Od kada je stupio na fudbalsku scenu, svima je bilo jasno da Uroš Đurđević ima potreban kvalitet i potencijal da napravi zapaženu karijeru. Večiti rivali, Crvena zvezda i Partizan želeli su da ga vide u svojim redovima, ali posle osvajanja Evropskog prvenstva sa omladinskom reprezentacijom, bilo je izvesno da će mladi napadač karijeru nastaviti u inostranstvu. Ove zime Đurđević je iz Rada prešao u holandski Vitese, odlučivši da Holandija bude zemlja u kojoj će nastaviti da krči svoj fudbalski put.

IMG-20140220-WA0004

Prelaskom u Vitese napravio si značajan iskorak u karijeri. Kako su te prihvatili novi saigrači, treneri?


“Naravno ovo je veoma značajan i ogroman korak u mojoj karijeri. Svi u klubu su me zaista sjajno prihvatili. Saigrači i celokupan stručni štab pomogli su mi da se brzo adaptiram, zaista sam prezadovoljan.”

 Kakve su tvoje prve impresije klubom, gradom?

“Radujem se novom početku u Holandiji i veoma sam uzbuđen što ću biti deo sjajnog tima Vitesea. U klubu je zaista odlična atmosfera i to je bio jedan od glavnih razloga zbog kojih sam izabrao baš ovaj klub. Znam da je ovo sjajno mesto za igranje i moj dalji profesionalni razvoj. Od kada sam stigao u Arnhem dobio sam bezrezervnu podšku i zaista sam iznenađen koliko su ljudi ovde prijateljski nastrojeni prema za njih potpunim strancima.”

IMG-20140220-WA0006

Najbolje svetske škole fudbala dolaze upravo iz Holandije. Koliko se njihov način rada razlikuje od onog koji se praktikuje u Srbiji?

“Svakako da postoje značajnije razlike. Treninzi su vremenski kraći nego kod nas, ali su zato mnogo intezivniji. Između vežbi se na pravi velika pauza, nema suvog trčanja, sve se radi sa loptom, tako das u treninzi dosta zanimljiviji i konkretniji. Samim tim što većina ekipa igraju visok pressing, koncentracija je obavezna tokom čitavog meča.”

IMG-20140220-WA0000

Koliko je zlatna medalja sa Evropskog prvenstva doprinela tvom prelasku u Vitese?

“Na Evropskom prvenstvu smo ostvarili istorijski uspeh i fudbalskoj Evropi Srbiju predstavili u najboljem svetlu. Svakom od nas, pojedinačno zlatna medalja omogućila je da skrenemo pažnju na sebe i siguran sam da je uspeh koji smo napravili doprineo mom prelasku u Vitese.”

Ljubitelji fudbala u Srbiji, pamtićete po bezrezervnoj borbi, zalaganju i golovima koje si postizao u dresu Rada. Na Banjici si doživeo mnogo toga lepog, ali bilo je i teških trenutaka. Sada kada se podvuče crta u kakvom će ti sećanju ostati vreme provedeno na Banjici?

“Za mene će Rad uvek biti najdraži tim, jer sam tu proveo najlepše četiri godine. Rad je zaista odlična sredina za stasavanje i sazrevanje mladih igrača. Jeste u jednom period bilo i nekih nesuglasica, zbog kojih sam čak bio izostavljen iz sastava na nekoliko mečeva, ali ne bi da se vraćam na to jer to prošlost. Znam samo jedno, da će mi u srcu uvek ostati najbolji navijači na svetu Junajted Forsi koji su bili uz mene kada mi je bilo najteže.”

FOTO:STARSPORT

FOTO:STARSPORT

Ovog proleća, Radu predstoji grčevita borba za opstanak među superligašima. Veruješ li da tvoji dojučerašnji saigrači mogu da ostvare zacrtani cilj i Radu za sledeću sezonu osiguraju mesto u našem najvišem takmičarskom rangu?

“Dešavanja u Radu pratim gotovo svakodnevno i upućen sam u sve što se dešava na Banjici. Siguran sam u njihov ostanak u ligi. Dobro su se pojačali i mislim da će iz kola u kolo ekipa izgledati sve bolje id a će uspeti da ostvare cilj.”

Tokom perioda koji si proveo u Radu, stekao si nekolicinu prijatelja za ceo život. Sa Miloševićem i Raspopovićem provodio si najviše vremena. Da li ti sada kad si u Holandiji nedostaju drugari sa Banjice?

“Naravno da mi mnogo nedostaju, kao i vreme koje sam provodio sa njima. Mnogo vremena smo proveli zajedno i postali smo jako bliski. Kada sam u Srbiji viđamo se dosta često, a sada kada smo daleko u svakodnevnom smo kontaktu.”

FOTO:STARSPORT

FOTO:STARSPORT

Ko ti je tokom dosadašnje karijere najveća, bezrezervna podrška?

“Porodica naravno. Moji najbliži su uvek bili uz mene i bez njih mislim da ne bih uspeo. Neprestano mi daju vetar u leđa i oni su mi uvek na prvom mestu.”

Kakvi su ti planovi za predstojeći period, da li priželjkuješ poziv selektora Ćurčića za predstojeća reprezentativna okupljanja?

LIČNA KARTA
Ime i prezime: Uroš Đurđević
Datum rođenja: 2.3.1994
Pozicija: Napadač
Klubovi: Rad, Vitese
“Što se tiče narednog perioda kada je klub u pitanju, cilj mi je da se što pre izborim za mesto startera u novom klubu. Iskren da budem mislim da sam vrlo blizu toga. Kada je mlada reprezentacija u pitanju mislim da sam u planovima selektora Ćurčića i da ću biti pozvan za naredni meč protiv Belgije.”

S obzirom na to da si jako mlad napustio Srbiju, da li postoji žal što u srpskom fudbalu nisi ostavio dublji trag?

“Sigurno da postoji, ali voleo bih da se jednoga dana i tu gde sam počeo i da završim karijeru, što bi mi omogućilo da i u srpskom fudbalu ostavm dublji trag!”

hotsport.rs/ I. L.