0
Košarka

FOTO: STARSPORT

Partizan ulaže žalbu zbog sakoa

Objavljeno: 12.05.14 u 16:14

Košarkaški klub Partizan NIS uputio je žalbu Predsedništvu Košarkaške lige Srbije na kazne izrečene treneru Dušku Vujoševiću zbog neprikladnog odevanja. 

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Trener crno-belih je tokom derbija 8. kola sa Radničkim skinuo sako zbog čega je kažnjen drugo kolo u nizu, a njemu se pridružio i trener Kragujevčana Miroslav Nikolić. 

Saopštenje KK Partizan NIS prenosimo u celosti: 

„Protiv navedene odluke KK Partizan NIS i trener kluba iz Humske Duško Vujošević podneli su žalbu u predviđenom roku.

Obaveza direktora takmičenja je da isključivo primenjuje Propozicije takmičenja. Osoba koja obavlja tu funkciju nema pravo da samostalno utvrđuje biće prekršaja, a potom pri takvom stanju stvari izriče kazne prema svom nahođenju. Reč je o košarkaškoj ligi koju organizuju udruženi klubovi, koji su se sporazumeli kako će se organizovati takmičenje, a ne o takmičenju u kome direktor kao da je vlasnik lige ili eksponent vlasnika lige može sam da ustanovljava ili menja propozicije prema svom nahođenju.

Nije sporna činjenica, koju svi klubovi lige znaju, da je Partizan iz svojih razloga bio izričito protiv postavljenja Dragana Gogića, ali ona nikako ne bi smela da dovede do kažnjavanja kluba na način koji je protivan Propozicijama takmičenja.

Imajući u vidu dalekosežne posledice takvih stavova direktora takmičenja, usled kojih se stvara utisak da KK Partizan NIS i trener KK Partizan NIS nisu poželjni u košarkaškoj ligi Srbije smatramo da je posebno neophodno da ukažemo na sledeće:

– Odluka da se trener KK Partizan kazni zato što „skinuo sako za vreme utakmice“ je doslovno neverovatna. Da li je potrebno da Predsedništvu UK KLS dostavimo desetine snimaka sa utakmica svih klubova Evrolige kako bi videli da u mnogim situacijama treneri skinu sako (koji obavezno imaju na početku i kraju utakmice i na konferenciji za štampu), te da je Duško Vujošević to činio na svakoj utakmici Evrolige. Skidanje sakoa ni po jednom kriterijumu nije neprikladno odevanje i ne može se tako označiti.

– Odredbom člana 61.D4 predviđena je kazna samo ako je trener „neprikladno odeven“. Gde je u Propozicijama takmičenja (gde tako nešto tretira član 22) navedeno da će se trener smatrati neprikladno odeven ako skine sako koji ima, i da je to kažnjivo? Takav besmisao nigde ne vodi, a direktor lige nema ovlašćenje da proširuje odredbe Pravilnika takmičenja.

– Smatramo da je saopštenje direktora takmičenja poruka i za KK Partizan NIS i za Duška Vujoševića da nisu dobrodošli i da neće imati ravnopravni tretman u ovoj ligi, samo zato jer direktor lige to tako želi. Ipak, na Predsedništvu UK KLS je da utvrdi da li je to preovlađujući stav, da li se odredbe mogu rigidno tumačiti samo da bi se neko maltretirao, da li odluke mogu da se donose motivisane odnosom i prema KK Partizan NIS i prema Dušku Vujoševiću, a gde je Dragan Gogić samo reprezent takvog stava, ili je direktor lige u svakom pogledu preterao upotrebljavajući prema svojim ličnim afinitetima funkciju na kojoj se našao.

Nesumnjivo direktor takmičenja je u jednom uspeo, sada je osim uskog kruga košarkaških radnika postao i široko poznat u javnosti po neverovatnom insistiranju da treneri ne smeju ni za sekund da skinu sako za vreme košarkaške utakmice Košarkaške lige Srbije da ih on kako krajnji delilac pravde ne bi kaznio. Po mišljenju KK Partizan tako nešto svakako nije normalno, a teško je reći da li je pomalo smešno ili pomalo žalosno, ili oboje.

Predlažemo Predsedništvu UK KLS da se hitno sastane i donese odluku po ovoj žalbi, te jasno stavi do znanja direktoru lige koje su granice njegovih ovlašćenja i pouči ga o neophodnosti da donosi korektne odluke zasnovane na Propozicijama takmičenja onako kako one glase a ne na osnovu neverovatnih tumačenja inače jednostavnih propozicija. Ukoliko mu nije jasno šta se smatra prikladnim a šta neprikladnim prilikom skidanja sakoa na utakmici, i ako smatra da je (ne)skidanje sakoa važno za ugled takmičenja (važnije, recimo, od pitanja da li takmičenje ima sponzora) za tumačenje treba da se obrati onome ko je usvojio Propozicije takmičenja, a to svakako nije bio on.

To je posebno bitno ako se ima u vidu saopštenje br. 9 od 9. maja 2014. godine koje na reklo bi se neobičan način najavljuje vođenje disciplinskih postupaka zbog „nesportskih kritika odluka službenih lica lige, posebno u medijima“ u kome direktor lige najavljuje da će oni koji „nesportski“ kritikuju te odluke, pa i recimo njegove odluke, kažnjavati zabranom igranja ili vršenja dužnosti od tri meseca do tri godine. Možemo samo da zamislimo kako će on, ukoliko mu ne bude skrenuta pažnja od strane organa koji su iznad njega da se drži Propozicija takmičenja, tumačiti odredbu u smislu toga ko „sportski“ a ko „nesportski“ kritikuje odluke.

Verujemo da je zaista poslednji momenat da se direktoru lige od strane Predsedništva KLS skrene pažnja da se Košarkaška liga Srbije ne igra ni zbog njega, ni zbog onih koji su odlučno uticali na njegovo postavljenje, da postoje Propozicije takmičenja, da nema nikakve potrebe da on preti bilo kome i da njegov zadatak prema Statutu i Propozicijama takmičenja nije da ukloni KK Partizan NIS i trenera Duška Vujoševića iz Košarkaške lige Srbije, već da odlukama koje su ograničene propozicijama omogući nepristrasno, bez pritisaka na bilo koji klub, da najbolji klub na terenu osvoji tu ligu.

Ukoliko je u ovom takmičenju najvažnije da se direktoru takmičenja dozvoli da, pod izgovorom da je neprikosnoven u svojim odlukama, čini sve što mu padne na pamet (što se pokazalo i u nekim drugim situacijama koje su klubovima poznate, recimo prilikom registracije igrača) za ukupne posledice takvog ponašanja biće pre svega odgovorni oni koji ga podržavaju u takvim stavovima.

U svetlu svega navedenog predlažemo Predsedništvu UK KLS da PONIŠTI odluku direktora lige Dragana Gogića o kažnjavanju trenera KK Partizan NIS Duška Vujoševića zbog toga što je za vreme utakmice skinuo sako.

Žalba KK Partizan NIS dostavljena je Predsedništvu UK KLS i direktoru takmičenja“.

hotsport.rs

Pomoć pri klađenju možete da pronađete na aplikaciji koju za vas zajednički predstavljaju naš portal i autoselekt kladionica.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter