0
Košarka

Juniori protiv Litvanije u četvrtfinalu EP

Objavljeno: 30.07.14 u 22:34

Odličnom igrom i ubedljivom pobedom protiv domaće selekcije, reprezentacija Srbije, igrači do 18 godina starosti, potvrdila je plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstvu u Turskoj. Novim trijumfom, trećim uzastopnim u drugoj fazi šampionata u Konji, izabranici selektora Aleksandra Bućana uverljivo su osvojili prvo mesto u grupi „F“. Srpski tim je već posle četiri minuta poveo sa 13:0, a u finišu prvog poluvremena imao čak 30 poena prednosti posle čega se pitanje pobednika više nije spominjalo. Koliko su naši juniori bili superiorni i kako su igrali najbolje govori odnos u skokovima (51-32) i asistencija (19-8): Turska U18 – Srbija U18 62:82 (6:22, 17:24, 19:16 20:20). Protivnik reprezentaciji Srbije u četvrtfinalu koje je na programu u petak biće selekcija Litvanije koja je zauzela četvrto mesto u grupi „E“.

Košarka

Početak kakav se samo poželeti može imali su srpski juniori u duelu sa selekcijom Turske. Posle samo četiri minuta igre, naš tim je brzom i nesebičnom igrom uz apsolutnu dominaciju u skoku poveo sa 13:0! Na kraju prve četvrtine koju su obeležili Ilija Đoković, Stefan Lazarević i Vasilije Vučetić Srbija je imala čak 16 poena prednosti – 22:6. Bučna publika u Konji bila je prilično utišana posle trojke Vanje Marinkovića i nekoliko uspešnih akcija Marka Radovanovića kad je na semaforu pisalo više nego poražavajućih po domaći tim – 37:8 (15. minut). Frustrirani i nervozni selektor Turske Omer Ugurata kažnjen je tehničkom greškom posle čega je naš mladi tim došao do rekordne prednosti na isteku 19. minuta – 46:16. Domaćin je ipak serijom 7:0 u poslednjih 60 sekundi bar donekle smanji ogroman zaostatak – 46:23.

Izvršili su turski košarkaši na startu drugog poluvremena ogroman pritisak u želji da promene odnos snaga na terenu. Uspeli su u 28. minutu da priđu na 56:40, ali ih veoma brzo demoralisali preciznim šutevima za tri poena Vanja Marinković i Radovan Đoković 72:51 (35. minut). Selektor naše reprezentacije Aleksandar Bućan pružio je šansu svim igračima, a većim delom drugog poluvremena bio u prilici da isproba razne taktičke varijante koje će našem timu siguro koristi u četvrtfinalnom duelu.

„Dogovorili smo se u svlačionici da ovo bude jedan dobar trening kako bi se što bolje pripremili za najvažniji meč na šampionatu koji nas čeka u četvrtfinalu. Rezultat i igra koju smo prikazali govore da smo ga veoma kvalitetno odradili. Počeli smo uraganski, ubedljivim vođstvom šokirali selekciju Turske kojoj je dugo trebalo da se oporavi i bar pokuša da uhvati rezultatski priključak. Ponovo je presudna bila igra u odbrani koju smo većim delom meča, a pogotovo u prvih 15 minuta igrali na veoma visokom nivou. Raduje me da je svih 11 igrača dalo pun doprinos i na ovoj utakmici, uverilo me da na sve njih mogu da računam i na pravim iskušenjima koja tek slede. Sve je do sada je bilo zagrevanje, jer u sledeća tri susreta odlučujemo o plasmanu na Svetsko prvenstvo naredne godine i borimo se za mesto na pobedničkom postolju“ – istakao je Aleksandar Bućan, selektor muške U18 reprezentacije Srbije.

Turska U18: Bajram 2, Ugurlu 3, Ezdemiroglu 5, Arslan 5, Gečim 6, Bajkan 12, Korkmaz 13, Arar 4, Olmaz 6, Ulumbaj 3, Akjel, Given 3.

Srbija U18: Peno 3, Simić, Čarapić, Ostojić 6, R. Đoković 8, Marinković 15, I. Đoković 11, Lazarević 12, Pavlović 7, Radovanović 12, Vučetić 8.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter