1
Domaći fudbal

Udovičić: Sve je spremno za privatizaciju Zvezde i Partizana

Objavljeno: 31.07.14 u 11:00

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić u opširnom intervjuu za list „Politika“ izjavio je šta je to ministarstvo uradilo za prvih sto dana ove vlade. On je ocenio da je sve u Srbiji spremno za zakon o privatizaciji klubova.

Vanja Udovičić

Na pitanje šta će biti sa Crvenom zvezdom i Partizanom, Udovičić kaže:

„Kad je reč o privatizaciji u sportu, veliki posao našeg ministarstva je završen. Pripremili smo sve predloge i modele, vodeći računa o potrebama srpskog sporta, a na Vladi je da da konačnu reč“, rekao je Udovičić, prenosi „Politika“.

On dodaje da mu je cilj da se „restartuje sistem i postave zdravi temelji za razvoj srpskog sporta u narednih deset godina“.

„Kada je reč o tehničkom sprovođenju procesa transformacije to će raditi ministarstvo nadležno za pitanja privatizacije. Naravno, iz ugla sporta daćemo punu podršku celom procesu. Mi smo uradili stratešku pripremu i najdetaljnije moguće istraživanje, prikupili evidencione prijave klubova kojih u Srbiji ima 11.600, pripremili sve opcije, razgovarali sa klubovima, pribavili iskustva iz Evrope, videli gde su danas klubovi koji su u sličnim zemljama prošli kroz profesionalizaciju“, kazao je Udovičić.

Na pitanje „gde su ti klubovi dana“, ministar odgovara:

„Posle dužeg vremena svi oni su sada stabilni. U početku su imali pad, jer je takva situacija bila u Evropi, mnogi su startovali na nasleđenim nezdravim osnovama. Išao sam i na istok Evrope, u zemlje koje su imale uređenje sporta kao što ga Srbija ima danas. Iz udruženja građana neophodno je prebacivanje u privredno društvo, da se odredi državni kapital, koliko je država učestvovala u stvaranju te vrednosti, i tek onda privatizovati. Ako se utvrdi da ima državne svojine, ako je i jedan šraf državni, onda i država dobija šansu da privatizuje svoj deo. Ne možemo sto odsto da se poredimo s tim zemljama jer su one izvršile transformaciju pre 25 godina. Ali ne smemo da ponovimo njihove greške. Danas je ipak drugo vreme“, jasan je Udovičić.

Ministar je odgovorio i na pitanje „šta se to tačno dobija privatizacijom klubova“:

„Razlika u prethodnim pristupima države i sadašnjeg je ta da je država rešila da profesionalizuje sport, da bi prekinula neodgovorno trošenje novca poreskih obveznika, neodgovorno odlučivanje u klubovima. Ne može više finansiranje da bude državno, novcem građana, a interes pojedinačni ili privatni i još bez odgovornosti“, kazao je Udovičić.

Bivši reprezentativac u vaterpolu se nije zadržao na ovim rečima, već je još detaljnije objasnio na koji će način privatizacija klubova, zapravo, funkcionisati:

„Cilj je da se do kraja godine završi pravni okvir. Paralelno sa tim moramo da tražimo kupce, investitore. Jedna od ideja bila je da odvojimo sport koji može sebe da izdržava od onog kome je neophodna pomoć države. Ne možemo da raspolažemo brojkama većim nego što imamo novca. Ako ne bude promena, klubovi će otići u amaterizam. Ako nema kupaca, onda ćemo morati da gradimo klubove od nule i da ulažemo u podmladak kroz stipendije i ulaganja u juniore. Moramo da kažemo istinu narodu. Ne bežim od odgovornosti, jer znam da ću biti prvi prozvan kad se bude sprovodila privatizacija u sportu. Ali ako želimo da naš sport ima budućnost moramo da menjamo, pre svega navike, ali i ceo sistem. A navike teško menjamo“, kazao je Udovičić.

Ministar je svestan i da je jedaon od problema to što je neophodno da se ustanovi „prava“ vrednost nekog kluba.

„Ustanovljeno je da prvih 40 klubova, onih sa najvećom imovinom, ima imovinu veću od 100.000 evra svaki. Košarkaški klubovi, recimo, imaju samo pokretnu imovinu, tu je grb, tu su igrači, lopte, koševi… Svi će reći da nemaju nepokretnu imovinu, ispada da nemaju ništa, samim tim nema ništa za privatizaciju. Tu treba videti da li je država na bilo koji način učestvovala u građenju tog brenda, koja je uloga države bila u osvajanju trofeja u istoriji i sticanju velikog imena. Ako ste suvlasnik nekog kluba, preuzimate i deo duga, što bi nekom klubu odgovaralo. U Hrvatskoj su rekli 70-30 %, onda je država ujedno i vlasnik 70 odsto duga. Sve zavisi za koji se model opredelimo. Kod nas dugo vlada trend da se mnogi ponašaju kao privatnici na državnim jaslama, što je neodrživo“, smatra Udovičić.

Jedan od problema koji se često pojavljivao uz termin „privatizacija klubova“, jeste i problem sa zemljištem koje poseduju crveno i crno-beli, što je ukupno oko 28 hektara (Zvezda 16 hektara, Partizan 12). Udovičić ima određena rešenja:

„U ovom trenutku stadion JNA je stadion vojske, Zvezda je upisala „Marakanu” sudskom odlukom. Neki osporavaju odluke suda, ali sudske odluke su za državu obavezujuće a za investitora ono što je važeće. Mora prvo da se zna šta se prodaje. Možda neko želi da kupi samo klub, bez imovine. Da li će država možda da konvertuje svoja potraživanja u kapital, i to je nešto o čemu će tek moći da se priča u narednom periodu. To je dosta odluka koje Vlada Srbije mora da donese“, smatra ministar omladine i sporta.

Ministarstvo omladine i sporta uzelo je u obzir i da postoje sportska društva u zemlji, a za privatizaciju nudi takozvani „grčki model“:

„Ne može celo sportsko društvo da se privatizuje i transformiše, a mi smo najbliži grčkom modelu, Panatinaikosu ili Olimpijakosu. Kod njih je fudbal privatni, ima svog vlasnika, a košarka je iznajmljeno pravo na korišćenje brenda. Recimo, došao je privatnik i iznajmio taj brend na pet godina. A sportsko društvo se finansira od ulaznica fudbalskog kluba i članarina. Jer da biste u Grčkoj kupili kartu za fudbalski meč, morate da postanete član sportskog društva. Čak i turista koji kupuje kartu postaje fan na šest meseci za neku simboličnu svotu, a deo prihoda se ostvaruje od godišnje članske karte s kojom imate pravo glasa, a ona iznosi 30 evra. Suština je u tome da kad postajete član fudbalskog kluba, kad gledate fudbalske mečeve, automatski ulažete i u sportsko društvo“, ističe Udovičić.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

1 Komentara

  1. Zvezda je uknjizila njenu imovinu posto su njeni mesetari bili i jos uvek najvisi funkcioneri u gradskoj ( Bg) vladi, a odluku dase stadion JNA oduzme PARTIZANU koji je ( Vojni klub) i ponovo vrati Vojsci gle cuda pokrenuo je bivsi ministar vojske koji verovatno nikad nije ni bio u vojsci , zet nekog folk pevaca koji je opet propagator c. Zvezde kao i pomenuti ministar BIVSI. Sada se postavlja pitanje regularnosti privatizacije dva brenda Partizan od koga je oduzeto skoro sve i onaj drugi kome je davano i gurano sve i svasta spajani su klubovi oprastani dugovi vracani dugovi dodeljivani sponzori i mnogo mnogo drugih pogodnosti dozvoljeno i uradjeno…

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter