0
Fudbal

‘Orlovi’ u nedelju dobijaju protivnike u kvalifikacijama za Euro 2016

Objavljeno: 21.02.14 u 12:58

U „Akropolis centru“ u Nici u nedelju, 23. februara 2014. godine, sa početkom u 12.00 sati, biće obavljena ceremonija žreba kvalifikacionih grupa za naredno Prvenstvo Evrope, a koje će od 10. juna do 10. jula 2016. godine biti održano u Francuskoj. U delegaciji FS Srbije na nedeljnoj ceremoniji biće predsednik Tomislav Karadžić, potpredsednik Ivan Ćurković, generalni sekretar Zoran Laković, v.d. selektora Ljubinko Drulović i tim menadžer „A“ reprezentacije Aleksandar Bošković.

euro2016-francuska

U ceremoniji žreba biće uključeno sva 54 nacionalna saveza. Francuska, kao organizator Šampionata, obezbedila je direktan plasman na finalni turnir, ali će biti naknadno postavljena u jedinu grupu sa pet reprezentzacija, kako bi joj bile definisane prijateljske utakmice u narednom periodu. Naravno, rezultati sa tih susreta neće biti računati na tabeli te grupe. Gibraltar će se ovom prilikom premijerno naći na žrebu.

Tokom ceremonije, koja će trajati 25 minuta, žrebom će biti određeno devet kvalifikacionih grupa. Njih osam (slovima od A do H) imaće po šest učesnika, a poslednja Grupa I sadržaće pet selekcija (u nju će naknadno biti dodata Francuska).

Prilikom određivanja grupa selekcije će biti razvrstane po „šeširima“, ukupno njih šest, čiji je sastav sledeći:

Prvi „šešir“: Španija, Nemačka, Holandija, Italija, Engleska, Portugalija, Grčka, Rusija i Bosna i Hercegovina

Drugi „šešir“: Ukrajina, Hrvatska, Švedska, Danska, Švajcarska, Belgija, Češka, Mađarska i Republika Irska

Treći „šešir“: Srbija, Turska, Slovenija, Izrael, Norveška, Slovačka, Rumunija, Austrija i Poljska

Četvrti „šešir“: Crna Gora, Jermenija, Škotska, Finska, Letonija, Vels, Bugarska, Estonija i Belorusija

Peti „šešir“: Island, Severna Irska, Albanija, Litvanija, Moldavija, Makedonija, Azerbejdžan, Gruzija i Kipar

Šesti „šešir“: Luksemburg, Kazahstan, Lihtenštajn, Farska ostrva, Malta, Andora, San Marino i Gibraltar

Reprezentacija Srbije se nalai u treće „šeširu“ i za protivnike ne može dobiti ekipe koje su takođe svrstane u njega. Najpre će biti žrebane ekipe iz prvog „šešira“, a zatim će se nastaviti sa procedurom od šestog do drugog.

Naredno Prvenstvo Evrope u Francuskoj biće prvo na kojem će učestvovati 24 selekcije. Pored Francuske, direktan plasman na Prvenstvo Evrope obezbediće devet pobednika grupa, devet drugoplasiranih selekcija i najbolja trećeplasirana reprezentacija. Preostalih osam trećeplasiranih selekcija igraće baraž i četiri pobednika pridružiće se ostalim učesnicima.

Od ovog takmičenja centralizovana su prava UEFA, tako da će predstavnici evropske „kuće fudbala“, na osnovu niza kriterijuma, u nedelju popodne sastaviti i kalendar takmičenja po svim grupama. O tome, oni će istog dana obavestiti nacionalne saveze i kompletnu javnost.

Takođe, uvodi se pojam „nedelje fudbala“, tako da će utakmice po grupama biti igrane od četvrtka do utorka (kada su u pitanju po dva termina). Utakmice će počinjati u 18.00 sati ili u 20.45 sati. Kada se igra po jedan meč u mesecu, onda će se igrati od subote do ponedeljka.

Takmičenje ka Francuskoj počeće u septembru 2014. godine. U tom mesecu biće odigrana jedna, u oktobru dve, a u novembru ponovo jedna. Takmičenje se nastavlja u martu 2015. godine (jedna utakmica), u junu će biti odigrana još jedna, a u septembru i oktobru 2015. Utakmice baraža biće odigrane u novembru 2015. godine.

hotsport.rs/FSS

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter