0
Evrokupovi

Zvezdin Bari: Svetionik prošlosti kao reper budućnosti

Objavljeno: 29.05.14 u 12:22

Danas se navršava 23 godine od kada je Fudbalski klub Crvena zvezda ostvario najveći uspeh srpskog i jugoslovenskog fudbala osvajanjem Kupa šampiona.

10406720_431989120271332_10437606368779675_n

Crvena zvezda je te majske noći 1991. godina u italijanskom Bariju nakon penala pobedila Olimpik iz Marseja i tako svoje ime upisala na listu besmrtnih klubova ‘starog kontinenta’.

Međutim, gotovo četvrt veka kasnije, situacija je značajno drugačija. Poslednje evropsko proleće crveno – beli su imali u sezoni kada su branili evropsku titulu, a od tada pa do danas samo je generacija koju je trenirao Valter Zenga bila blizu ‘prezimljavanja’.

Neko će možda reći da je želja za ‘evropskim prolećem’ zaista plod preteranog optimizma, i bio bi u pravu, imajući u vidu da već više od pola decenije crveno – beli nisu ni jesen proveli u ‘fudbalskoj Evropi’.

I upravo predstojećeg leta Zvezda će imati priliku da dostigne neki od tih ciljeva (naravno ukoliko UEFA ne suspenduje klub).

Da li će to biti kroz plasman u Ligu šampiona, pa potom igranjem i u Ligi Evrope ili će već na jesen crveno – beli igrati u grupnoj fazi drugog po snazi evropskog takmičenja, a sve to pod preduslovom da prethodno u kvalifikacijama odigraju kako treba, manje je važno, već je bitno da se to dogodi i to iz jednog jedinog razloga.

Zvezda je klub sa velikim dugovima (što se slučajno ili ne u poslednjih par meseci uopšte ne pominje), a pošto još uvek nema naznaka da bi finansijska situacija mogla da bude bolja, logično je da bi prihodi od evropskih mečeva znato poboljšali ‘krvnu sliku’, kako od prodaje ulaznica, preko direktne zarade od takmičenja, zatim novih i jačih sponzorskih ugovora, pa sve do podizanja cene igrača.

Sasvim je jasno da bi još jedna godina evropskog posta za crveno – bele značila produbljivanje agonije u kojoj se klub već dugo nalazi, kao i to da je osvojena titula u šampionatu Srbije (pa makar i nakon šest sezona) ništa drugo do uspeh za lokalni prestiž.

Možda se mnogi neće složiti, ali Zvezdi je je važnije da u kontinuitetu igra u evropskim takmičenjima, pa makar i ne osvajala domaće trofeje, jer samo na taj način može sebi da trasira put ka finasijskoj stabilnosti (do privatizacije), ali i nekim novim evropskim uspesima.

Zato na uspeh iz Barija ne treba gledati samo kao na datum koga ćemo se svi sa ponosom sećati, već kao na putokaz u kom pravcu bi najveći balkanski klub morao da krene.

Koliko će aktuelno rukovodstvo biti sposobno da odgovori takvim izazovima, zavisi u velikoj meri i od ambicija koje pred sebe postave. Ukoliko se budu zadovoljili prostom prodajom igrača, kako bi tek toliko pokrpili postojeće finansijske probleme, samo će tim potezom kupiti vreme do nekih novih i većih problema, a Zvezda će kao klub služiti za ‘uzgoj’ talentovanih fudbalera koji će svoju punu cenu dostizati u nekim drugom evropskim klubovima srednje klase.

Zaključak se praktično sam nameće. Crveno – beli bi po svaku cenu trabalo da zadrže što više igrača iz aktuelnog tima, pametno se pojačaju i po svaku cenu sebi obezbede jesen, a možda i proleće u Evropi kojom bi dobili važnu finansijsku injekciju kojom bi stabilizovali klub i zatim u kontinuitetu evropskih nastupa krenuli u neko novo pisanje istorije.

hotsport.rs/BM

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter