0
Domaći fudbal

PARTIZAN PISAO ISTORIJU: Na današnji dan odigran prvi meč Kupa šampiona

Objavljeno: 04.09.14 u 13:26

Pre tačno 59 godina, dakle 4. septembra 1955. godine, fudbalski klub Partizan bio je deo istorije, pošto je, upravo na taj datum, odigrao prvi, istorijski duel u tadašnjem Kupu šampiona, današnjoj Ligi šampiona.

Partizan

Upravo navedenog datuma, ekipa crno-belih pojavila se u Lisabonu u kojem je, na Nacionalnom stadionu, odigran istorijski duel dva tima. Utakmica je bila završena bez pobednika, rezultatom 3:3. Dva gola za crno-bele postigao je Milutivnoć, jedan legendarni Bobek.

Sve ono što se od tog momenta dogodilo: suva je istorija. Kao što znamo, 1991. godine ekipa Crvene zvezde je podigla „ušati“ trofej. Isto tako, nije tajna, 1966. godine crno-beli su igrali veliko finale, ali je slavni Real iz Madrida slavio sa 2:1, iako je Partizan vodio na poluvremenu…

Ono što je zanimljivo za prvi meč u Kupu šampiona jeste da su tada bili pozvani prvaci svih evropskih republika da učestvuju u ovom takmičenju. Englezi, slepo verujući da su kao kolevka fudbala iznad ostatka „Starog kontineta“, nisu se odazvali pozivu.

Sa druge strane, Partizan, tada nije bio šampion stare Jugoslavije, ali je dobio „vajld-kartu“. Da li sudibnom ili nečim više – tek i ove sezone je Partizan učestvovao u kvalifikacijama za Ligu šampiona iako nije bio prvak Srbije. Navedene 1955. godine crno-beli su učestvovali umesto splitskog Hajduka, a ove sezone umesto kažnjene Crvene zvezde

Istorija je jasno kaže da su Englezi napravili grešku odbivši takmičenje u Kupu šampiona. Istorija jasno kaže i da je Partizan u revanš meču sa Sportngom slavio na stadionu koji se tada zvao Stadion jugoslovenske narodne armije pregazivši Portugalce sa5:2.

Ono što istorija kaže: to je poznato. Međutim, budućnost fudbala na ovim prostorima odavno je u magli. Koliko ćemo čekat da naredni put neki klub iz naše zemlje dođe do zapaženih rezultata – teško je prognozirati. Ono što se, međutim, vidi u magli u kojoj se ne vidi ni prst pred okom jeste da – vremena za ovaj sport u našoj zemlji nisu nimalo ružičasta…

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter