0
Košarka

‘Orlići’ sve bliže četvrtfinalu EP

Objavljeno: 28.07.14 u 22:06

Pobedom protiv selekcije BIH, reprezentacija Srbije, igrači do 18 godina starosti, napravila je veoma važan korak prema plasmanu u četvrtfinale Evropskog prvenstvu u Turskoj. Izabranici selektora Aleksandra Bućana došli su teže nego što se očekivalo do prvih bodova u novoformiranoj grupi „F“. Srpski juniori su više od 35 minuta bili u vođstvu, ali trijumf nisu mogli da osiguraju do samog finiša susreta najviše zbog povremenih oscilacija u igri, ali i odličnog šuta rivala koji je čak 12 puta bio precizan iza linije 6,75: Srbija U18 – BIH U18 77:71 (24:16, 16:14, 15:19 22:22).

peno-srbija-bih

Dugo su reprezentativci Srbije tražili pravi ritam i način kako da se suprotstave selekciji BIH koja je na samo startu duela bila prilično šuterski raspoložena. Rival je polovinom prve četvrtine poveo sa 5:10, kad je naš mladi tim počeo da se budi i preuzima kontrolu igre. Kapitenu Stefanu Lazareviću i Vasiliju Vučetiću koji su najbolje počeli, najpre se trojkama pridružio Vanja Marinković, a kad je Stefan Peno u vrlo kratkom periodu nanizao 10 poena, Srbija je već imala ubedljivo vođstvo – 30:17 (13. minut). Iako u sledeća četiri minuta srpski juniori nisu uspeli da poentiraju, bosanski tim nije previše smanjio zaostatak – (30:21) pre svega zbog dobre odbrane na centru BIH Imranu Polutku. Izjednačena borba vodila se do kraja prvog poluvremena (40:30) u kome su u našem timu sve veću odgovornost preuzimali Ilija Đoković i Danilo Ostojić.

Drugo poluvreme počelo je uspešnim ofanzivnim akacijama Nikole Pavlovića i Ilije Đokovića posle koji je Srbija imala rekordnu prednost – 44:30. Međutim, ponovo je došlo do pada u igri našeg mladog tima, što je rival umeo da kazni i trojkama Đedovića i Atića uhvati rezultatski priključak 48:44 (27. minut). Dugo se igralo „koš za koš“ kad je posle četiri uzastopna Stefana Simića naš tim ponovo u 33. minutu stigao do dvocifrenog vođstva – 63:53. Međutim, Edin Atić je veoma brzo uzvratio sa tri uzastopna pogotka iza linije 6,75 i prolongirao odluku o pobedniku duela u Konji – 67:62. Dugo je selekcija BIH opasno pretila, ali je su ipak reprezentativci Srbije imali više koncentracije i strpljenja u samom finišu što je bilo presudno za veoma važan trijumf – 77:71 koji će našem tim puno značiti u borbi za plasman u četvrtfinale.

„Veoma važna pobeda koje je izvojevana protiv odlične, fizički snažne ekipe Bosne i Hercegovine koja je dokazala da nije slučajno pobedila Tursku i Češku i da joj mesto u drugoj fazi šampionata. Imali smo dosta oscilacija, praznih minuta u igri što nam je dosta otežalo zadatak na ovoj utakmici. Najveći propust smo napravili u drugoj četvrtini, kad smo trebali da prelomimo meč, ali je došlo do opuštanja i nediscipline u igri što je moglo skupo da nas košta. Posle toga bosanski tim nam je sve vreme duvao za vratom, sjajno šutirao za tri poena, čemu se nije bilo lako odupreti. Ipak, uspeli smo da sačuvamo dovoljno koncentracije i da u finišu dođemo do veoma važnih bodova. Sutra nas očekuje još teža utakmica protiv selekcije Grčke koja ima dva dominantna centra i veoma kreativnu spoljnu liniju. Svakako želimo novi trijumf, do koga možemo doći samo ukoliko oscilacije u igri svedemo na minimum“ – istakao je Aleksandar Bućan, selektor muške U18 reprezentacije Srbije.

SRBIJA U18: Peno 16, Simić 4, Čarapić, Ostojić 6, R. Đoković 5, Marinković 13, I. Đoković 9, Lazarević 11, Pavlović 4, Radovanović 4, Vučetić 5.

BIH U18: Pilavdžić, Atić 19, Garić 3, Predić 7, Curevac, Hadžić, Đedović 18, Memić 2, Lazić 9, Aleksić 5, Polutak 8, Smajlović.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter