1
Domaći fudbal

Šta sve Partizanu donosi eliminacija Ludogoreca?

Objavljeno: 02.08.14 u 18:25

Ukoliko naredne srede Partizan eliminiše šampiona Bugarske, Ludogorec, u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, dobitak kluba bi bio nemerljiv i višestran – jesen u Evropi, novih osam utakmica, nekoliko miliona, porasla bi cena igračima, skočio bi na klupskoj rang listi UEFA…

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Pre svega, Partizan bi eliminacijom Ludogoreca imao osiguran nastup u Evropi do decembra 2014. Konkretno, crno-beli bi imali Ligu Evrope „u džepu“, a u drugoj polovini avgusta borili bi se i za „džek pot“ zvani Liga šampiona.

Nevezano od tog avgustovskog raspleta, Partizan bi od srede izbacivanjem Ludogoreca imao osiguranih novih osam evropskih utakmica (dve u plej-ofu za Ligu šampiona i šest utakmica u grupi Lige šampiona ili Lige Evrope).

Naravno, vrlo je bitan i finansijski momenat. „Crno-beli“ su startom u kvalifikacijama za Ligu šampiona, eliminacijom Farana u drugom kolu kvalifikacija, kao i igranjem trećeg kola kvalifikacija već zaradili 575.000 evra.

Eliminacijom Bugara u sredu, u kasu kluba iz Humske bi se, na ime dodatnog bonusa od UEFA, slilo novih čak 2.100.000 evra! I to nije sve kad su u pitanju bonusi UEFA, jer igranje plej-ofa Lige šampiona znači minimum igranje grupne faze Lige Evrope nakon toga, a to znači i minimum još 1.300.000 evra zarade.

Ne treba ni pominjati šta bi se tek desilo ukoliko bi Partizan ušao u grupe Lige šampiona, a ne Lige Evrope… Svemu tome treba dodati zaradu od prodatih ulaznica, prodaje TV prava, kao i od marketinških ugovora…

Igranje Evrope minimum do decembra pružilo bi Partizanu i dodatne mogućnosti zarade – kroz prodate ulaznice za minimum četiri evropske utakmice na svom terenu, kroz prodata TV prava za isto toliko utakmica, kao i od zaljučenih komercijalno-marketinških ugovora za period igranja Evrope.

U razvijenim fudbalskim i industrijskim zemljama, ovi prihodi su klubovima čak i višestruko značajniji nego li prihodi na osnovu isplaćenih i gore opisanih bonusa UEFA.

To u Srbiji naravno nije slučaj, ali se po ovim osnovama može, za naše prilike, zaraditi sasvim pristojan novac. Uostalom, četiri utakmice na svom terenu znače i potencijalnih minimum 100.000 prodatih ulaznica na stadionu Partizana…

Ne mora se biti prevelik fudbalski ekspert da bi se zaključilo kako bi igranje Evrope tokom čitave jeseni značajno podiglo vrednost svakog igrača crno-belih.

Ta činjenica sa sobom automatski povlači i znatno bolju pregovaračku poziciju kluba ne samo kad su u pitanju transferi igrača, već na primer i ugovaranje uslova za odigravanje prijateljskih utakmica, gostovanja ekipe ili pojedinaca na raznim manifestacijama…

Nikako ne treba zanemariti ni uvećanje klupskog koeficijenta Partizana na zvaničnoj klupskoj rang listi UEFA.

Igranje zagarantovanih minimum osam novih evropskih utakmica posle naredne srede, dalo bi sjajne šanse Partizanu da značajno „ojača“ svoj klupski koeficijent, kako bi narednih sezona položaj kluba u žrebu za evropska takmičenja bio još bolji i povoljniji nego što je to bio ove godine.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

 

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter