0
Košarka

MUNDOBASKET: ‘Orlovi’ razneli Helene i plasirali se u četvrtfinale

Objavljeno: 07.09.14 u 19:45

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Španiji, pošto je u Areni u Madridu u osminifinala demolirala Grčku rezultatom 90:72 (23:20, 23:22, 18:13, 26:17).

SRBIJA-TURSKA_14

Bravo „orlovi“! Bravo junaci! Bravo Bogdane! Srbija je fantastičnom igrom demolirala Grčku i izborila plasman među osam najboljih reprezentacija na svetu. Od samog početka meča četa Aleksandra Đorđevića je vodila meč, držala prednost u svojim rukama i samo minut pre kraja prvog poluvremena dopustila Helenima da povedu „+1“. Kazna za Grke je usledila u trećoj i četvrtoj četvrtini kada su Bogdanović i drugari izrešetali obruč protivnika i stigli do neverovatnih 20 poena prednosti (83:63) četiri minuta pre kraja meča. Tada je došlo do malog opuštanja u igru, što je i normalno, ali ga Grci nisu iskoristili. Prišli su na „-15“, ali su Marković i Simonović trojkom u polsednjoj sekundi doneli veliki trijumf 90:72 i četvrtfinale Mundobasketa.

U našem timu je briljirao Bogdanović sa 21 poenom uz šut za tri poena četriri od sedam. Teodosić ga je pratio sa 13 ubačenih koševa, dok je fenomenalni Kalinić u prvom poluvremenu „upisao“ 12 poena. Zapaženu rolu su imao je Miroslav Raduljica, koji je prosto onesposobio Grčke centre za igru i ubacio im 16 poena. Kod Helena tri igrača su bila dvocifrena Kalates (14), Zizis (12) i Printezas (12), ali je to bilo nedovoljno da se stane na put večeras moćnoj Srbiji.

Tok utakmice:

4/4 Fenomenalna igra Srbije u četvrtoj četvrtini i Grci su se našli na kolenima. Predvođeni fenomenalnim Bogdanom Bogdanovićem, koji je ubacio 21 poen, „orlovi“ su demolirali Helene. Od samog starta četvrtine naš tim je krenuo da uvećava prednost, koja je pred start deonice bila 64:55. Bogdanović da je bacio i „šporet“ čini se da bi i on ušao. Srbija je u poslednjih pet minuta utakmice ušla sa „+20“ i tada je bilo jasno da će naš tim izboriti plasman u četvrtfinale SP. Bjelica je tri minuta pred kraj napravio tehničku grešku, Grci su sa 5:0 stigli na „-15“, ali je čudesni Marković sa sedam metara pogodio trojku za novih „+18“. Šlag na tortu je u poslednoj sekundi stavio Simonović trojkom za 90:72.


3/3  
Sjajna igra Srbije u ovom periodu. Posle početne bolje igre Grka, koji su u jednom momentu bili na svega „-2“, ponovo je dobro zaigrao tim Aleksandra Đorđevića. Krstić, Bjelica i Bogdanović us pogađali sa distance i „orlovi“ su u jednom trenutku imali čak „+11“. Kalates je četiri minuta pre kraja napravio faul nad Teodosićem u šutu za tri poena, a naš plejmeker je bio stoposto precizan. Mogla je Srbija sa „+11“ na poluvreme, ali je Krstić u poslednoj sekundi treće četvrtine promašio zicer – 64:55.


2/2 
Biće ovo rovovska borba. Naš tim za sada deluje odlično na terenu. Četu Aleksandra Đorđevića služi šut za tri ponea (5-10). Naš tim je i tokom druge četvrtine vodio, odlepljivao se na „+5“, ali su se Grci preko Papanikolaua i Zizisa vraćali u igru. Heleni su prvi put do vođstva stigli tek minut pre kraja poluvremena trojkom Zizisa za 42:41, ali je u psolednjih 60 sekundi usledila serija Srbije od 5:0. Najlepši detalj bilo je zakucavanje sjajnog Nikole Kalinića koji pri tome bio i fauliran. „Orlovi“ na poluvremenu vode sa 46:42.

1/1 Dobro je startovao naš tim protiv neugodnih i favorizovanih Grka. Poveli smo sa 2:0, a potom košem uz faul nad Kalinićem stigli i do prednosti 5:2. Borusis je pogodio trojku za 5:5, ali je već u sledećem napadu Teodosić uzvratio za 8:5.  Zizis je pogotkom van linije 6,75 doneo izjednačenje Grcima 10:10. Istom merom vratio je Kalinić i „orlovi“ su sredinom četvrtine stigli do „+5“. Do kraja se igralo koš za koš, te je naš tim posle prvih deset minuta stigao do vođstva 23:20.

Srbija – Grčka 90:72

Arena u Madridu. Sudije: Majkl Ejlin (Australija), Robert Lotermoser (Nemačka) i Stefan Sajbel (Kanada).

SRBIJA: Teodosić 13, Simonović 5, Jović 2, Bogdanović 21, Bjelica 8, Marković 3, Kalinić 12, Birčević, Krstić 10, Raduljica 16, Katić, Štimac.
GRČKA: Mancaris 5, Borusis 9, Zizis 12, Vasileidas 6, Kalates 14, Ljindakis, Papanikolau 1, Slukas, Kaimakoglu 6, Antetokounmpo 7, Vojukas, Printezis 12.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.


0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter