1
Evropske lige

FOTO: HOTSPORT

Radomir Antić za HotSport (II): Mesi je unikatan, ali titula Nemačke je spas za fudbal

Objavljeno: 11.08.14 u 20:02

U prvom delu intervjua, Radomir Antić je za naše čitaoce pričao o stanju u srpskom fudbalu, kao i o dešavanjima tokom svog mandata na klupi Srbije. U drugom delu, cenjeni srpski stručnjak je za HotSport govorio o Svetskom prvenstvu, španskom fudbalu i otkrio sjajne anegdote sa pojedinim igračima sa kojima je sarađivao u Real Madridu, Atletiku i Barseloni. 

FOTO: HOTSPORT
FOTO: HOTSPORT

Proteklo Svetsko prvenstvo donelo je mnoga iznenađenja za fudbalsku javnost, da li je Vas iznenadila rana eliminacija Španije i da li je duga borba Reala i Atletika za titulu evropskog prvaka i Barselonina sezona za zaborav imala presudni uticaj na to?  

– Mislim da je to bilo negde i najavljeno, nisam se toliko iznenadio, jer je klupska sezona bila najduža za selekciju Španije. Real i Atletiko su se 15 dana pre početka prvenstva borili za trofej Lige šampiona, a Barsa i Atletiko za Primeru do poslednjeg kola. Mnogi su doveli u pitanje tu čuvenu tika-taka, ali mislim da to nije bio problem, već pristup igrača. Tu je takođe i priča o Dijegu Košti zbog kojeg je Španija bila primorana da promeni sistem, da igra direktnije, a ne da koristi prostor, što inače najbolje radi.

Mnogi osporavaju Lionela Mesija i dodelu nagrade za najboljeg igrača Mundijala. Kako Vi ocenjujete njegov nastup u Brazilu? Da li mu je neophodna ta titula svetskog prvaka da bi se poredio sa Maradonom, Zidanom i Peleom?  

– Način na koji se on ponašao pokazao je da nije bio na svom nivou, uostalom kao i čitave sezone. Odsustvovao je zbog povrede, Barsa nije imala svoju igru i to je normalno uticalo na Mesija. S druge strane, Argentinin sistem je takođe ‘ubio’ Mesija. Ispred njega jednostavno ne mogu da igraju Iguain i Palasio, jer oni ugrožavaju prostor u kom je Mesi najopasniji. Gledali smo Mesija daleko od gola, videli smo da nije bio srećan na terenu i da nije uživao. Iza sebe je imao dvojicu defanzivnih veznih igrača Maskerana i Gaga, izuzev Di Marije, nije mogao da računa ni na čiju pomoć. Utakmica protiv Irana najbolje oslikava njegov nastup – nema ga 90 minuta i onda u 94. reši meč jednim potezom i poništi sve do tada. To je Leo Mesi, ali ja ne mogu to da prihvatim i da mu oprostim, jer znam koliko može. Što se tiče tih poređenja, ko je najbolji, da li je ovog dostigao ili ne, lično nikada nisam bio pristalica takvih komparacija. Mesiju nisu potrebne nagrade, on je unikatan bez obzira na sve.

Nemci su na kraju, slobodno možemo reći zasluženo postali prvaci. 

– Titula Nemačke je spas fudbala. Nemci u ovom trenutku nisu bili Nemci kakve znamo. To je bila jedina reprezentacija koja se bavila samo svojom igrom. Jedini tim koji je imao svih pet veznih igrača koji vole i umeju da igraju ofanzivno – Švajnštajger, Ozil, Kros, Širle, Kedira. Više puta sam ponovio da taj Kedira na jednoj utakmici za Nemačku više puta završava akcije, nego za celu jednu sezonu u Realu. Ipak, moj heroj je definitivno Manuel Nojer. Takvog golmana svet nije video više od 20 godina. On nije bio golman, on je bio igrač više na terenu, pravio je razliku, što je bilo uživanje za gledati. Samo protiv Alžira je imao 21 intervenciju van svog šesnesterca. On je po mom mišljenju bio najbolji na Mundijalu.

FOTO: HOTSPORT
FOTO: HOTSPORT

Dešavanja u Španiji su Vam ipak nekako bliža. Real je osvojio LŠ, Atletiko titulu prvi put posle 18 godina kada ju je osvojio upravo sa Vama. Da li ste ponosni na Vašeg učenika Ćola Simeonea i zbog čega Vas ne iznenađuju njegovi uspesi?  

– Uspeh i rezultati Ćola Simeonea su iznenađenje samo za one koji ga ne znaju, a ja pošto sam radio sa njim, to ja najmanje što je moglo da se očekuje. Atletiko Madrid je u vremenu kojem živimo najveće iznenađenje i najlepša stvar koja je mogla da se desi fudbalu. Finansijska situacija u klubu je daleko slabija od Reala i Barse, a pored toga Atletiko je donedavno teško dolazio i do Lige šampiona u kojoj se najviše zarađuje. Ćolo Simeone je svojim fanatičnim radom i genijalnošću pored terena doneo Atletiku titulu i finale Lige šampiona koje je izgubio u 90. minutu.

Ipak Atletiko je rasprodao polovinu tima – otišli su Kurtoa, Košta, Vilja, Filipe Luis, Adrijan. Mogu li se i ove sezone boriti za titulu protiv pojačanih ekipa Barse i Reala?  

– Simeone mora da bude svestan da zahteve i sada mora da prilagodi kvalitetu ekipe. Mandžukić nema ništa slično sa Dijegom Koštom. Kurtoa je bio najbolji golman u Španiji, nedostajaće im jako i Filipe Luis, David Vilja.. on ponovo neće imati igrače individualnih kvaliteta, već će morati iz faze defanzive da dolazi do igre. Atletiko će teško dominirati na terenu, ali Simeone će uvek naći način da pomrsi račune Barseloni i Realu.

Drugi Vaš klub – Barselona na klupi je dobila još jednog bivšeg fudbalera kojeg ste Vi vodili tokom mandata na Kamp Nou, ali i kojeg ste svojevremeno iz Sporting Hihona doveli u Real Madrid. Koje su karakteristike Luisa Enrikea koje mu mogu pomoći na klupi Barse?  

– Da, veoma mi je drago što je igrač koji je bio moja velika želja u Realu davne 1991. godine kasnije igrao još pet godina u Realu i osam u Barseloni. Odlično smo sarađivali i kada sam bio trener u Barseloni i mogu da kažem da je to momak izuzetno snažnog karaktera. Ipak, pred njim je jako težak zadatak, jer su Mesi, Nejmar, Maskerano i Alveš počeli da treniraju sa ekipom 20 dana pred prvenstvo, a ko zna kada će moći da računa na Suareza, a bez obzira na to, od Barse će svi imati najveća moguća očekivanja.

FOTO: HOTSPORT
FOTO: HOTSPORT

Kako biste Vi uklopili taj po imenima čudesan trio – Suarez – Mesi – Nejmar i da li će njih biti teže uigrati taktički ili na psihološkom planu?  

– Luis Enrike sigurno zna da sva trojica, Mesi, Nejmar i Suarez imaju izuzetno jak ego i zato mora jako mnogo da radi na mentalnom planu. Svaki loš rezultat sada biće – “Barsa je u krizi“, a kako ti možeš nekog takvog igrača da staviš na klupu bez pompe? Takođe, Tata Martino nije uspeo da pronađe mesto Nejmaru, koji je imao i problema sa povredama. Šta će biti ako nekada za ekipu bude bolje da Inijesta igra po levoj strani? Biće jako teško uklopiti sve te igrače u kompaktnu celinu. U celoj toj kompleksnoj priči promena, najbolja vest za Barselonu je da je ostao Ćavi. On je u Španiji bio na stubu srama posle ispadanja sa Mundijala, ali je po povratku, za jedno poluvreme protiv Nice, u prijateljskoj utakmici pokazao da nije on bio problem, već ostatak ekipe. Kada je Ćavi imao loptu, niko se nije adekvatno kretao ispred njega i tu se gubi njegov značaj. Mali Đerar Delofeu je u tom poluvremenu protiv Nice bio najbolja moguća stvar za Ćavija i sutradan su svi španski mediji pisali kako je i dalje najbolji vezni. Ćavi nikada nije bio sporan, on ne može da zaboravi da igra fudbal, samo tika-taka ne može da funkcioniše bez perfektnog kretanja bez lopte.

Real je po ko zna koji put uradio istu stvar – pokupovao najbolje igrače posle SP. Prošli put su to bili Ozil, Di Marija, Kedira, sada Kros, Hames i Kejlor Navas. Navijači ne žele odlazak Di Marije, Dijega Lopeza, ali Perez vuče drugačije poteze?  

– Pričali smo o Manuelu Nojeru, a sada sa druge strane imamo Kejlora. Real kao najveći klub na svetu, kupuje Kejlora Navasa, odličnog golmana, ali klasičnog ‘linijaša’ koji ne ume da učestvuje u igri, ali to je Real Madrid. S druge strane, napred su bila trojica, a sada će možda biti i četvorica igrača koji neće igrati defanzivu. Di Marija je bio najbolji igrač Reala u prošloj sezoni i samo zahvaljujući njemu je u finalu pao Atletiko. On je igrao i beka i centralnog veznog i krilo, a gde će sada da igra Hames Rodrigez? Ostaje da vidimo šta će raditi Anćeloti, jer Real nikada nije patio od poseda, već godinama igra iz kontre, dok Kros, Modrić i Hames moraju da imaju loptu što više u svojim nogama da bi manje morali da igraju defanzivu.

Iako je formirao tim prošle sezone, dolaskom Krosa i Hamesa i eventualnim odlaskom Di Marije i Kedire, pa i odličnog Iska, menja se koncepcija. Da li je pred Anćelotijem teži zadatak nego pred Luisom Enrikeom?

– Malo će možda čudno zvučati, ali Karlo Anćeloti pre svega ni sam ne zna kako je osvojio tu Ligu šampiona. Provukao se protiv Dortmunda, pa je imao sreće jer je Bajern polufinale dočekao u najgoroj mogućoj formi zbog osvajanja titule u martu i Realu nije bilo teško da to iskoristi. U finalu, Ronaldo se nije video do poslednjih 15 minuta kada je Real preokrenuo, a Atletiko potpuno pao. Nije imao nijedan uspešan dribling niti opasan potez. Real je bio osvojio Ligu šampiona rezultatom 4:1, ali to je bila njihova jako loša utakmica. Naravno, rezultat se samo pamti, ali uz mnogo sreće su dali gol u nadoknadi zato što Atletiko nije imao igrača na stativi. Što se tiče Iska, iako je bio ponajbolji igrač kad god je igrao, Anćeloti nikada nije hvalio njegovu kreativnost, organizaciju napada i to što kao vezni daje toliko golova, nego je govorio da mora da bude bolji u defanzivi, želeo je od njega novog Sedorfa i posle ga je stavio na klupu. Ove  sezone će imati još teži zadatak da sklopi tim.

Kao jedini trener koji je u karijeri imao čast da vodi tri najveća španska kluba Real Madrid, Barselonu i Atletiko, Radomir Antić je za naše čitaoce otkrio zanimljive anegdote sa pojedinim igračima iz tog perioda.

Fernando Jero 

Real Madrid v Barcelona Fernando Hierro of Real Madrid

– Pored toga što sam imao tu čast da treniram Real, Atletiko i Barselonu, imao sam i čast da su svi igrači u vreme kada su sa mnom trenirali imali najbolju statistiku. U Realu, na primer, legendarni kapiten, Fernando Jero najbolju sezonu imao je kada sam ja bio trener. A zbog čega? Zato što je kod svih ostalih igrao centarhalfa, a kod mene u veznom redu i te sezone je postigao blizu 30 golova. Nedavno smo se sreli, i mogu vam reći i danas kada me vidi, obraduje se kao da sam mu drugi otac. To čak nikada nije ni krio. Radili smo zajedno samo godinu dana, a u kontaktu smo više od 20.

Kristijan Vijeri 

Kristijan Vijeri

– Kristijan Vijeri je došao u Atletiko kao mladi napadač iz Juventusa i za nas je odigrao samo jednu sezonu, 1997/98 i ta mu je bila najuspešnija u prebogatoj karijeri. Sa njim smo isto imali poseban metod rada. On je stalno išao na prvu stativu, izvlačio se uvek na istu stranu napada na kojoj igramo i tako nije išlo. Onda sam došao i rekao mu “od sada, u svaki napad kada krenemo, uvek trčiš na kontra stranu i tako se otkrivaš, a u završnici možeš da ideš samo na drugu stativu“.  Kada me je u čudu pitao zašto tako, rekao sam mu: “hoću da uvek imaš čitav gol ispred sebe da iskoristimo tvoje kvalitete“. Te sezone je postigao 29 golova i nikada, ni pre ni posle toga nije imao takav učinak.

Patrik Klajvert 

1680x1050 Wallpaper ¸ßÇå±ÚÖ½|¿íÆÁ±ÚÖ½

– Njega su svi uvek smatrali klasičnom devetkom, najisturenijim, ali on je zapravo bio najopasniji tek iz drugog plana, kada je igrao iz Saviole i kada smo mogli da iskoristimo njegovu neverovatnu igru glavom. Sećam se, igrali smo protiv Real Sosijedada, pobedili smo 7:1 i on je dao tri gola i posle utakmice otišao da proslavi pravo u diskoteku koju mu je žena držala dole u luci. Kako smo uvek imali trening oporavka, jutro posle utakmice, on se pojavljuje obučen istao kao i sinoć, došao direktno iz diskoteke i pita me “Mister, mogu ja da idem danas u teretanu“, a ja ga pitam “šta ćeš uopšte ovde? Meni su rekli da ti kada daš tri gola, dođeš na trening tek u petak, i hoćeš da sastavljaš tim. U takvom stanju u kakvom si sada, ako odeš kući narednih sedam dana nećeš biti sposoban ni za šta, ni za sebe, ni za ženu, ni za decu. Presvcuci se, odradi sa mnom pola sata, popij posle pivo i bićeš drugi čovek“. Patrik Klajvert je svaki sledeći put bio prvi na treningu oporavka.

Ćavi Ernandes 

Cavi i Enrike i Klajvert

– Imam tu privilegiju i autoritet da smem da kažem da sam imao ogroman uticaj na to da Ćavi postane jedan od najboljih, ako ne i najbolji centralni vezni fudbaler na svetu. Pre mene, on nikada nije imao ni ideju da pređe na protivničku polovinu. Zvao sam ga na jednom treningu i rekao mu “Sine, ovo je dobro, ali nije dovoljno. Imaš neverovatan pregled igre, pas u prostor, viziju, dobar šut, hajde da te pomerimo jedno 30 metara bliže golu da vidimo šta će biti“. Nas je u sledećem kolu čekao derbi sa Espanjolom, koji da smo izgubili, Barselona bi bila u zoni ispadanja. Ćavi je u tom gradskom derbiju prvi put došao u protivnički šesnaesterac, dao je gol, a mi smo dobili 3:1. Time je krenuo Barsin put ka vrhu i dolazak sa 14. na peto mesto.

FOTO: HOTSPORT
FOTO: HOTSPORT

hotsport.rs – Milovan Longinov

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

1 Komentara

  1. Ovaj covek je dktor fudbala. Neverovatno kakvog smo trenera imali i neverovatno kako nismo iskoristili njegove kvalitete jer nam je sistem u totalnom rasulu. Velika steta….

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter