7
Domaći fudbal

FOTO:STARSPORT

Marakana: „Fabrika“ nelogičnih poteza

Objavljeno: 06.07.14 u 17:00

Kako god u poslednjih deset godina dođe neko novi u upravu fudbalskog kluba Crvena zvezda, navijači se ponadaju da će baš on ispraviti greške koje su pravili njegovi prethodnici, ali to se jednostavno ne dešava, bio on Zvezdan Terzić, Dragan Džajić, Slaviša Kokeza, Dragan Stojković ili Toplica Spasojević na Marakani se nastavlja sa povlačenjem nelogičnih poteza.

FOTO:STARSPORT
FOTO:STARSPORT

Najnoviji primer je dolazak golmana Damira Kahrimana. Iskusnog čuvara mreže, momka koji je zabeležio osam nastupa za reprezentaciju Srbije, ali čini se poptpuno nepotrebno dovedenog na naš najveći „fudbalski teatar“. Ne zato što sumnjamo u kvalitete bivšeg golmana Vojvodine, već zato što u Crvenoj zvezdi već godinu dana strpljivo šansu da se dokaže čeka najbolji mladi čuvar mreže Evrope Predrag Rajković i po svemu sudeći neće je dočekati, jer je za teško poverovati da je prekaljeni igrač poput Kahrimana pristao da dođe kako bi „grejao“ klupu.

Ne sumnjamo da je želja uprave tima iz „Ljutice Bogdana“ bila da „zaoštri“ konkurenciju na poziciji „jedan“, ali postoji strah kod navijača da bi se Predragu Rajkoviću moglo dogoditi ono što se desilo supertalentovanim golmanima koji su došli u Crvenu zvezdu kao veliki talenti, a kasnije nestali i njima se sada bavi rubrika „Kucamo na vrata zaboravljenih asova“.

Prvi svežiji primer je iz 1997. godine kada je kao supertalentovani čuvar mreže i član reprezentacije Jugoslavije iz Radničkog iz Niša na Markanu došao 21-godišnji Dejan Pešić. Plavokosi golman, sjajnog refleksa, momak pred kojim je bila sjajna budućnost. Međutim, imao je tu nesreću da je tada crveno-belu jedinicu nosio Dragolsav Jevrić, te mu tadašnji trener Milorad Kosanović i nije pružao šansu. Na našem najvećem stadionu se zadržao do leta 2002. godine ne zabeleživši nijedan nastup za najtrofejniji tada jugoslovenski, a sada srpski klub. Dejan Pešić danas ima 37 godina i brani za Vulsungur, islandskog drugoligaša.

FBL-EUR-C3-BRAGA-CRVENA ZVEZDA
FOTO: Ultrasliberi.hu

Nešto svežiji primer je Zoran Banović, crnogorski golman koji je na Marakanu stigao iz Sutjeske, ne baš kao mladi i talentovani golman pošto mu je bilo 27 godina, ali sa sjajnom sezonom iza sebe u Nikšiću i reneomeom reprezentativca Srbije i Crne Gore. Nikšićanin je sezonu pre dolaska u Beograd briljirao i bio jedan od najzaslužnijih što je Sutjeska završila na četvrtom mesto nacionalnog prvenstva tada zajedničke države i izobrila plasman u Evropu. Banović je tada dobio i poziv u reprezentaciju i branio je na meču Srbije i Crne Gore protiv Severne Irske. Po prelasku u Crvenu zvezdu bio je prva zamena odličnom Vladimiru Stojkoviću, koji je takođe tada došao na naš najveći stadion iz Zemuna, a kasnije u sledeće četiri godine je bio zamena Ranđeloviću, Radivojeviću i Bajkoviću. Danas je Zoran Banović zaboravljen i brani u Čeliku iz Nikšića.

Aleksandar Kirovski

Treći primer je Aleksandar Kirovski. Došao je iz Zemuna u Zvezdu kao mladi reprezentativac, a stručnjaci u zemlji su za njega govorili da je pravi primer školovanog golmana. Branio je za reprezentaciju Srbije do 19 godina, zabeležio dva nastupa i za mladu selekciju, ali je dolaskom na Marakanu i on otišao u zaborav. U Crvenoj zvezdi je proveo dve godine, branio na samo dve utakmice i potom zbog neisplaćenih zarada je tužio klub i kao slobodan igrač se vratio u Zemun.

Poučeni ovako lošim iskustvima navijači Crvene zvezde se plaše i za golmana Rajkovića. Da najbolji mladi golman Evrope ne ode u zaborav kao i njegovi prethodnici, a da nije ni dobio šansu da čuva gol podno, u svetu čuvene, severne tribine Marakane. To bi bila velika greška uprave Crvene zvezde, ne samo zato što bi usporila razvoj tako perspektivnog golmana, već zato što bi mogla da ostane i bez velikog novca koji bi zaradila od kasnije prodaje kvalitetnog golmana, a poznato je u kakvim je problemima šampion Srbije kada su finansije u pitanju. Ipak, nadamo se da uprava Crvene zvezde zna šta radi i da dolazak Damira Kahrimana neće ugroziti dalju karijeru Predraga Rajkovića. Dvojici golmana poručujemo da se zdravo i sportski na treninzima bore za mesto među stativama i da treneri Lalatović i Maksimović na osnovu boljeg rada jednog od čuvara mreže donesu odluku ko će biti broj „jedan“.

hotsport.rs – D. N.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

 

0
0

7 Komentara

  1. A ko da napravi logican potez u Zvezdi ?! Toncev? Tj covek kojem je jedina kvalifikacija to sto je Dacicev kum ,vozio kamion davno po Austriji i da ne zalazim dublje u njegovu internacionalnu karijeru….Ima fond reci kao izvesni Tika Spic iz neke domace serije …
    Kokeza ? O njemu tek ne bih….
    Covicu svaka cast ali se on ne razume u sportski deo kad je fudbal u pitanju ….
    I imamo Terzica koji se ponasa kao Alisa u zemlji cuda neznajuci sta ga je snaslo…
    Ili mozda neki „vidjeniji“ navijaci …..Sprdnja od kluba to je postala moja najveca ljubav ,a kraj ludilu se ne nazire …Svi se protive privatizaciji ,mislim na ljude iz kluba ,navijace ,a zaboravljaju da nas nece niko da kupi …..Od cega se branmo ? I da nas kupe nece to biti neki seik ili najveca svetska kompanija vec prosecan kupac kji ce moci na vreme da isplati plate i to je to…..

    0
    0
    Odgovori
  2. Ma ja sam digo ruke od C Zvezde dosta vise sa patnjama i nervozom ! Talenti propadaju a dileje uvlace klub i jos vecim dugovima ! Razumem ja da je potrebno pojacanje ali ne sa propalim talentima gde su deca iz Zvezdine skole? Jel se upitate nekad?!

    0
    0
    Odgovori
  3. Pa mozda je nelogicno za vas, jer nemate pojma o fudbalu… Prvo, doveden je stariji i iskusniji golman za dzabe… Drugo, za bitnije utakmice sa velikim pritiskom, bolje je da bude tu on iskusniji, nego ovaj mladji da izgori… Drugo, ako se neko povredi, sta cemo onda, branice nam junior? Pre moze da se kaze fabrika nelogicnih vesti na portalu hot sport…

    0
    0
    Odgovori
  4. Ja mislim da Rajkovic nije uopste toliko dobar, koliko ga hvala. Na tom prvenstvu je odbranio par penala i odmah postao Bufon, u mecu protiv Vojvodine, u poslednjem kolu je primio 2 gola i, po meni, bio vrlo nesiguran. Decko je vrlo mlad, pogotovu za golmana, svakako da ima potencijala, ali mislim da nije jos uvek spreman za mesto prvog golmana u Zvezdi.

    0
    0
    Odgovori
  5. A dovodjenje Onjila za 400 000e? Pa Zvezdina djeca sjede na klupi, dovode Pecnika koji ce odmah otici, a Milunovic ne igra pa ga onda odstranjuju iz tima? Kupimo Pantica iz OFK-a, momak ni ne odigra 10 utakmica prodaju ga Viljarealu. Spajic koji je fantastican igrac bio, prodat cim je prva ponuda dosla za njega. Jankovica nisu htjeli da probaju za 2-3 miliona pa je otisao besplatno? Lukic jeste najvise toga uradio pogresnog ali ovi nisu nista bolji…

    0
    0
    Odgovori
  6. Sta vam je tu nelogicno? Pa uz mladog golmana neophodno je da bude jedan iskusan,a i Rajkovic je trenutno jedini golman Zvezde pa je pojacanje bilo potrebno!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter