0
TimeOut

Na današnji dan: Zvezdi u godini kada je postala prvak Evrope, izmakao Kup protiv Splićana (VIDEO)

Objavljeno: 08.05.14 u 09:33

Poslednje finale Kupa SFRJ odigranoje  pre tačno 23 godine 8. maja 1991. U finalu su se sastali veliki rivali Crvena zvezda i Hajduk, a Splćani su golom Alena Bokšića pobedili 1:0.

izgubljeni-pehar-marsala-tita-vratili-su-na-poljud-504x335-20081144-20101019010607-140908

Tako je čuveni srebrni pehar Maršala Tita (kako se jedno vreme i zvalo Kup takmičenje) završio u vitrinama na Poljudu gde se nalazi i dan danas.

Međutim, pehar je imao svoju čudni sudbinu. Raspad tadašnje države uveliko se naslućivao, pa je zbog bojazni da bi pehar mogao da bude uzet Hajduku, njihov tadašnji ekonom Juko Strinić preuzeo na sebe odogovornost i skrivenog ga čuvao 17 godina sve do 2008. kada je ponovo postavljen u trofejnoj sali Hajduka.

Igrači Zvezde očigledno su u finalu već uveliko bili mislima okrenuti prema najvažnijoj utakmici karijere koja ih je za nešto više od dvadeset dana čekala u Bariju gde će kako se ispostavilo osvojiti jedan mnogo vredniji pehar namanjen šampionu Evrope.

Koliko su u tom trenutku crveno – belih bili jaki najbolje govori izajava igrača Hajduka Gorana Vičevića.

„Pri dolasku u Beograd, u internim razgovorima smatrali smo da bi bilo dobro da ‘ne primimo jednu dobru porciju’ i da se vratimo kući sa što manje primljenih golova’ kazao je Vučević.

O samoj važnosti koji je trofej imao za tadašnje igrače Hajduka najbolje govore reči tadašnjeg prvotimca splitskih bilih Slavena Bilića.

„Od par trofeja koje sam osvajio i bronze sa reprezentacijom u Francuskoj, ovaj mi je najveći. Ta pobeda mi je najdraža u karijeri“.

hotsport.rs

Pomoć pri klađenju možete da pronađete na aplikaciji koju za vas zajednički predstavljaju naš portal i Autoselekt kladionica.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter