0
Košarka

FOTO: KSS.RS

Mladi košarkaši osvojili turnir u Turskoj

Objavljeno: 29.06.14 u 23:05

Mlada reprezentacija Srbije, igrači do 20 godina starosti, pobednik je prestižnog turnira „Turgut Atakol“ koji je večeras završen u Istanbulu. Izabranici selektora Dejana Mijatovića u finalnoj utakmici savladali su selekciju Bugarske koja je sve do polovine poslednje četvrtine pružala veoma jak otpor. Naš mladi tim dugo nije uspevao da materijalizuje puno bolju igru i zadrži rezultatsku prednost, sve dok u drugom poluvremnu nije našao rešenje kako da zaustavi šut za tri poena raspoloženog protivnika, posle čega nije bilo teško trasirati put prema trijumfu i mestu na najvišem stepeniku pobedničkog potolja: Srbija U20 – Bugarska U20 87:70 (25:16, 16:22, 21:21, 21:11).

FOTO: KSS.RS
FOTO: KSS.RS

Kao i u grupnoj fazi takmičenja reprezentativci Srbije su bili ubedljivi na početku meča protiv selekcije Bugarske. Serijom 11:3 koju su incirali Marko Tejić, Nikola Rebić, Jovan Novak i Nikola Janković naš mladi tim je posle prvih 10 minuta igre bio u vođstvu od 25:16. Ipak, u nastavku meča rival je krenuo sa dalekometnom paljbom, serijom šuteva za tri poena Mihajlova, Vezenkova i Minkova uspostavio rezultatsku ravnotežu i na poluvremenu bio u zaostatku od samo tri poena – 41:38.

Uspela je selekcija Bugarske da pređe u vođstvo na statru drugog poluvremena (43:45), ali je naš tim brzo našao adekvatan odgovor. Upravo najjačim oružjem rivala, šutevima iza linije 6,75 koje su pogađali pre svih Ognjen Jaramaz i Nikola Rebić uz pomoć borbenog Nikole Jankovića Srbija je prvi put u 28. minutu došla do dvocifrene prednosti – 61:51. Teško stečeni kapital gotovo da je prokockan u poslednja dva minuta treće deonice u kojima naši reprezentativci nisu uspeli da poentiraju iz igre, dok su se Bugari preko razigranog Aleksandra Vezenkova ponovo uhvatili priključak – 62:59.

U odlučujući atak izabranici selektora Mijatovića krenuli su poenima odličnog Ognjena Jaramaza, posle kojih se mnogo lakše disalo na našoj klupi – 69:61 (33. minut). Dugo selekcija Bugarske nije pomišljala na predaju, ali posle dve uzatopne trojke Jovana Novaka i vođstva Srbije – 83:70 (38. minut) bilo im je jasno da se moraju pomiriti sa porazom koji je na kraju utakmice bio na njihovu žalost više nego ubedljiv – 87:70.

„Neprocenjivo je koliko nam je ovaj turnir značio zbog situacije u kojoj se nalazimo. Nismo u Srbiji mogli da pronađemo adekvatnog protivnika, a morali smo da uigramo puno igrača koji su nam se sukcesivno priključivali. Marko Tejić i Nikola Rebić su na primer krenuli u Istanbul sa samo dva treninga sa ekipom. Ipak, momci su se pokazali u najboljem mogućem izdanju, ostvarili pet pobeda i trijumfovali na ovako jakom turniru. Tokom turnira smo pokazali da možemo da igramo odbranu na visokom niovu, dok u napadu ima još prostora za napredak. Moramo ostati čvrsto na zemlji, osvežiti tim po povratku u Srbiju, jer nas čeka finiš priprema za Evropsko prvenstvo što je naš prevashodni cilj i čemu je sve podređeno“ – istakao je Dejan Mijatović, selektor U20 reprezentacije Srbije.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter