6
Košarka

FOTO: STARSPORT

Doktor Galetić: Vujošević mora da prestane sa ‘ubijanjem’ igrača

Objavljeno: 26.01.14 u 18:30

Nakon povrede košarkaša Partizana, Dragana Milosavljevića, doktor Vladimir Galetić otkrio je u intervjuu za ‘Blic’ u čemu je problem sa sve češćim nezgodama igrača u poslednje vreme.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

‘Ovi momci ne mogu da izdrže nametnuti ritam i zaista sam zabrinut za njih. Čudim se da u Partizanu, koji je avangarda na ovim prostorima, ne rade nikakve analize koje bi sprečile da se igrači povređuju kao na traci“, započeo je izlaganje Galetić.

Podsetimo, Milosavljević je treći košarkaš Partizana koji je doživeo tešku povredu, nakon Bertansa koji pauzira od kraja prošle sezone i Vestermana koji je doživeo nezgodu u novembru prošle godine. Očekivano, mnogi su za ovakav negativni trend odmah optužili Duška Vujoševića, koji poslednjih godina konstantno diktira izuzetno jak tempo na treninzima.

„Izuzetno ga poštujem kao trenera i skauta, ali moram da naglasim da sam iskreno zabrinut za momke. Najiskrenije mu savetujem da prestane sa ‘ubijanjem’ igrača, očigledno je da oni ovakav ritam ne mogu da izdrže. Daleko od toga da je krivica samo njegova, mada je meni neverovatno da se u takvom klubu, koji je avangarda na ovim prostorima, ne rade nikakve analize koje bi sprečile ovakve nemile scene“, obrazložio je Galetić.

Jedan od najcenjenijih stručnjaka iz oblasti sportske medicine i dugogodišnji doktor naših reprezentativnih selekcija je zatim objasnio u čemu Vujošević greši:

„Prvenstveno u fiziologiji treninga. Suviše se forsira brzinska izdržljivost, a to rezultira oštećenjima na skočnim zglobovima, kolenima i leđima. Ne mogu da se načudim da se ne vodi računa o oporavku. Nije suština da se mnogo i često trenira, nego da se izračuna individualna sposobnost svakog igrača i da se izvrši procena mogu li se oni uklopiti u lokomotorni sistem celog tima. Ako ne mogu, a rezultati su eto vidljivi, moraju se izdvojiti i trenirati po drugačijem programu. Pogrešno se radi“.

Na pitanje koje je rešenje problema Galetić je rekao:

„Isključivo u smanjenju opterećenja i oporavku. Recimo u NBA, u CSKA ili Makabiju oporavak je najbitniji. Koriste se kade s ledom, terapeutske masaže, strečing programi, opuštanje. Ona teza da se mora trenirati po ceo dan odavno ne pije vodu. Iznenađuje me da se to ne prati u Partizanu, a efekat je katastrofalan. To što igrači dožive neviđen pad protiv Bajerna nije slučajnost, verujte. Teško mi je i da gledam kroz šta prolaze“.

Za kraj razgovora cenjeni stručnjak je izneo svoj stav kako bi trebao da izgleda oporavak povređenih košarkaša koji su bili izloženi nadljudskim naporima:

„Prvi faktor je dobar ‘fiziološki san’. Igrači moraju da zaspu u pola 12, da se pogase sva svetla i televizori, a da se probude oko 7. Organizam se samo tad oporavlja, sve ostalo je ‘patološki san’. Drugi je ishrana – izbaciti gazirane sokove, slatkiše i velike količine mesa. Treći – uzimanje obične vode pre, za vreme i posle treninga. Na tajm-autima vidim da je oni nekontrolisano piju, umesto da je slažu, gutljaj po gutljaj, kao Novak Đoković. Tako samo šire želudac, a posle osete umor u nogama. One trpe najveće opterećenje zbog biomehanike pokreta, skoka, doskoka, povrede su samo finalni rezultat. U svetu se mnogo priča na ovu temu, i verujte da će sva trojica uvek imati problema. Očekuje ih jeziv rad. Zato i želim da pošaljem poruku ne samo Vujoševiću nego svim trenerima, u ovom poslu postoji zakon – koliko rada – toliko i oporavka. To mora shvatiti što pre, inače ćemo uskoro pričati možda o Bogdanu Bogdanoviću“.

hotsport.rs/Blic.rs

0
0

6 Komentara

  1. Prošao sam sve ortopede na KCV svi imaju dobre savete ali što se tiče mog kolena dr Galetić mi je pomogao sa el. terapijama, led, vežbe, savet i žao mi je što na njega nisam i ranije naišao pre operativnih zahvata u Sarajevu za vreme osnovne škole koji su bili štetni

    0
    0
    Odgovori
  2. Kad cemo da naucimo da cenimo,a pre sve postujemo necije znanje.Vujosevic nje trener,a igraci su igraci,a lekari su lekari.Da li je moguce da 50% komentara upucuje da strucnjak gresi,a kad je juce Vujosevic analizirao ono sto mu nije posao,90% njih se slozilo.Ako je doneo rezultate i dobar je trener,ne znaci da je i dobar stolar,kozar,lekar itd.Mi smo narod opsednut vodjama,navijaci prednjace.Ukljucite malo mozak i vodite sami sebe,uostalom i Dule vam to savetuje.

    0
    0
    Odgovori
  3. Doktore, niste u pravu, Dragan Milosavljevic je ubedljivo fizicki najspremniji kosarkas u Srbiji, poznajem decka koji je igrao prosle sezone u Partizanu i on to tvrdi, treninzi kod Vujosevica jesu naporni ali nije on direktan krivac za ove povrede, one se desavaju u svim sportovima toliko cesto u poslednje vreme (fudbal narocito) i to nema toliko veze sa treninzima koliko sa ogromnim brojem utakmice koje klubovi imaju, igra se 10 meseci na svaka 2 dana, kad se uzmu u obzir i naporni putevi autobusima i aviona onda dodje do svega ovoga…a sto se tice CSKA, Makabija, NBA timova, mi nikad necemo imate te uslove za rad niti po 18 igraca u rosteru a i pored svega i tamo se igraci povredjuju mozda i vise nego kod, prema tome, to nam sto nam je u ovom trenutku, nadam se da ce se momci oporaviti sto pre i nastaviti pre svega svoje karijere…

    0
    0
    Odgovori
  4. Ma ovaj lupa, napadaju Duleta samo tako, pa šta ako se povredio, što kaže Dule, šta ćemo sa Rouzom? A Doktore? Koga si ti lečio pa znaš toliko…

    0
    0
    Odgovori
  5. Tačno i ja to kažem, svi koji su napustili partizan su ostali povređeni i nisu ostvarili karijere kakve je trebalo da ostvare, tripković, veličković, tepić…

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter