0
Košarka

Juniori pobedom protiv Grčke do četvrtfinala EP

Objavljeno: 29.07.14 u 21:11

Pobedom protiv selekcije Grčke, reprezentacija Srbije, igrači do 18 godina starosti, plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstvu u Turskoj. Izabranici selektora Aleksandra Bućana u krajnje napetom i uzbudljivom meču u Konji došli su do vrednog trijumfa u poslednjim sekundama. Srpski juniori su ponovo imali česte oscilacije, ali su još jednom pokazali šampionski karakter, uspeli da velikom borbom i kolektivnom igrom odigraju najbolje kad je bilo najvažnije i dođu do važnih bodova koji ih vode među osam najboljih ekipa na šampionatu: Srbija U18 – Grčka U18 74:69 (15:17, 17:20, 20:13 22:19).

srb-grcka-juniori

Prema očekivanju juniori Srbije i Grčke od samog starta utakmice vodili su veliku bitku u nameri da nametnu željeni ritam igre. Uspeli su naši reprezentativci da na početku druge četvrtine preko kapitena Stefana Lazarevića i Nikole Pavlovića dođu do vođstva 26:22. Međutim, ponovo je došlo da praznog hoda, pada koncentracije u igri našeg mladog tima. Minuta bez učinka u napadačkim akcijama obeleženog greškama i izgubljenim loptama. Finiš prvog poluvremena zato je pripao rivalu koji je preko Mitoglua i Haralampopulosa došao do pet poena prednosti na isteku 20. minuta – 32:37.

Nastavak meča počeo je trojkom Ilije Đokovića, ali su raspoloženi Mitoglu i Haralampopulos inicirali seriju 7:0 za rekordno vođstvo grčkog tima u 23. minutu – 35:44. Borbeni kapiten Lazarević povezao je naše redove, pridružio mu se Vasilije Vučetić, što je uz puno čvršću odbranu krunisano poenima Srefana Pena za novu prednost Srbije – 52:50 (30. minut). Start finalne deonice prošao je u znaku selekcije Grčke koja je trojkom Koniarisa prešla u vođstvo, a serijom poena odličnog Mitoglua povela sa 55:60. Da naši reprezentativci ne odustaju tako lako dokaz su pogotci Vanje Marinkovića i Stefana Pena iza linije 6,75 kojim je uslovio još jedan preokret na manje od dva minuta pre kraja duela – 67:66 (38. minut). Usledio je koš Ilije Đokovića (69:66), posle čega su se Grci odlučili za penal završnicu. Drama je potrajala do šest sekundi pre kraja kad je Stefan Peno ukrao loptu Koniarisu i sa linije slobodnih bacanja doneo pobedu – 74:69, krunisao veliki trud i borbenost čitavog tima koji se sa dva nova boda plasirao u četvrtfinale šampionata.

„Veoma teška utakmica, ali se i u takvim duelima mora pobeđivati da bi se došlo do uspeha. Od samog starta naši visoki igrači su bili opterećeni ličnim greškama, što su Grci preko Mitoglua i Haralampopulosa znali da iskoriste i naprave nam dosta problema ispod samog koša. Zbog toga smo morali da igramo atipično kako bi smo uspeli da pariramo snažnoj grčkoj ekipi. Ponovo smo imali oscilacija u igri, ali smo računajući i pripremni period odigrali daleko najbolje u samoj završnici. Agresivnom igrom i zonskom odbranom u poslednjim minutima došli smo do lakih poena koji su nas doveli do pobede. Čestitke zaslužuju svi igrači koji su u različitim elementima igre dali doprinos pobedi. Ostvarili smo plasman u četvrtfinala, prava iskušenja nas tek očekuju, jedino što želim je da naši visoki igrači imaju što manje problema sa ličnim greškama kako bi mogli da igramo našu igru koju smo vežbali u pripremnom periodu i sa kojom smo došli na šampionat u Tursku“ – istakao je Aleksandar Bućan, selektor muške U18 reprezentacije Srbije.

SRBIJA U18: Peno 12, Simić 2, Čarapić, Ostojić 2, R. Đoković 2, Marinković 8, I. Đoković 11, Lazarević 16, Pavlović 7, Radovanović 4,
Vučetić 10.

GRČKA U18: Toliopulos, Koniaris 9, Kotas 2, Ojkonomopulos, Mitoglu 26, Muratos 5, Skulidas, Calmpuris 4, Bilis 3, Stamatis 6, Papajanis, Haralampopulos 14.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter