FOTO:STARSPORT
in , ,

Zvezda još i dobro prošla, krila dugovanja, mogla da dobije i tri godine zabrane!

Fudbalski klub Crvena zvezda kažnjen je jednogodišnjom suspenzijom UEFA zbog netačnih podataka oko dugovanja i zbog kršenja čak šest tačaka Pravilnika UEFA o licenciranju i finansijskom fer-pleju.  

FOTO:STARSPORT
FOTO:STARSPORT

Kako prenose Večernje novosti, crveno-beli su netačno prikazali iznose, odlaganja i osporavanja dugova u ukupnom iznosu od 1.896.000 evra, na dan 30. septembar 2013. 

Na čak 26 kucanih strana navedeni su svi iznosi dugova prema poveriocima, svi izveštaji, kao i tužba Istražne komisije UEFA, koja je tražila da srpski šampion bude kažnjen ne s jednom, već sa dve godine zabrane igranja tokom naredne tri sezone, kao i s dodatnih 100.000 evra! Drugim rečima, Komisija za presude je bila čak i blagonaklona, pošto je prepolovila vremensku kaznu, a od novčanih penala zatražila samo 3.000 evra na ime troškova sprovođenja postupka.

Prema Članu 66(1) konstatovano je da Zvezda ima dugovanja prema bivšim zaposlenima u iznosu od 129.000 evra, na dan 30. juna 2013. To su: Marko Vešović (38.000), Rikardo Sa Pintu (15.000), Nikola Petković (63.000), Zdenjek Zeman (10.000) i Tijago Mutinjo (3.000). U izveštaju, Zvezda je navela da je dug prema Vešoviću odložen, ali je analizirajući dokumentaciju od 30. septembra 2013. UEFA ustanovila da je to netačno.

Utvrđeno je i da bivšem treneru Sa Pintuu nije plaćeno 15.000 evra, koje je trebalo izmiriti u roku od pet dana posle raskida ugovora, ali je to dugovanje ostalo u klupskoj dokumentaciji i tri meseca kasnije. Kada su u pitanju dugovi prema Petkoviću i Zemanu, Zvezda se u izveštaju pozvala na usmeni dogovor, ali prema propisima UEFA, to nije moguće, već reprogram mora da bude potpisan od strane poverenika.  

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT


Prema članu 65 utvrđeno je dugovanje od 1.750.000 evra drugim klubovima, pre svega prema Radu – čak 1.710.000! Ostatak je vezan za zaostala potraživanja Borca za transfere Mladenovića i Lazovića (40.000). Kad je reč o Radu, Zvezda je dužna 360.000 evra za Milivojevića, 432.000 za Pantića, odnosno čak 918.000 evra za procente od prodaje Milivojevića Anderlehtu. Zvezda je u izveštaju od 30. septembra navela da je ukupan dug 1.061.000 evra, jer su u osporavanju dugovanja za transfere Milivojevića i Pantića. To, međutim, nije utvrdila i revizorska kuća koju je poslala UEFA, pa se i ovaj ogroman dug smatra kao prekršaj. 

U zaključku se navodi da je ukupan dug 1.896.000 (30. septembra), ali da je najveći prekršaj u tome što je za ceo iznos, izuzev 40.000 evra, Zvezdina administracija pogrešno objavila kao reprogramiran ili osporavan dug ili neke čak uopšte nije prijavila. 

CFCB je zbog toga zabrinut da je Zvezda često prikazivala netačne iznose, odlaganja i osporavanja dugova, sa slabim opravdanjima i potpunim zanemarivanjima Pravilnika UEFA. Zato, teško može da nas ubedi Zvezdina izjava da ‘klub nikada nije pokušavao da od UEFA sakrije dugovanja i da su svi iznosi, odlaganja i osporavanja objavljeni kao uverljivi“, navodi se u presudi UEFA.

hotsport.rs/Novosti

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na na našem Tviter nalogu.

Diskusija

Odgovorite
  1. Naviklo to da laže, mulja i paja…
    Jbg Ćoki, nije ti to Srbija. Ne mogu te fore da prođu preko.
    A znajući njih, verujem da će se ovo ponoviti…

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Učitavanje

0

FSS organizuje kamp u Australiji

Šekularac: Zna se ko je kriv za haos u Zvezdi