0
Košarka

‘Orlići’ ubedljivim trijumfom protiv Litvanaca sa prvog mesta do duela sa Izraelom

Objavljeno: 16.07.14 u 21:07

Košarkaška reprezentacija Srbije, igrači do 20 godina starosti, završila je drugu fazu Evropskog prvenstva u Grčkoj kao pobednik grupe „E“. Izabranici selektora Dejana Mijatovića u poslednjem meču grupne faze takmičenja deklasirali su selekciju Litvanije. Naš tim je svih 40 minuta diktirao tempo, bio u konstantnom vođstvu, a do ubedljivog trijumfa od 19 poena razlike stigao pre svega fantastičnom odbranom i kolektivnom igrom: Srbija U20 – Litvanija 73:54 (16:7, 24:21, 12:16, 21:10). Protivnik reprezentacije Srbije u četvrtfinalu koje je na programu u petak od 18:15 časova biće selekcija Izraela koja je zauzela četvrto mesto u grupi „F“.

jankovic-srb-litvanija

Još jednom su reprezentativci Srbije na pravi način počeli utakmicu na Kritu. Raspoloženi Stefan Pot za manje od dva minuta nanizao je sedam poena. Sledeće dve akcije završili su Nikola Janković i Đoko Šalić, a posle kontranapada koji je realizovao Ognjen Jaramaz Srbija je stekla 11 poena prednosti – 15:4 (sedmi minut). U nastavku utakmice Litvanci su došli do daha, uspostavili ravnotežu, popravili donekle procente šuta, ali nisu nikako uspevali da ugroze vođstvo našeg tima. Pogotovo što se razigrali i Đorđe Kaplanović i Marko Tejić koji su finišu prvog poluvremena imali zapažene uloge na oba kraja terena. Posle prvih 20 minuta igre, Srbija je imala sigurnu prednost – 40:28.

Dugo se u trećoj četvrtini igralo „koš za koš“, kad je selekcija Litvanije iskoristila prazan hod i nekoliko izgubljenih lopti našeg tima, napravila seriju 7:0 i uspela da se približi na 50:44 na isteku 29. minuta. Ipak, brzo su se izabranici selektora Mijatovića konsolidovali i ponovo preuzela kontrolu svih dešavanja na parketu dvorane na Kritu. Nikola Janković je zagospodario u oba reketa, a Ognjen Jaramaz i Nikola Rebić bili glavni protagonisti serije 10:2 posle koje je Srbija ponovo imala dvocifrenu prednost -60:46 (34. minut). Utakmica je tada bila praktično rešena, ali naš mladi tim nije spuštao ritam igre, bili su maksimalno fokusirani i borbeni do samog kraja što im je donelo više nego uverljivu pobedu – 73:54.

„Odigrali smo zaista odličnu utakmicu. Momci zaslužuju sve čestitke, bili su tim, imali sve vreme fokus, maksimalnu koncentraciju. Onemogućili smo prepoznatljivu pik igru Litvanaca, njihovog najboljeg strelca Grigonisa sveli na samo pet postignutih poena. Takođe uspešno smo se prilagodili na kombinovane odbrane rivala. Imali smo i lični motiv na ovom meču, želeli smo da se revanširamo Litvancima za poraz u polufinalu 2012. Sutra imamo slobodan dan koji ćemo iskoristiti da se u potpunosti posvetimo selekciji Izraela. Nema euforije u našim redovima, čvrsto smo na zemlji, prava iskušenja tek dolaze, a poznato je da je na svakom šampionatu četvrtfinalni duel daleko najteži i najvažniji“ – istakao je Dejan Mijatović, selektor naše mlade reprezentacije.

SRBIJA U20: Đorđević, Rebić 8, Pot 12, Kaplanović 10, Dobrić, Aranitović, Novak 2, Jaramaz 12, Janković 14, Andrić 3, Šalić 6, Tejić 6.

LITVANIJA U20: Zalalis 8, Tamulis 10, Kubilijus, Gintvajinis, Lekavičijus, Dimša 7, Staselis, Jankaitis 14, Krestinin 3, Grigonis 5, Gricijunas, Tarolis 7.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter