0
Fudbal

Joakim Lev – put od gubitnika do svetskog trona

Objavljeno: 18.07.14 u 15:51

U Nemačkoj ga gledaju kao pozera i od samog početka selektorskog mandata, Joakim Lev je pod lupom javnosti.  

Joakim Lev

Sep Herberger, Helmut Šen, Franc Bekenbauer i Joakim Lev. Četvorica velikih selektora koji su uspeli 1954, 1974, 1990 i 2014 da dovedu reprezentaciju Nemačke na krov sveta.  Joakim Lev je ušao u društvo velikih trenera, ali njegova priča je znatno drugačija od priče pomenutih trenera.
Lev je bio drugoligaški igrač, dobar ali ipak drugoligaški. Imao je nekoliko pokušaja u prvoj ligi Nemačke, ali bez većeg uspeha. Zato mu je u trenerskoj karijeri išlo kao u snovima. Trenersku karijeru je započeo 1995.godine kao pomoćnik Rolfa Fingera u Štutgartu, da mi iste godine na kraju sezone Finger dobio poziv za selektora Švajcarske, a Lev zauzeo njegovo mesto.
On je trebalo da bude privremeno rešenje, međutim kako je na raspolaganju imao odlične odlične nije mu bilo teško da sa njima pravi odlične rezultate i tako se nametne uprai kluba. Osvojio je Kup Nemačke 1997. godine, a sledeće godine je stigao do finala Kupa kupova gde je poražen od Čelzija. Nakon toga se može reći da mu je karijera krenula silaznom putanjom.
Otišao je u turski Fenerbahče, zauzeo treće mesto i nakon jedne sezone napustio klub. Onda se vratio u domovinu i preuzeo drugoligaški Karlsrue. Taj klub je vodio 17 utakmica i zabeležio je samo jednu pobedu nalon čega je dobio otkaz, pre nego što je klub pao u još niži rang.
Slična sudbina ga je pratila u turskom Adanaspori. Osvojio je nacionalno prvenstvo sa Tirolom iz Austrije, ali je klub bankrotirao. Zatim je preuzeo Austriju iz Beča,ali je vrlo brzo podneo ostavku zbog poraza od ekipe koja je bila na dnu tabele. Nakon toga usledilo je nešto neverovatno. Kako to obično u životu bude spletom čudnih okolnosti počeo je da radi u reprezentaciji Nemačke kao pomoćni trener.
jirgen klinsman
Naime njegov dugogodišnji prijatelj Jirgen Klisman je 2004. godine preuzeo selektorsko mesto i za svog pomoćnika izabrao Leva. Nakon Svetskog prvenstva 2006, iako mu je Fudbalski savez Nemačke nudio da produži ugovor, Klisman je to odbio. Selektorsko mesto je ponuđeno Levu što je on i prihvatio. Trpeo je mnoge kritike od strane nemačke javnosti i medija. Kritikovali su ga tokom EP 2008. i 2012 zbog načina igre, da pravi nelogične izmene itd. Posebno na udaru su bili fudbaleri koji igraju za reprezentaciju Nemačke, a nemaju njeno čisto poreklo, a takvih je mnogo (Klose, Podolski, Kedira, Ozil, Boateng…).
Međutim kao pravi pedagog Jogi, kako ga zovu u Nemačkoj, je zauzeo zaštitnički stav prema svojim fudbalerima. Oni su i te kako znali da mu vrate i danas su prvaci sveta. Ako pogledamo koliko je imao padova u trenerskoj karijeri, koliko su mu se nakon toga ukazivale prave šanse u pravom trenutku možemo reće da je Joakim Lev rođen pod srećnom zvezdom. Međutim ne bi trebalo zanemariti važnu činjenicu, njegovo poreklo!  Nemac je to, a oni su nadaleko poznati kao uporni i vredni ljudi koji ne odustaju lako od svog cilja što se može videti i po igri njihovih timova.

hotsport.rs/K.K.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter