1
AdmiralBet ABA Liga

FOTO: STARSPORT

Reč struke: Sudije snose veliki deo odgovornosti za haos u „Pioniru“

Objavljeno: 15.06.14 u 16:49

Nekadašnji gensek KSJ i funkcioner FIBA Radoslav Petrović rekao je da sudije snose veliki deo odgovornosti za haos na početku finalne serije plej-ofa KLS. Petrović smatra da sudijska trojka, u sastavu Ilija Belošević, Uroš Nikolić i Uroš Obrknežević, nije dobro obavila posao jer je zadatak arbitara da „određuju kako će se ponašati akteri utakmice i obezbeđuju vladavinu pravila igre na terenu“.

„Pravila su veoma komplikovana i zato treneri i igrači moraju da budu veoma inteligentni ljudi. Njima sudije mora na utakmici što pre da pokažu šta je dopušten, a šta nedopušten konkakt. To nije urađeno, u duelu Bertansa i Blažiča nije suđena akcija, ni reakcija, pa opet ni akcija, niti reakcija i onda lična greška na koju igrači i treneri reaguju, jer prethodno nije sviran faul. Uvek branim sudije, ali sada su pogrešili“, rekao je Petrović.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

On je dodao da finale plej-ofa ne sme da bude poligon za obučavanje sudija i pita se kako je moguće da na utakmici pravdu dele arbitri iz prve, druge i treće grupe sudija.

Nekadašnju međunardoni sudija rekao je da rukovodstvo lige mora da primeni postojeća normativna akata i sankcioniše zbivanja na utakmici, kao i da u dogovoru sa Savezom odredi pravac u kome srpska klupska košarka treba da ide.

„Ta poruka mora da bude jasna, odlučna i kvalitetna. U suprotnom na sledećoj utakmici će drugi rival otići u svlačionicu, a neki drugi sudija umesto 10 minuta dati im rok od dva sata da se vrate na teren. Uspeh je kada posle utakmice kući svi odu srećni i zadovoljni. Sinoć je bilo zbunjenih, tužnih i razočaranih kako kod igrača i stručnjaka, tako i kod simpatizera. Ne očekujem nikakve kazne, ja sam već kažnjen, svi smo kažnjeni“, poručio je Petrović.

Na pitanje da li su sinoćnji incidenti posledica dvogodišnjeg rata Nebojše Čovića i Duška Vujoševića, Petrović je odgovorio negativno.

„Ko polazi od posledica taj je prespavao uzroke. Večiti derbi i njihov rivalitet nije baziran na dvojici ljudi, to je istorija. Uostalom ako u prethodnom vremenu savez, liga, njihovi organi nisu smatrali da se tu radi o nanošenju štete renomeu košarkaške, zašto bi to onda sinoć bio slučaj“, zapitao se Petrović.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Prekid prvenstva, prema njemu, nije opcija u ovom trenutku.

„U košarci ima umnih i sposobnih ljudi da se ova situacija prevaziđe. Sastanak Upravnog odbora KSS i predsedništva KLS bi mogao bi da donese delotvorne zaključke. Po meni bi prekid prvenstva bio demagoški i nepravedan potez prema svima koji su mukotrpno radili cele sezone. Imamo mi snage da ovo prevaziđemo“, zaključio je Petrović.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter