2
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

Čović: U Zvezdi je sve spremno za privatizaciju

Objavljeno: 19.07.14 u 08:26

Nakon što je Vlada Srbije zvanično najavila izmene Zakona o sportu u kome bi ključna tačka trebalo da bude privatizacija sporstkih kolektiva, prvi čovek Crvene zvezde Nebojša Čović kazao je da su Crvenoj zvezdi svi spremni za privatizaciju.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

„Transformacija sporta u cilju definisanja vlasništva je jedni način da sport u Srbiji preživi. Neophodno je da budemo svesni da je sport, pogotovo fudbal, više od sportskih manifestacija. Jednom rečju – industrija. Naši profesionalni klubovi neminivno treba da budu društva kapitala, a da bi se to dogodilo mora da usledi transformacija, privatizacija“, istakao je Čović.

On se potom osvrnuo i na različite modele privatizacije o kojima se u javnosti pričalo prethodnih dana:

„Pre primene bilo kog, neophodno je da se konstatuje da su kao udruženja građana, klubovi po slovu zakona neprofitabilne organizacije. Ali, u praksi znaju da budu i te kako profitabilne, ako pričamo o profesinalnim klubovima. S druge strane, ako su amaterski, onda treba da igraju u amaterskom rangu. Kod nas se, zapravo, dešava da neprofitne organizacije služe za ostvarivanje ličnog profita, i to tražeći novac od drugih. Ovo vreme je iza nas“, jasan je Čović.

On je dodao da je sada pravi trenutak da se proveri kolika je vrednost srpskog sporta.

„Imamo klubove sa njihovim imenima, ali je malo urađeno na valorizaciji njihovog brenda, čime bi se obezbedio dodatni kapital. U slučaju brendova sa velikim brojem navijača, ključni zadatak države u procesu privatizacije je da ih sačuva, a time sačuva i vezu navijača sa brendom. Ako Zvezdu i Partizan, kao nacionalne brendove, upoređujemo sa španskim modelom, zašto onda navijači ne bi bili akcionari kluba“, kazao je Čović i dodao da ne isključuje mogućnost da država bude partner nekom klubu.

Prvi čovek crveno-belih je takođe poručio da su u njegovom klubu svi spremni za privatizaciju, kad god da se ona desi.

„Ne bih mogao da kažem vremenski rok, ali nikada nismo bili bliže tome i mi u Zvezdi smo spremni“, podvukao je Čović.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

2 Komentara

  1. Strasno..milioni navijaca da budu vlasnici? To ce tek da budu kvalitetni klubovi. Muka mi je vise da citam ovakve gluposti.

    0
    0
    Odgovori
  2. Ovo se pokusava sopstvena rehabilitacija.
    Sve klubove, firme, kompanije treba odmah ugasiti ili privatizovati ako ne mogu samostalno poslovati. Sto bi tu bili izuzetak CZ i Partizan.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter