6
Domaći fudbal

Superliga menja format, uvodi se plej-of, gledaćemo tri derbija

Objavljeno: 25.06.14 u 11:44

Stanje u domaćem fudbalu odavno je takvo da se crvene lampice moraju upaliti i neke stvari bi valjalo iz korena promeniti.

jsl

Kako stvari stoje, promene bi mogle da dođu brže nego što se očekivalo, preciznije, od sezone 2015/16. Plan rukovodilaca Fudbalskog saveza Srbije je da se usvoji takozvani „poljski princip“ takmičenja, po kojem bi promene bile izvršene i u formatu lige i u Kupu Srbije.

Ovim potezom, smatraju čelnici FSS, smanjila bi se mogućnost nameštanja mečeva, popravio bi se kvalitet fudbala, a rol-model za novi „dizajn“ JSL bio bi po uzoru na Poljsku, odnosno njihovu „Ekstraklasu“.

Prema ovom sistemu takmičenja, nakon regularnih 30 kola, liga bi se delila u dva dela: plej-of i plej-aut. Po osam ekipa iz plej-ofa i plej-auta borilo bi se za ispadanje i šampionsku titulu. Naravno, u takvom sistemu navijači bi možda i najviše profitirali, budući da bi plej-of sam po sebi donosio jedan dodatni „večiti derbi“ (pod predpostavkom da oba tima izbore plasman u tu fazu takmičenja).

Poslednja dva kluba iz plej-auta ispala bi u niži rang, dok bi trećerangirani od pozadi odigrao baraž sa trećeplasiranim iz niže lige. U plej-ofu i plej-autu, a tim iz regularnog dela sezone imao bi prednost domaćeg terena, pa bi tako prvoplasirani, primera radi, bio domaćin: drugom, trećem i četvrtom i petom timu, dok bi gostovao ostatku.

Posle prvog dela sezone, broj osvojenih bodova koji bi se prenosio u drugi deo takmičenja bio bi deljen sa dva. U slučaju neparnog broja poena, ekipa bi zaokruživala „gornju cifru“. Prevedeno, ukoliko jedna ekipa ima upisanih 59 poena, u narednu fazu bi prenela 30. Gol razlika bila bi kompletno preneta u narednu fazu, piše Telefraf.

„Dobili bismo sistem koji garantuje neizvesnost i regularnost takmičenja od prvog do poslednjeg kola. Ne bismo dolazili u situaciju da klubovi izlaze na teren sa drugim postavama“, poručio je generalni sekretar FSS Zoran Laković.

Sa promenom formata, promene bi pretrpeo i kalendar takmičenja. Sezona bi startovala već 13. jula i trajao bi do početka decembra. Prema planu čelnika FSS svi klubovi iz prve lige morali bi da poseduju reflektore na svojim stadionima, pre svega zbog činjenice da bi se igralo usred leta po visokim temperaturama. Nastavak sezone startovao bi oko 20. februara a završavao se početkom juna.

Kup takmičenje bi pretrpelo minimalne promene, a bio bi uveden i Superkup. Tako bi se četvrtfinalni meč igrao na dve utakmice, a ne na jednu kao do sad. Superkup bio odigran početkom sezone na stadionu tima koji je bio šampion, a rival prvaku bio bi, logično, osvajač Kupa.

 

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

6 Komentara

  1. pa ja vecu glupost od ovog predlpga nisam cuo..koja je poenta igranja prvih 30 kola kad titulu moze da osvoji i onaj ko cele godine nije najbolji..primera radi Partizan i Zvezda lagodno mogu da se opuste i budu 7 i 8 i kad dodje plej-of pobede ostale pacere iz nase lige i igraju finale za titulu..bas bez veze!! ONAJ KOJI JE OVO PREDLOZIO DOBICE NOBELOVU NAGRADU ZA GLUPOST!

    0
    0
    Odgovori
    • bojim se da nisi razumeo, u drugu fazu bi se prenosili bodovi, znaci ako recimo Napredak osvoji 30 bodova u drugu fazu bi prenosio 15 pa bi zatim odigrao jos 7 meceva sa ostalim ekipama koje su prosle u drugu fazu.. Jedno sto meni nije jasno kako bi odredili domacina, verovatno po plasmanu, recimo ako prodju Zvezda i partizan i imaju da odigraju jos jedan mec, na kom bi stadionu igrali…

      0
      0
      Odgovori
  2. Najbolje je da kad se bude liga delila na play-off i play-aut racunaju samo bodovi osvojeni protiv timova koji su izborili play-off ili play-aut tj. da se NA PRIMER Zvezdi racunaju samo oni bodovi koje su osvojili sa timovima koji su kao i ona izborili play off……a ne neko deljenje i sta ti ja znam…

    0
    0
    Odgovori
  3. Najbolje,da veciti odigraju 10-15 utakmica,jer ionako sampion nemoze biti niko treci,pod uslovom da na go stave Terzica i Djurica,izvini Dzajo,znam da bi ti voleo da se nataknes,za glavnog sudiju postaviti postenog Vucka,a pomocnike Vujosevica i Covica,a delegat iz inostranstva,inace prijatelj i poslovni partner glavnog sudije i Dacica,tj hasis tacer.Znam da nije za objavu,ali je najrealnije.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter