FOTO: STARSPORT
in , ,

Vujošević: Partizan ne može da bude prodat vlasnicima PAO

Trener KK Partizan Duško Vujošević iznenađen je vešću da se klub čiji je dugogodišnji šef struke nalazi na rubu prodaje braći Janakopulos, vlasnicima atinskog Panatinaikosa.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Ovaj stručnjak smatra da država ne može da prodaje nešto što nije njeno, budući da je SD Partizan, kao i Crvena zvezda, ne predstavljaju javna preduzeća već udruženja građna.

„Moraju da postoje precizni zakonski uslovi i pravila privatizacije, obezbede adekvatni uslovi. U slučaju KK Partizana ne samo pomenuto, već da eventualni budući vlasnik povede računa o kontinuitetu klupskog sjaja i institucije, koje su prepoznate u svetskim košarkaškim okvirima“, kaže Vujošević, a prenose „Novosti“.

Trener crno-belih ističe da u Srbiji olako govori o privatizaciji klubova:

„Olako se priča o privatizaciji. Košarka, primera radi, za razliku od fudbala, nije profatibilna delatnost, ni kod nas, ni na kontinentu. Vlasnici evropskih klubova su ulagale višak novca u ovaj sport, ne da bi basnoslovno profitirali, naprotiv, već iz osećaja korisnosti. To je bilo i jeste vrsta finansijske potrebe, koja ne može biti svedena na prostu zaradu, pošto to i nije“, smatra Vujošević.

Nakon toga trener crno-belih okrenuo se informaciji da će braća Janakopulos „pazariti“ Partizan:

„Ta porodica je pokazala ogromnu ljubav prema košarci, to ne može da se podvede pod „biznis“, a još manje onaj koji donosi profite. Svi koji se bave košarkom, to odlično znaju. Janakopulosi su ljubav prema košarci pokazali ogromnim ulaganjima u klub, koji je doneo trofeje“, smatra šef struke „Parnog valjka„.

Vujošević je kazao i da lično nema ništa protiv privatizacije kao opcije, ali dodaje da je nužan uslov da se uspostave određeni normativi:

„Nemam ništa protiv privatizacije, ali kada već o tome pričamo, nadam se da će se napraviti takvi zakonski normativi, koji će omogućiti određene poreske olakšice onima koji ulažu u sport. Ponavljam da košarka ne donosi fudbalske profite, kao što promena vlasništa ne amnestira od vođenja računa o klupskoj tradiciji, sjaju, „težini“ imena, rezultatima, u jednoj reči, istoriji“, insistira trener Partizana.

On podseća da država nema prava prodaje nad onim što nije pod njenom direktnom jurisdikcijom:

„Ne može država da prodaje bez obaveza ono što nije njihovo, već uslovi privatizacije moraju biti jasno definisani“, podvukao je Vujošević.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

Autor: Site Default

Serbian sports journalist, NBA analyst

Diskusija

Odgovorite

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Učitavanje

0

Nedović i Kuzmić pružili kvalitetne role u Letnjoj ligi (VIDEO)

Raduljica ne trenira sa ostatkom reprezentacije, radi po NBA pravilima