0
Košarka

Juniori protiv Litvanije za medalju i plasman na SP

Objavljeno: 31.07.14 u 21:33

Za reprezentaciju Srbije, igrači do 18 godina starosti, predstoji najvažniji meč na Evropskom prvenstvu u Turskoj. Izabranici selektora Aleksandra Bućana u petak u Konji od 15:15 časova igraju u četvrtfinalu šampionata protiv selekcije Litvanije. Pobednik ovog duela nastaviće borbu za mesto na pobedničkom postolju, ali i obezbediti plasman na U19 Svetsko prvenstvo sledeće godine. Srpski juniori okršaj sa Litvancima dočekuju u sjajnom raspoloženju posle osvajanja prvog mesta u grupi „F“ i tri uzastopna trijumfa protiv selekcija BIH, Grčke i Turske.

lopta-kos-ruke

„Dobre igre i serija pobeda svakako su uticali da naše samopouzdanje dodatno poraste. Međutim ne osvrćemo se iza sebe, gledamo samo napred, jer turnir praktično tek sad počinje. Fokusirani smo isključivo na meč protiv Litvanije, gde pobedom ostvarujemo jedan od dva zacrtana cilja. Obezbedili bi plasman na Svetsko prvenstvo, a došli bi na korak od osvajanja medalje“ – jasan je selektor Bućan.

Za razliku od srpskih juniora (5-1), Litvanci u dosadašnjih šest susreta na šampionatu imaju polovičan učinak, ali nema dileme da se radi o odličnom timu koji predvodi Domantas Sabonis, sin legendarnog Arvidasa.

„Izgubili su ubedljivo od Hrvata, ali su u mečevima sa Letonijom i Italijom bili u igri do poslednjih sekundi. Predvodnik ove litvanske generacije je svakako Domantas Sabonis. Slobodno se može reći, čovek – tim. Prednjači po poenima, skokovima, ali mislim da je daleko najbolji kao asistent. Umešno pronalazi saigrače na spoljnim pozicijama što svakoj ekipi stvara velike probleme. Litvanci su sjajni šuteri, gotovo svi njihovi reprezentativci su sposobni da pogode za tri poena. Recimo 10 od 12 njihovih igrača pogodilo je na ovom šampionatu bar dve trojke. Najprecizniji su svakako plej Zuklevičijus i bek Paliukenas na koje ćemo svakako obratiti posebnu pažnju.“

Selektor naše reprezentacije ipak veruje da ako naš tim pruži maksimum i odigra odbranu na visokom nivou da može da ostvari plasman u polufinale:

„Zaustaviti Sabonisa koliko god je to moguće, a pre svega ne dozvoliti Litvancima da uđu u pozicioni igru i sprečiti ih u šutu za tri poena, su neki od osnovnih zadataka. Naravno dobra odbrana koja nas je krasila na većini mečeva je prvi preduslov koji moramo ispuniti. Za razliku od centarskih, imamo visinsku prednost na spoljnim pozicijama što moramo koristiti. Takođe, nadam se ćemo biti bolji u vazdušnim duelima, da će svi naši igrači kao do sada pokazati ogromnu borbenost, ići na skok svakom prilikom. Naš jedini centar Vasilije Vučetić doživeo je lakšu distorziju skočnog zgloba, propustio je poslednji trening, ali se nadamo da će moći da nam pomogne u borbi za polufinale.

ČETVRTFINALE:
Italija – Grčka (13:00)
Srbija – Litvanija (15:15)
Hrvatska – Španija (17:30)
Turska – Letonija (19:45)

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter