu u Španiji gotovo da je jednak podvig kao i zlato od pre 12 godina ukoliko se zna pod kakvim okolnostima je ekipa Saše Đorđevića otputovala na ovo takmičenje.

srbija-sad-finale

U finalnoj utakmici Amerikanci su pokazali da su prejaki za bilo koji tim na Mundobasketu kada ozbiljno igraju svih 40 minuta o čemu svedoči konačan rezltatat meča 129:92 (35:21, 32:20, 38:26, 24:25)

Samo u prvih nekoliko minuta naša selekcija je bila ravnopravan rival, ali kada je usledila šuterska serija Amerikanaca postalo je jasno da nemamo šta da tražimo u ovom duelu osim da što skuplje prodamo kožu.

Najefikasniji u našem timu bili su Bjelica i Kalinić sa po 18 poena, Bogdanović je ubacio 15, a Teodosić 10. Na drugoj strani blistao je Kajri Irving sa 26 poena, a pored njega odlični je bio Haredn sa 23, a čak još šest igrača je imalo dvocifren učinak. Ono što je takođe za pohvalu je podatak da je selektor Đorđević pružio priliku svim našim igračima da zaigraju u finalu.

Naredni cilj naše reprezentacije je svakako osvajanje medalje na Evropskom prvenstvu naredne godine koje se održava u Francuskoj, Nemačkoj, Letoniji i Hrvatskoj, odnosno glavna meta je plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Тok meča:

4/4 – Na početku poslednje deonice košem Keneta Farida SAD dolazi do neverovatnih +40 – 107:67. Igra se gotovo bez obrana pa koševi naizmenično padaju na obe strane i na pet minuta opre kraja meča rezultat je 119:81 za SAD. AUuuuuuu, najbolji potez meča izveli su Teodosić koji je bacio loptu u vazduh i Nikola Kalinić koji ju je u letu zakucao u koš Amerikanaca – 120:83. Sa 2+1 Vladimira Štimca Srbija je smanjila na 32 poena manjka – 120:88. Usledila je još jedna atrakcija naših momaka na dizanje Jovića zakucao je Štimac, upisao se i Katić ostali su još Simonović i Birčević. Ako je za utehu naša reprezentacija je dobila poslednju četvrtinu sa 25:24.

3/4 – Drugo poluvreme lepim zakucavanjem otvorio je Nemanja Bjelica, a posle toga je i Nikola Kalinić imao lepo polaganje preko Kaznsa koji je pored toga napravio prekršaj. Malo koškanje na terenu, kao ponavici u glavnoj ulozi je Kazns koji nije mogao da oprosti Bjelici kucanje preko njega pa ga je u nastavku akcije posle faula Raduljice namerno udario laktom po leđima. Nakon namerne, Raduljica dobija i tehničku grešku pošto je negodovao nakon blokade Irvinga koja je po njegovom mišljenju bila uz faul, maksinalnih +32 za Ameriku – 77:45. Pokušali su naši i zonom u odbrani, ali im se to nije isplatilo jer su usledile dve trojke Kajrija Irvinga za – 91:59 na 3:48 do kraja 3/4. Do „stotke“ napaljeni Amerikanci su stigli već u 28. minutu za ogromnih +35 – 100:65. U poslednju deonici naš tim ulazi sa čak 38 poena deficita – 105:67. AMerikanci ne da ne smanjuju gas već su u trećoj četvrtini ubacili 38 poena, najviše do sada.

Dobro je krenuo meč za našu ekipu i poveli smo sa 15:7 već u četvrtom minutu, ali na našu žalost tada je krenulo šutersko veče Amerikanaca koji su u prvom poluvremenu ubacili čak 11 trojki uz odličan procenat šuta (11/16). Primetno je da su naši protivnici ušli u meč sa velikim motivom o čemu svedoči podatak da svaki poen proslavljaju kao da je pobednički i uopšte „ne spuštaju nogu sa gasa“. Najefikasniji je Kajri Irving sa 18 poena (trojke 4/4), a prati ga Džejms Harden sa 17 (trojke 3/4). U našem timu za sda najbolji učinak ima Bjelica sa devet poena, Raduljica je dodao sedam.

2/4 – I na startu druge deonice Amerikanci nastavljaju sa trojkama, ovog puta Klej Tompson za 6/6, dok naši sa druge strane imaju 0/4 šut za tri poena – 38:21. Prvu trojku za ans pogodio je Miloš Teodosić – 38:24. Prednost rivala nezaustavljivo raste, svaka ničija lopta je njihova posle čega obavezno usledi kontra i zakucavanje za +19 – 45:26. NBA tim ima odlično šutersko veče već su pogodili devet trojki i vode sa ogromnih 56:30, a ostalo je još 3:40 minuta do poluvremena. Trojku pogađa Nemanja Bjelica i smanjuje na -23. Nova trojka, pogađa i Kari – 62:35 za SAD, dva minuta do poluvremena. Nastavlja se šuterski trening Hardena i drugova, došli su do čak +30 u prvom poluvremnu – 65:35. Poluvreme je završeno trojkom Kalinića u poslednjoj sekundi za -26 posle dve četvrtine – 41:67.

1/4 – Krenulo je poenima Farida, ali usledila je asistencija Teodosića Kaliniću za zakucavanje, a potom i soloprodor našeg pleja za prvo vođstvo Srbije – 4:2. Krenuli smo za zakucavanjima, Raduljica i Bjelica za naše vođstvo – 8:5, a odmah potom i polaganje Bjelice za 10:5. Odična igra naših igrača u odbrani, potpuno smo zaustavili zbunjene Amerikance koji su posle tri minuta izašli iz bonusa i naterali smo njihovog trenera da traži tajm-aut. Posle Raduljicinih 2+1, uzvratio je istom merom Harden,a potom je isti igrač pogodio trojku pa je sa +8 (15:7) za minut naše vođstvo palo na samo +2 (15:13). Traje serija Amerikanaca koja je sada već 15:0 pa vode sa 22:15. Naše promašaje u napadu Amerikanci lako kažnjavaju iz tranzicije oa su na za šest i po minuta ubacili već 22 poena. Prekinuta je serija, ali prednost protivnika raste, ne promašuju s distance – 30:19. Amerikanci imaju neverovatno šutersko veče, trojke 5/5, dok je naše ukočilo u napadu, pa su posle uvodnog vođstva od 15:7 u nastavku ubacili još samo šest poena.

SAD – Srbija

SRBIJA: Teodosić 10, Simonović, Jović 6, Bogdanović 15, Marković 3, Bjelica 18, Kalinić 18, Birčević, Krstić 4, Raduljica 9, Katić 2, Štimac 7.

SAD: Kari 10, Tompson 12, Rouz, Farid 12, Gej 11, De Rozan 10, Irving 26, Plamli 1, Kazns 11, Harden 23, Dejvis 7, Dramond 6.

Amerikancima se ne preti, ali ih se i ne plaši. Košarkaši Srbije bi mogli večeras u Madridu da se upišu zlatnim slovima u istoriju košarke. Kao što je to selektor Srbije Aleksandar Đorđević rekao čuda se dešavaju. Zašto se ne bi dogodilo i danas.

– Na košarkaškom terenu je sve moguće. Dešavala su se čuda u prošlosti, ne vidim razlog što se to ne bi i sada desilo. Na nama je da tražimo tu perfektnu utakmicu. Nama su misli usmerene samo na to da odigramo borbeno svih 40 minuta. Videćemo šta ćemo da izvučemo iz rukava, naravno ako nam dozvole. SAD su fenomenalna ekipa – rekao je Đorđević i dodao:

– Naš posao je da pripremimo utakmicu. Ne možemo da insistiramo da igrači ne uživaju. Svi mi uživamo i treba da bude tako. Teško je spremiti taktiku protiv Amera. Naravno treba ih uvesti u pet na pet. Jednostavno želimo da igramo našu igru. Poen za poen – naglasio je Đorđević.

Sa druge strane Amerikanci veruju u pobedu, ali se potajno pribojavaju naših momaka. Najviše Miloša Teodosića.

– On je prava zmija, sjajan igrač. Moramo ga zaustaviti. Ipak, verujem u pobedu. Kvalitetniji smo tim od Srbije – istakao je Rudi Gej.

Mediji u SAD upozoravaju svoje igrače da „orlovi“ na ovom meču nemaju šta da izgube. To i mi poručujemo našim „zlatnim“ momcima. Citiraćemo srpskog pukovnika pred polazak u Cersku bitku: „Više ne naređujem ja, ni vrhovna komanda, ni đeneral Stepa, naređuje Srbija“, a mi ćemo dodati „Srbija je večeras u Madridu“. Zato, „orlovi“ hrabro! Kao vaši prethodnici 2002. godine u Indianapolisu.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

2 Komentara

  1. pa ni 2002 nije bio najjači sastav SAD da bi ga zvali drim tim!…. ali je u svakom slučaju bio bolji od ovog današnjeg!

    0
    0
    Odgovori
  2. Shvatite da nije svaki SAD sastav inace „drim tim“.Bio je jednom taj „drim tim“ i nikad vise.Ako me razumete!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter