0
Evrokupovi

FOTO: STARSPORT

Radomir Antić za HotSport: Kad ti dolazi Barsa, puštaš da trava raste i ne kvasiš teren

Objavljeno: 09.04.14 u 12:29

Radomir Antić – jedini trener u istoriji fudbala koji je vodio tri najveća španska kluba – Real Madrid, Atletiko Madrid i Barselonu. Duel dve njegove bivše ekipe, svakako je bio povod da kontaktiramo našeg poštovanog stručnjaka, kojeg i u Španiji oslovljavaju sa ‘Mister’.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Da podsetimo, Mister je prvo vodio Real Madrid, u sezoni 1991/92, Atletiko (1995-2000 sa kratkim prekidima) i Barselonu (2003), čime je stekao izuzetnu reputaciju u španskoj fudbalskoj javnosti.

Večeras će, kako kaže, naravno prisustvovati spektaklu, ali će ‘kao čovek fudbala navijati samo za igru’. A za naše čitaoce je pored najave za večerašnji duel na Visente Kalderonu, prokomentarisao i sinoćne pobede Reala i Čelsija i ‘klovnovsko ponašanje Žozea Murinja’.

Barsa i Atletiko vode veliku borbu u domaćem šampionatu, ali od 20.45 Primera je u drugom planu. Večeras se Ćolovi crveno-beli i Tatini bordo-plavi bore za mesto među prva četiri u Evropi.

Posle remija na Kamp Nou rezultatom 1:1, pobednik dvomeča se, definitivno, neće znati do 22:30, a možda i do 23:15.

FOTO: fcbarcelona.com
FOTO: fcbarcelona.com

Atletiko je jedna od retkih ekipa koja može da se pohvali sa četiri uzastopna susreta bez poraza od Barse, a pritom su u tim mečevima Madriđani primili samo dva gola. Koji je tajni recept Ćola Simeonea?  

Pre svega, ekipu Ćola Simeonea krasi izuzetan kolektiv, snažan timski duh u kom je uloga svakog pojedinca do najsitnijih detalja podređena jasnom sistemu. To je sistem neverovatnog presinga po čitavom terenu tokom svih 90 minuta. Simeone je to jako dobro usadio u svoje igrače. Ceo Atletiko živi za tu jednu ideju. Takav Atletiko, Barselona može da pobedi samo trenutkom inspiracije jednog od genijalaca kojih još kako ima u ekipi.

Današnja prva vest u španskim medijima jeste Barselonina žalba UEFA zbog visine trave koja je navodno viša od predviđenih 30 milimetara, pa smo se odmah setili Žozea Murinja koji je posuo pesak kada je čekao Barsu na Stamford Bridžu 2006. godine. Da li je takav potez iznenađujuć za Ćola Simeonea?

To do sada nije bio slučaj, nismo navikli na takve poteze Simeonea, ali kada vam u goste dolazi jedna Barselona, onda je sve dopušteno. Jasno je da Barseloni odgovara brža igra, zbog pas igre i njihovog kretanja, a glavni preduslov za to je kratka trava. Pored toga, Atletiko redovno pred svoje utakmice kvasi teren, ali iskreno, večeras čisto sumnjam da će navijači videti uključene prskalice.

Jasno je da Simeone ne mora mnogo toga da menja u svojoj taktici, što nije slučaj za Herarda Martina. Kako ste Vi videli igru Barse u tim prethodnim duelima i kako biste Vi formacijski pripremili ovaj duel?  

Martinov osnovni problem je što se često ‘gubi’ u svojim zamislima. Na primer, u prvoj utakmici je poklonio Atletiku 60 minuta time što je Nejmara stavio uz desnu aut liniju i zatvorio mu prostor i širinu. Poslednjih pola sata isti taj igrač je na levom boku pokazao mnogo više iako mu je na leđima stajalo isto ime.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Katalonski mediji najavljuju upravo to da će Nejmar igrati po levom boku, Fabregas kao ‘lažna devetka’, a Mesi, kao u poslednjem El Klasiku – na desnom krilu?

Upravo to je jedna od stvari koje mora da promeni Martino. Jer, pored toga što je izgubio Nejmara, vraćanjem u vezni red , oduzeo je i Fabregasu njegov najveći kvalitet, a to je kretanje u šesnaestercu bez lopte. Na poslednjih nekoliko utakmica, Fabregsa smo retko viđali blizu protivničkog kaznenog prostora, a kamoli da učini nešto više. Ukoliko pristupi tako utakmici, sa njim u sredini i Mesijem i Nejmarom po bokovima, očekuje nas zanimljiv fudbal.

Da li je Barsa više oslabljena neigranjem Pikea i Valdesa ili Atletiko izostancima Dijega Košte i Arde Turana?  

To je dobro pitanje i mislim da su obe ekipe izuzetno oštećene, ali ako neko nije akter takvog duela, onda imamo drugih 22 igrača koji će to biti, pa spektakl neće izostati. Nesigurnost u igri Barselone bez Valdesa je toliko prisutna, da utiče na čitavu igru, jer Pinto ne može tako da organizuje početak napada. Što se tiče Pikea, mislim da je on jedan od najvažnijih igrača u igri Barselone i sigurno će nedostajati. Dijego Košta je Atletikov Mesi i to sve govori.

Sinoć smo videli dva uzbudljiva duela, kako ste Vi videli Čelsijevu ‘murinjovsku’ pobedu?

Pre svega, ne mogu da ne prokomentarišem podatak koji je i ovog puta nekako promakao svim medijima u Evropi, a to je da je Murinjovom timu i ovog puta sudio Portugalac, njegov sunarodnik, Pedro Proensa. Isti taj arbitar mu je sudio i na meču protiv Barselone kada je vodio Inter i prošao u finale, kada je Kataloncima poništen čist gol, ali se toga, upravo zbog Murinja, niko ne seća. Što se tiče sinoćnih utakmica, užasavam se od toga što prolaz Čelsija svi zovu ‘Murinjovom pobedom’. Ono njegovo klovnovsko ponašanje na kraju je za cirkus! Time je po ko zna koji put želeo da skrene pažnju na to koliko je samo on učestvovao u toj pobedi. Kao, navodno je hteo da da savete svojim igračima, a da je kojim slučajem ispao, ti isti bi bili krivci. Kao čovek fudbala, nemam reči za njegovo ponašanje.

FOTO: skysport
FOTO: skysport

A Realova igra bez Ronalda u Dortmundu?

Po ko zna koji put na velikom meču videli smo Real bez autoriteta igre i bez jasne ideje. Ponavljam, to je slučaj na utakmicama protiv snažnijih protivnika. Real godinama nema autoritet igre, prepoznatljivost na koju su navijači navikli. Ni sami ne znaju kako su se sinoć provukli protiv oslabljenog Dortmunda. Ulaskom Iska dobili su kontrolu na sredini terena, ali to je daleko od onoga što jedan Real treba da pruža. Iker Kasiljas, takoreći, jedan rezervni golman je pružio svoju najbolju partiju da bi odveo svoj tim u polufinale.

Hoćete li prisustvovati utakmici na Visente Kalderonu i za koga ćete navijati s obzirom na činjenicu da je ovo susret Vaša dva bivša kluba?  

Naravno da ću biti na tribinama, a kao čovek fudbala, nikada ne navijam za rezultat, već za sadržaj fudbalske igre i kvalitetno nadmetanje, što večeras svakako očekujem. Svakako da sam malo bliži Atletiku zbog svega što sam tamo doživeo, ali ne želim da predviđam ishod, već samo da uživam u fudbalu.

hotsport.rs/Milovan Longinov

Pomoć pri klađenju možete da pronađete na aplikaciji koju za vas zajednički predstavljaju naš portal i Autoselekt kladionica.     

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter