0
Košarka

Prvi poraz mladih košarkaša, propuštena prilika za pobedu protiv Grčke

Objavljeno: 14.07.14 u 21:19

Reprezentacija Srbije, igrači do 20 godina starosti, pretrpela je prvi poraz na Evropskom prvenstvu koje se doržava u Grčkoj. Izabranici selektora Dejana Mijatovića posle četiri pobede u prvoj fazi šampionata, poražni su na Kritu u prvom kolu novoformirane grupe „E“ od domaće selekcije Grčke. Posle vrlo dobrog početka, naš mladi tim je prepuustio kontrolu igre igre rivalu, gubio na sedam minuta pre kraja sa devet poena razlike, ali je uspeo da u samoj završnici uhvati rezultatski priključak, čak i da dođe do šuta za pobedu, ali je ipak ostao bez bodova: Grčka U20 – Srbija U20 70:69 (14:21, 20:12, 19:19, 17:17).

salic-srbija-grcka

Dva potpuno različita lica pokazao je naš mladi tim tokom prvog poluvremena duela sa domaćinom šampionata. Počeli su izabranici selektora Mijatovića kako se samo poželeti može. Kolektivnom i nesebičnom igrom brzo su pronašli idelan ritam. Ofanzivne akcije su na samom početku efektno završavali Nikola Janković i Đoko Šalić, a kao odgovor na zonsku odbranu Grka uzvratili su preciznim šutevima za tri poena Marko Tejić, Stefan Pot i Mihajlo Andrić. Imali su naši reprezentativci potpunu kontrolu svih dešavanja na pakretu dvorane na Kritu do 15. minuta kad su stekli i rekordnih 11 poena prednosti – 31:20. Tada je došlo do naglog pada pre svega u koncentraciji srpskog tima, olako su u finišu druge četvrtine pravili greške i gubili lopte, što je selekcija Grčke preko raspoloženog tandema Bokorodis – Dijamantakos znalački iskoristila i serijom 14:2 prešla u vođstvo – 34:33.

Izjednačena borba nastavila se i u trećoj četvrtini posle koje se i dalje nije mogao naslutiti pobednik duela – 53:52. Selekciju Grčke predvodio je u ovom delu igre Dimitros Agravanis , dok su Srbiju u rezultatskom egalu održavali Nikola Janković i Nikola Rebić. Međutim, pomenuti Agravanis je sa dve uzastopne tojke na startu finalne deonice doneo domaćem timu prvu ozbiljniju prednost – 61:52. Reprezentativci Srbije skoro sedam minuta nisu uspeli da dođu do poena kad je konačno Đoko Šalić pogodio u 36. minuta za 61:54. Krenuo je tada na sve ili ništa naš mladi tim, zaigrao daleko bolje i angažaovanije. Mihajlo Andrić je trojkom smanjio na 67:66, a Đoko Šalić samo 20 sekundi pre kraja doneo izjednačenja – 69:69. Ispostavilo se da je konačan rezultat postavio Georgijos Dijamantakos sa linije slobodnih bacanja 19 sekundi pre kraja iako je priluku pre toga za potpuni preokret imao Andrić, kao i Nikola Rebić koji je sa poslednjim zvukom sirene šutirao za pobedu Srbije, ali je nažalost bio neprecizan.

„Dobro smo otvorili utakmicu, ali smo u finišu prvog poluvremena našim greškama vratili selekciju Grčke u igru. Izgubili smo koncentraciju, donosili loša rešenja u napadu, a rivalu dozvolili puno ofanzivnih skokova i lakih poena. Slično je bilo i u poslednjoj četvrtini kad smo u jednom trenutku zaostajali i devet poena razlike. Uspeli smo da se vratimo, uđemo u penal završnicu, izjednačimo i dva puta šutiramo za pobedu. Nismo uspeli, ali ovo je velika škola, novo iskustvo za naše igrače. Imali su prilike da osete šta je pritisak, kako je igrati na pravom gostujućem terenu. Nema vremena za tugovanje, sutra je već nova prilika, da odigramo daleko bolje, savladamo Veliku Britaniju i potvrdimo plasman u četvrtfinale“ – istakao je Dejan Mijatović, selektor naše mlade reprezentacije.

SRBIJA U20: Đorđević, Rebić 9, Pot 8, Kaplanović 2, Dobrić, Aranitović, Novak, Jaramaz 3, Janković 18, Andrić 10, Šalić 13, Tejić 6.

GRČKA U20: Liapis 17, Polianitis 7, Spiridonidis, Kristodolou, Papapetru, Siolokas 6, Kuzeloglu 4, Kamperidis 3, Agravanis 16, Dijamantakos 17, Marakos.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter