0
Košarka

Aco Petrović: Hvala svima na podršci, ali meni nema pomoći

Objavljeno: 24.01.14 u 20:38

Naš proslavljeni košarkaški stručnjak, Aco Petrović, bori se sa teškom bolešću koja dovodi do atrofije mišića i od koje u svetu boluje jedan u 150.000 ljudi.

Aco Petrović

Osim porodice, prijatelja i poznanika, podršku Petroviću su uputili i navijači Crvene zvezde, s kojom je srpski stručnjak osvojio titulu prvaka 1998. godine. Na meču Evrokupa, protiv Panioniosa, Delije su istakle transparent sa natpisom ‘Aci Petroviću – podrška Zvezdaša’.

U intervjuu za ‘Blic’, Aco Petrović se zahvalio svima na podršci, ali i istakao da je svestan da mu nema pomoći u borbi sa opakom bolešću:

„Hvala svima, posebno navijačima Zvezde što me nisu zaboravili. Nisam mnogo radio u klubu, ali znaju da sam veliki zvezdaš. Njihova podrška mi mnogo znači, puno mi je srce. Delije su oduvek bile ekstra igrač crveno-belih. Ne mogu da nađem prave reči da iskažem zahvalnost na ovome što rade za mene. Mnogi nisu znali da sam bolestan, čak ni pojedini moji rođaci. Ljudi misle da sam u inostranstvu, da radim u arapskim zemljama, a ja tražim rešenje za izlaz iz ove krize i teške situacije“.

Petroviću su lekari u Beogradu i Rusiji konstatovali amiotrofičnu lateralnu sklerozu (ALS), odnosno neurološko oboljenje koje uzrokuje atrofiju mišića. Na početku oboleli oseća slabost u mišićima, trzanej i grčenje, da bi kasnije kada bolest evoluira bio onesposobljen hod, govor, gutanje i na kraju i samo disanje. Petroviću je i sam razgovor naporan i koristi aparate za disanje tokom celog dana.

„Pre 13 meseci sam saznao da sam bolestan, dok sam bio trener u Kazanju. Prvo sam osećao malaksalost i umor, ali to sam pripisavo poslu i svojoj telesnoj težini. Doktor reprezentacije, Gagi Radovanović, mi je prvi skrenuo pažnju a i sam sam primetio promene na ruci. Lečim se u Beogradu, tražio sam pomoć i u Engleskoj i Americi, ali svuda je isto. Svi prepisuju istu terapiju, ali pravog leka nema. Ova bolest pogađa jednog na 150.000 ljudi, tako da naučnici ne mogu da otkriju šta je izaziva“, objasnio je Aco Petrović.

Naš proslavljeni trener je u karijeri vodio Radnički Beograd, Crvenu zvezdu, FMP, Hemofarm, Lokomotivu Rostov, UNIKS Kazanj, Žalgiris i Azovmaš.

Kao asistent Svetislavu Pešiću učestvovao je sa reprezentacijom u osvajanju zlatnih medalja na Evropskom i Svetskom prvenstvu 2001. i 2002. godine, dok je kao asistent Dušana Ivkovića bio deo ekipe koja je osvojila srebro na Evropskom prvenstvu 2009. godine.

hotsport.rs/Blic

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter