1
Košarka

FOTO: STARSPORT

Vujošević: Partizan ne može da bude prodat vlasnicima PAO

Objavljeno: 17.07.14 u 10:05

Trener KK Partizan Duško Vujošević iznenađen je vešću da se klub čiji je dugogodišnji šef struke nalazi na rubu prodaje braći Janakopulos, vlasnicima atinskog Panatinaikosa.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Ovaj stručnjak smatra da država ne može da prodaje nešto što nije njeno, budući da je SD Partizan, kao i Crvena zvezda, ne predstavljaju javna preduzeća već udruženja građna.

„Moraju da postoje precizni zakonski uslovi i pravila privatizacije, obezbede adekvatni uslovi. U slučaju KK Partizana ne samo pomenuto, već da eventualni budući vlasnik povede računa o kontinuitetu klupskog sjaja i institucije, koje su prepoznate u svetskim košarkaškim okvirima“, kaže Vujošević, a prenose „Novosti“.

Trener crno-belih ističe da u Srbiji olako govori o privatizaciji klubova:

„Olako se priča o privatizaciji. Košarka, primera radi, za razliku od fudbala, nije profatibilna delatnost, ni kod nas, ni na kontinentu. Vlasnici evropskih klubova su ulagale višak novca u ovaj sport, ne da bi basnoslovno profitirali, naprotiv, već iz osećaja korisnosti. To je bilo i jeste vrsta finansijske potrebe, koja ne može biti svedena na prostu zaradu, pošto to i nije“, smatra Vujošević.

Nakon toga trener crno-belih okrenuo se informaciji da će braća Janakopulos „pazariti“ Partizan:

„Ta porodica je pokazala ogromnu ljubav prema košarci, to ne može da se podvede pod „biznis“, a još manje onaj koji donosi profite. Svi koji se bave košarkom, to odlično znaju. Janakopulosi su ljubav prema košarci pokazali ogromnim ulaganjima u klub, koji je doneo trofeje“, smatra šef struke „Parnog valjka„.

Vujošević je kazao i da lično nema ništa protiv privatizacije kao opcije, ali dodaje da je nužan uslov da se uspostave određeni normativi:

„Nemam ništa protiv privatizacije, ali kada već o tome pričamo, nadam se da će se napraviti takvi zakonski normativi, koji će omogućiti određene poreske olakšice onima koji ulažu u sport. Ponavljam da košarka ne donosi fudbalske profite, kao što promena vlasništa ne amnestira od vođenja računa o klupskoj tradiciji, sjaju, „težini“ imena, rezultatima, u jednoj reči, istoriji“, insistira trener Partizana.

On podseća da država nema prava prodaje nad onim što nije pod njenom direktnom jurisdikcijom:

„Ne može država da prodaje bez obaveza ono što nije njihovo, već uslovi privatizacije moraju biti jasno definisani“, podvukao je Vujošević.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter