0
Evroliga

Predsednik Evrolige obrazložio zašto Partizan nije pozvan u Evroligu

Objavljeno: 02.07.14 u 09:50

Prvi čovek Evrolige Đordi Bartomeu konačno je obrazložio zbog čega Partizan nije dobio pozivnicu za elitno evropsko takmičenje, iako je redovni učesnik Evrolige još od 2002. godine.

Navijaci-KK-Partizan-2

Naime, Bartomeu navodi da je uslov da neko dobija takozvani „vajd-kard“ da se prethodno za isti – i prijavi! Kako on navodi, crno-beli to nisu uradili.

„Kada smo obavešteni o tome da Cibona nije  stanju da ispuni neophodne uslove da bi nastupila u Evroligi sledeće sezone, to upražnjeno mesto je postala vajld karta koju dodeljuje bord EKA. To telo je odlučilo da tu pozivnicu dobije Crvena zvezda na osnovu plasmana u ABA ligi“, objasnio je Bartomeu.

Naravno, poziv crveno-belima na osnovu plasmana nije se ni dovodio u pitanje. Međutim, armija navijača crno-belih očekivala je poziv za kvalifikacioni turni ili takozvanu „vajld-kartu“.

Međutim, umesto toga usledio je šok, pa će Partizan dogodine svoje utakmice u Evopi igrati u – Evrokupu!

„Nikada specijalnu pozivnicu ne dobijaju dva tima iz iste države, kako bi se stvorio određeni balans. Takav presedan se jednostavno nije desio. Nikada dve ekipe iz iste zemlje nisu dobile vajld karte za istu sezonu od kada smo uveli ovakav sistem takmičenja“, priča Bartomeu za specijalizovani košarkaški portal.

On je dodao da na tretman Partizana u Evroligi u znatnoj meri utiče i kriza u ovom klubu, odnosno nestabilna finansijska situacija.

„Osim istorije i velikog broja gledalaca što Partizan uvek čini dobrim kandidatom za pozivnicu, postoje i drugi faktori koji se uzimaju u obzir. I prethodnih godina mnogi timovi iz ABA lige nisu mogli da igraju u Evroligi zato što ne ispunjavaju neke od uslova“, kazap je prvi čovek Evrolige.

Na kraju, a ono što je i najvažnije, Bartomeu je odgonetnuo koji je glavni razlog zbog kojeg je Evroliga „zažmurela“ na bogatu tradiciju kakvu nesumnjivo ima Partizan.

„Svaki tim može da se prijavi da dobije vajl kard, a Partizan to jednostavno nije uradio“,  kratko je zaključio Bartomeu.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter