2
Košarka

SRBIJA U FINALU MUNDOBASKETA!!!

Objavljeno: 12.09.14 u 23:48

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u finale Svetskog kupa u Španiji  veličanstvenom pobedom protiv Francuske u drugom polufinalnom duelu od 90:85 (21:15, 25:17, 15:14, 29:39) i u nedelju će igrati u finalu od 21 sat igrati protiv selekcije SAD. U najgorem slučaju Orlovi će osvojiti srebrnu medalju što je bio samo san pre ovog takmičenja, a zašto ne bismo još sanjali i nadali se zlatu.

teodosic

Pune tri četvrtine na terenu je postojao samo jedan tim, a to je Srbija koja je gazila Francusze. Međutim, Trikolori su čvrstom odbranom i neverovatnim trojkama u psolednjoj deonici uspeli da uhvate priključak, ali je naša ekipa uspela d odbije napad i tako an kraju sigurnim izvođenjem slobodnih bacanja sačuva jednu od najvećih poebda u poslednjih nekoliko godina za našu košarku, a svakako najveću od kada je naša država samostalna, odnosno pod ovim imenom.

Nepravedno bi bilo izdvojiti bilo koga u odličnoj partiji celog tima, ali Teodosić je bio najefikasniji sa 24 poena, a pored njega još pet naših igrača je imalo dvocifren učinak – Bogdanović 13, Marković, Krstić i Raduljica po 11 i Bjelica 10 poena. Na drugoj strani nedovoljan je bio odlični Nikola Batum koji nam je sa 35 poena zadavao neverovatne probleme.

Tok meča:

4/4 – Poslednja deonica kreće trojkom Furnijea koji tako ponovo koliko toliko vraća Francuze u igru, a posle toga Batum zakucavanjem posle kontre i ukradene lopte Teiodosiću smanjuje na 61:51. Malo nas je ukočilo u napadu, ali srećom odbrana je profunkcionisala ponovo pa držimo +10, sedam i po minuta do kraja. Diao trojkom na sedam minuta pre kraja vraća Francuze na jednocifrenu razliku posle dosta vremena – 63:54. Aonda Batum novom trojkom potpuno vraća Trikolore u meč – 63:57, da bi Raduljica na drugoj strani slučajnim košem vratio na +8 za malo lakše disanje. Počeli su Francuzi da pogađaju, novom trojkom Furnijea smanjuju na samo četiri poena zaostatka, protivnik u poslednjoj deonici vodi sa 15:4. Booooogdaaan trojkom vraća na +7 – 68:61. Batum nastavlja da rešeta (27 poena) – 70:66 četiri minuta do kraja. Još četiri vezana poena Bogdana Bogdanovića za +8 – 74:66. Probudio se Teo spavao je 15 minuta trojkom diže na +9 – 77:68, ali Batum vraća trojku na trojku. Sa brzih šest poena Trikolori prilaze na -4, ali Bogdan ulazom diže na +6 – 80:74. Minut do kraja – 82:79, Ertel je pogodio trojku, ali Krstić vraća na +5. Na 17 sekundi do kraja Teodosić pravi faul na Ertelu, a ovaj pogađa jedno slobodno bacananj – 84:82, Kalinić hvata i sada on puca penale. Pogađa oba – 86:82, 16,7 sekundi do kraja, tajm-aut. Dobra odbranaaaa, Bjelica hvata posle promašaja Ertela i faul nad njim, bacanja za naše krilo. Pogađa oba Bjelica, ali neverovatnom trojkom preko ruke Batum smanjuje na -3 – 88:85, samo 2,1 sekunde do kraja. Na sekundu do kraja prekršaj nad Simonovićem, šutira bacanja. Pogađa oba –SRBIJA u FINAAAAAAAAAAAAAAALUUUUUUUUUUUUUUUUUUU

3/4 – Novom trojkom Miloš Teodosić u 22. minutu dolazi do svog 21. poena i donosi prvi put +17 Srbiji – 49:32. Naši momci i dalje igraju fenomenalno u odbrani, za četiri minuta primljena su samo tri poena, ali je napad malo stao odnosno postignuto je smao pet poena. Izgledamo omalo bezidejno bez Teodosića u igri, Krstić je promašio nekoliko čistih šuteva, pa se Francuzi primiču na -12 – 53:41. ALi tek što smo ga prozvali probudio se naš kapiten pa je sa četiri vezana poena ponovo vratio osetniju prednost našem timu – 57:41. Uprkos nešto slabijoj igri u napadu i treći period je pripao Orlovima (15:14) pa naša reprezentacija u poslednju deonicu ulazi sa 15 poena viška – 61:46.

Fenomenalno prvo poluvreme naše reprezentacije u polufinalu Svetskog kupa, jednostavno je pregažena reprezentacija kakva je Francuska, imamo višak od 14 poena – 46:32, sve funkcioniše u našoj igri. Teodosić maestralno diriguje našim napadom, pogađa, asistira, razigrava (18 poena, šut iz igre 7/8), dok u odbrani svi podjednako daju doprinos zaustavljanju najboljih francuskih košarkaša.

2/4 – Zakucavanjem Raduljice preko oba centra Francuza u 13. minutu Srbija dolazi do ogromnih 15 poena razlike – 30:15. Četiri vezana poena Francuza i nešto lošija rešenja u napadu naterela su Đorđevića da zatraži tajm-aut pri rezultatu 30:19. Ponovo dolazimo do osetnijih +13 posle kontre Nikole Kalinića – 34:21. Maestralni Miloš Teodosić novom trojkom (ukupno 18 poena) ponovo donosi veliku prednost našem timu, a posle toga asistira Bjelici za maksimalnih +16 – 41:25. Posle kontre Kalinića prednost raste na +18 na tri minuta do poluvremena.

1/4 – Vrlo dobro smo otvorili m,eč, iskoristili smo tri od četiri napada i uz trojku Diaa vodimo sa 6:3. Mini serijom od 5:0 Francuzi prvi put dolaze do vođstva od 9:10, ali na trojku Batuma istom merom odgovara Teodosić – 12:10. Početkom osmog minuta naša prednsot iznosi čak sedam poena posle trojke Markovića – 17:10. Odličnom igrom u odbrani i serijom 11:0 naša selekcija dolazi do dvocifrene razlike – 20:10. Gober prekida „sušu“ Trikolora posle 4:18 minuta i prekida seriju naših. Prva deonica završena je vođstvom Srbije 21:15.

Reprezentacija Srbije danas od 22:00 sata igra svoj polufinalni meč Svetskog prvenstva sa selekcijom aktuelnih evropskih prvaka, Francuskom.

Za novog košarkaša Fenerbahčea i 27. pika u izboru Finiks Sansa s poslednjeg NBA drafta, Bogdana Bogdanovića, biće to trenutak za pamćenje, pošto će odigrati svoje prvo svetsko polufinale.

Srpska haubica koja uporno teroriše obruče protivnika ubacujući trojke van svih linija i granica fizike, ne smatra da će „Orlovima“ posao biti olakšan zbog toga što će svoj duel polufinala igrati sa „Trikolorima“ umesto sa Španijom:

– Jesmo malo bliži Everestu, ali su Francuzi pokazali da su pravi šampioni. Želeće da to pokažu i protiv nas, tako da nas sigurno ne očekuje laka utakmica. Ne bi trebalo da razmišljamo u stilu “Španci su ispali, sad nam je lako”. Kao i protiv Grčke i Brazila, moramo da uđemo u polufinalnu utakmicu sa određenom dozom straha. Kažu da je strah spasonosan – kaže Bogdanović.

On priznaje da posle pobede nad Brazilom u meču četvrtfinala dugo nije uspevao da zaspi:

– Nije me dugo hvatao san posle četvrtfinalne pobede nad Brazilom. Sada osećam onu pozitivnu tremu, jedva čekam da počne to moje prvo svetsko polufinale – jasan je Bogdan Bogdanović.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.


 

0
0

2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter