0
Ostali sportovi

Sutra startuje 97. ‘Điro’

Objavljeno: 08.05.14 u 10:59

Trka oko Italije, 97. po redu, u kojoj će učestvovati 198 biciklista, startovaće u petak u Belfastu etapom na ekipni hronometar.

giro-ditalia-logo

Biciklisti će voziti 21 etapu i za to vreme će preći 3.445,5 kilometara. Prema tradiciji, svake druge godine prva etapa trke – „veliki start“ je izvan Italije. Ove godine je u Belfastu, pre dve godine bio je u danskom Herningu, a 2010. trka je počela u Amsterdamu.

Tokom takmičenja biciklisti će voziti kroz Belfast, Dablin, Bari, Viđano, Montekasino, Savonu, Val Martelo, a Điro će se završiti 1. juna u Trstu. Prvi put u istoriji, biciklisti će umesto dva, imati tri slobodna dana.

Među učesnicima neće biti branioca titule Vinčenca Nibalija, pobedika iz 2008. godine Alberta Kontadora, aktuelnog šampiona Tur d’Fransa Krisa Fruma, kao i Bredlija Viginsa, pošto žele da se što bolje pripreme za ovogodišnji Tur.

Među favoritima su pobednik Tura iz 2011. godine Kadel Evans, Nairo Kintana i Hoakin Rodriges.

Ovogodišnja trka posvećena je 10-godišnjici smrti italijanskog bicikliste Marka Pantanija. On je bio jedan od najboljih u istoriji profesionalnog biciklizma kada su u pitanju brdske etape, a 1998. godine osvojio Tur d’Frans i Điro d’Italiju. U februaru 2004. godine pronađen je mrtav u svojoj hotelskoj sobi u Riminiju.

Prvi Điro d’Italija održan je 1909. godine, kao zamisao italijanskog lista Gazeta delo Sport u želji da poveća prodaju. Tada je voženo osam etapa, na startu je bilo 115 biciklista a sabiranjem bodova, pobedio je Luiđi Đana.

hotsport.rs/beta

Pomoć pri klađenju možete da pronađete na aplikaciji koju za vas zajednički predstavljaju naš portal i Autoselekt kladionica.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter