0
Evropske lige

Najveći dužnici svetskog fudbala

Objavljeno: 09.08.14 u 19:00

Navikli smo da se naši klubovi stalno žale na nemaštinu, isključuje im se struja, nemaju reflektre, duguju i igračima, zaposlenima… Nije za utehu, ali ti dugovi su neuporedivo manji nego dugovi nekih najpopularnijih klubova na svetu. U dugovanjima prednjače giganti koji se takmiče u Primeri i Premijer ligi, ali svakom je svoja muka najveća…

Fudbalska lopta

Renomirani sajt „The Richest“ predstavio je najveće dužnike

MANČESTER JUNAJTED – 569 miliona dolara
Na aktuelan dug značajno je uticao dolazak porodice Glejzer, koja je od 2005. godine većinski vlasnik „crvenih đavola“. Oni su klub preuzeli zahvaljujući brojnim pozajmicama, koje su obezbedili založivški klupsku imovinu. Upravo iz tog razloga veliki broj najvijača je klubu okrenuo leđa, ali bilo kako bilo, dug se ne smanjuje.

ARSENAL – 384 miliona
Dug Arsenala procentualno je najveći kada se gleda ukupna vrednost kluba, čak 29 odsto. Najveći krivac ogromnog duga je novi stadion, otvoren 2006. godine. Troškovi održavanja i organizovanja utakmica su daleko veći, a sa druge strane Arsenal ima najskuplje ulaznice u ligi tako da se dešava da tribine neretko ostanu poluprazne.

VALENSIJA – 374 miliona dolara
Bez obzira na to što su početkom ovog veka bili jedan od najuspešnijih španskih klubova, finansijski problemi nisu zaobišli ovaj klub. Valencija je bila primorana da proda najbolje igrače Vilju, Matu, Silvu, ipak to nije bilo dovoljno da se završi izgradnja novog stadiona…

BOLTON – 267 miliona dolara
Najveći negativni uticaj na engleskog drugoligaša dogodio se u sezoni 2011/2012 kada je posle 11 godina ispao iz Premijer lige. Pored boravka u Čempionšipu, najveće probleme klubu predstavljaju visoke plate igračima i drastično manji prihod od TV prava i sponzorskih ugovora.

REAL MADRID – 165 miliona dolara

Klub iz Madrida smatra se najvrednijim na svetu, tako da imidž umnogome pokriva veliki dug. „Kraljevski klub“ ima ogroman marketinški potencijal koji prate i dobri rezultati tako da se Realu mnogo toleriše kada su u pitanju finansije.

BARSELONA – 156 miliona dolara
Barsa je jedan od retkih klubova koji je u vlasništvu navijača, a ipak ima dug koji iznosi šest posto ukupne vrednosti kluba. Najveći razlog za to su enormne plate igrača, međutim, Barselona je okrenuta sopstvenoj školi fudbalera, tako da ne troši puno na transfere.

KVINS PARK RENDŽERS – 145 miliona dolara
Po povratku u Premijer ligu (2010/2011) vlasnici kluba Toni Fernandes i porodica Mital uložili su veliki novac. Rezultati ipak nisu bili očekivanim, pa je klub posle samo dve godine morao da se vrati u niži rang. To je prouzrokovalo gubitke, što zbog odlaska sponzora, promena trenera, plata igrača…

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter