0
Košarka

FOTO: wikipedia.org

Potresna ispovest legende Crvene zvede: Jedva smo izbegli pokolj u Zadru!

Objavljeno: 07.05.14 u 20:23

Legendarni jugoslovenski košarkaš Ljubodrag Duci Simonović izjavio je da je raspad nekadašnje SFRJ predosetio još 1971. godine kada je na katolički Božić u Zadru sa Crvenom zvezdom doživeo da 8.000 ljudi skandira „Cigani“ i „Srbe na vrbe“. 

FOTO: wikipedia.org
FOTO: wikipedia.org

“Nakon utakmice jedva smo uspeli da pobegnemo u svlačionicu. Više od pet sati slušali smo kako ustaška rulja nastoji da nas se dočepa. Da nisstigli policajci na konjima i vojna policija bili bismo poklani“, ispričao je bivši košarkaš Crvene zvezde za NIN.

On je nastavio svoju ispovest podsećajući da su sportisti raspad bivše države mogli da osete mnogo ranije. On je u Ljubljani dobio batine koje će pamtiti do kraja života.

“Sredinom sedamdesetih, kada je krenula parola „Evropa zdaj“, doživeo sam u Ljubljani, u gradu u kojem smo postali prvaci sveta samo nekoliko godina ranije da, igrajući za Zvezdu, dobijem neviđene batine, da me navijači Olimpije šutiraju i udaraju pesnicama dok nisam izgubio svest. Tada Milošević nije postojao u političkom životu“, otkriva Simonović.

Osvrnuo se Simonović i na Olimpijske igre u Minhenu 1972. godine kada je zbog utakmice protiv reprezentacije Portorika, čiji su igrači bili dopingovani, napustio Igre.

“Odmah po povratku KSJ me je suspendovao na šest meseci. Zapravo, zauvek su me izbacili iz reprezentacije. Nije istina da nisam želeo da se vratim. Želeo sam da igram za svoju zemlju, ali poziv više nikada nije stigao“, ispričao je Simonović.

On je za reprezentaciju SFRJ odigrao 109 utakmica i osvojio zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 1970. godine, kao i srebrne medalje na šampionatima Evrope 1969. i 1971. godine.

U dresu Crvene zvezde osvojio je dve šampionske titule, tri nacionalna kupa i Kup pobednika kupova.

hotsport.rs/tanjug

Pomoć pri klađenju možete da pronađete na aplikaciji koju za vas zajednički predstavljaju naš portal i autoselekt kladionica.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter