0
Fudbal

Gece rasplakao Argentince: Nemačka je šampion sveta! (VIDEO)

Objavljeno: 13.07.14 u 23:45

Fudbaleri Nemačke novi su šampioni sveta, pošto su u velikom finalu odigranom u Rio de Žaneiru savladali Argentinu posle produžetaka minimalnim rezultatom 1:0. Gol odluke postigao je rezervista „pancera“ Mario Gece u 113. minutu.

Germany-v-Argentina-World-Cup-2014-Final-Match


Nemačka je šampion sveta! „Panceri“ su se četvrti put u istoriji popeli na krov planete. Junak „elfa“ je rezervista Mario Gece, koji je u 113. minutu na maestralan način primiro pas Andrea Širlea i milimetarski preciznim šutem savladao do tada nesavladivog Serhia Romera. Po ko zna koji put se potvrdila izreka da „svi danas igraju fudbal, ali uvek Nemci na kraju pobede“.

Četa Joakima Leva blistala je večeras u Rio de Žaneiru, kao što je to radila tokom celog Mondijala. Strpljivo, disciplinovano, precizno, jako i hrabro sve do pobede, sve do najsjajnijeg fudbaslkog pehara „zlatne boginje“. Nije Nemačka baš najbolje počela meč, Argentina je napadala, Iguain je prvo promašio stopostotnu šansu, a potom mu je i poništen gol, ali iz opravdano dosuđenog ofsajda. Kako je meč dalje tekao, tako je i reprezentacija „elfa“ bila sve bolja.

Povređenog Kramera zamenio je Širle i od tada je na terenu, manje-više postojao samo jedan tim. Upravo je napadač Čelsija propustio najbolju priliku za Nemačku u prvom poluvremenu, kada je šutirao sa ivice kaznenog prostora, a Romero krajnjim naporom loptu izbio u korenr. Za glavu se tada uhvatila i Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je u društvu Sepa Blatera i Vladimira Putina posmatrala finalni dvoboj na „Marakani“.

I u drugom delu igre su „panceri“ dominirali, ali nije bilo izglednih šansi, bar ne onakvih kakava je bila Širleova. Samim tim je i regularni deo meča završen rezultatom 0:0 i otišlo se u produžetke. A, tamo već u prvom minutu prilika za Širlea, koji je šutirao sa pet metara, a Romero ponovo izašao kao pobednik. Zapretila je i Argentina u 97. minutu, ali je Palasio sa par metara nošalantno pokušao da lobuje Nojera i promašio gol.

Kazna je stigla u 113. minutu. Širle je probio po levom boku, centrirao, a Gece grudima primirio loptu i volejom iz prve je poslao u mrežu – za vođstvo 1:0 i četvrtu titulu prvaka sveta za Nemačku. Marakana je eksplodirala, a mladi polušpic Bajerna Mario Gece ušao je u istoriju fudbala kao veliki junak. Novi nemački Bog.

Tok susreta:

120′ Kraj utakmice. Nemačka je šampion sveta!

119′ Miler je predriblao trojicu igrača, uputio je loptu u peterac, ali tamo nije bilo nikog od njegovih saigrača.

113′ GOOOOOOOOOL Nemačka vodi 1:0. Širle je probio po levom boku, centrirao, Gece je loptu prvo prihvatio na grudi, a onda je iz prve volejom poslao iza leđa Romera. Nemačka je vrlo blizu „boginje“.

105′ Kraj prvog produžetka, nema promene rezultata. Do penala nas deli 15 minuta.

97′ Ovakva šansa ne sme da se promaši. Palasios je primio loptu na sedam metara od gola Nemačke, Nojer je izleteo, napadač Argentine pokušao da ga lobuje, ali neprecizno.

91′ Velika prilika za Nemačku, Širle je šutirao, a Romero izvanredno odbranio. Bila je ovo možda i najbolja prilika za „pancere“. Fudbaler Čelsija je šutirao sa pet metara.

90+3 Kraj regularnog dela utakmice. U finalu Nemačka – Argentina 0:0. Idemo u produžetke.

90+1 Pokušaj Gecea sa 25 metara, ali je to lako „ukrotio“ Romero.

82′ Ozil je lepo probio po desnom boku, loptu po zemlji dodao na ivicu kaznenog prostora odakle je šutirao Kros, ali je lopta otišla pored gola.

74′ Pokušao je Mesi sa 17 metara, ali je lopta otišla daleko pored gola.

70′ Širle je nekako ušao sa loptom u kazneni prostor, ali je potom zabrljao u vođenju iste, te ju je Romero lagano pokupio.

62′ Širle je ubacio loptu po zemlji, do nje je u kaznenom prostoru Argentine došao Ozil, ali je vezista „elfa“ očajno šutirao.

58′ Najbolji strelac u istoriji svetskih prvenstava Miroslav Klose je pokušao glavom sa pet metara, ali je njegov udarac bio slab.

47′ Stopostotnu šansu je promašila Argentina. Mesi je izašao sam na Nojera, ali je loptu poslao tik pored gola.

45′ Završeno je prvo poluvreme. Fantastičan meč gledamo u hramu fudbala na Marakani.

41′ Ozil je ostavio loptu za Korsa na ivici kaznenog prostora, ovaj šutirao, ali pravo u Romera.

39′ Mesi se opet ušetao u kazneni prostor Nemačke, ali je odbrana „elfa“ odlično reagovala u poslednjim trenucima.

37′ Dobra akcija Nemaca, Širle je pokušao sa ivice šesnaesterca, ali je Romero loptu izbio u korner.

35′ Argentina je bolji rival. Mesi se dobro oslobodio čuvara, ali kada je trebalo da doda do Iguaina, odlučio se na šut i napravio veliku grešku.

30′ Iguain je pogodio mrežu Nemačke, ali je pomoćni sudija sa pravom poništio gol, jer se napadač Napolija nalazio u ofsajdu.

21′ Kakav promašaj Argentinaca. Iguain je izašao sam na golmana Nemačke Nojera, ali je iznenađen šansom loše šutirao i lopta je otišla pored gola.

13′ Lam je centrirao sa desne strane, ali je Klose zaksanio da reaguje i lopta ga je preskočila.

4′ Velika šansa za Iguaina koji je šutirao sa par metara od gola, ali je lopta završila koji centimetar u gola autu.

1′ Ricoli je dao znak da spektakl može početi. „Bubamara“ se zakotrljala.
Nemačka – Argentina 1:0 (0:0)

Strelac:
Gece 113.

Stadion: Marakana u Rio de Žaneiru. Kapacitet: 78.870. Sudija: Nikola Ricoli (Italija).

Nemačka (4-5-1): Nojer – Hovedes, Humels, Botaeng, Lam – Kramer (od 31. Širle), Švajnštajger, Ozil (od 120. Mertesaker), Kros, Miler – Klose (od 88. Gece).
Argentina (4-3-3): Romero, Zabaleta, Demikelis, Graraj, Roho – Maskerano, Bilja, Perez (od 86. Gago) – Laveci (od 46. Aguero), Mesi i Iguain (od 78. Palasio).

Nemačka i Argentina su odigrale 20 mečeva, a dva puta su se do sada sastajale u finalima svetskih prvenstava. U ukupnom skoru bolji su „gaučosi koji su slavili devet puta, „panceri“ su pobedili sedam puta, dok su četiri meča završena nerešenim rezultatima. U prvoj utakmici odigranoj na Mondijalu 1958. godine u Italiji, tadašnja Zapadna Nemačka je pobedila sa 3:1 u okviru A grupe, a strelci za „elf“ bili su Helmut Ran u 33. i 79. minutu i Uve Zeler u 42. minutu, dok je vodeći gola za Argentinu postigao Oreste Omar Korbata u 3. minutu. Poslednji put dve selekcije su koplja ukristila 15. avgusta 2012. godine, kada je Argentina sa 3:1 slavila u prijateljskom meču. Tada su „gaučosi“ poveli autogolom Kedire u 45. minutu, Mesi je povisio na 2:0 u 52. minutu, dok je treći gol u 73. minutu bio delo Anhela Di Marije. Počasni pogdak za Nemačku postigao je Benedikt Hovedes u 81. minutu. Svi strelci sa te utakmice mogli bi se naći i večeras u sastavima svojih reprezentacija.

Ipak, dva najvažnija meča odigrana su 1986. i 1990. godine, kada su se dve reprezentacije sastajale u velikim finalima Svetskog prvenstva. Godine 1986. na stadionu Asteka u Meksiko sitiju pred 114 hiljada gledalaca, Argentina je predvođena jednim od najboljih fudbalera svih vremena Dijegom Armandom Maradonom savladala Nemačku sa 3:2. „Gaučosi“ su poveli golom Hose Brauna u 22. minutu, Horhe Valdano je povisio na 2:0 u 55. minutu, da bi potom usledio šok i Nemci preko Karl Hajnca Rumenigea u 73. i Rudi Volera u 81. minutu stigli do 2:2. Ipak, samo dva minuta posle izjednačujućeg gola pobedu Argentini je doneo Horhe Buručaga – za konačnih 3:2 i svetsku krunu.

Nemci su se ipak revanširali „gaučosima“ samo četiri godine kasnije i u finalu bili bolji sa minimalnih 1:0. Gol odluke sa „bele tačke“ u 81. minutu je postigao Andreas Breme i „panceri“ su pred 75 hiljada ljubitelja fudbala u Rimu podigli „boginju“. Ko će danas na Marakani biti bolji i ko će se zlatnim slovima upisati u istoriju fudbala znaćemo nešto pre ponoći.

hotsport.rs – D. N.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.


 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter