0
Fudbal

Hiclšperger: Živim u strahu od posledica zbog priznanja da sam homoseksualac

Objavljeno: 09.01.14 u 19:54

Bivši nemački fudbaler, 31-ogodišnji Tomas Hicšperger, rekao je da fudbaleri homoseksualnog opredeljenja žive u strahu zbog eventualnih posledica ako tokom karijere priznaju da su deo seksualne manjine.

Tomas Hiclšperger

Nekadašnji igrač, Aston Vile, Lacija, Evertona i Štutgarta, šokirao je fudbalsku javnost priznanjem na kraju karijere, da je homoseksualac.

„Svestan sam da sam doneo odluku da se javno borim protiv predrasuda i neprijateljstva kojem su homoseksualci izloženi. Nemam čega da se stidim, homoseksualnost se jednostavno ignoriše u fudbalu. Samo su mediji zainteresovani za tu temu, zbog svojih senzacija. Nadam se da ću svojim priznanjem pomoći ostalim fudbalerima da otvoreno pričaju o svojoj homoseksualnosti. Svet fudbala mnogi vide kao mačo okruženje, a gej fudbaleri se doživljavaju kao neko ko narušava taj ugled i zbog toga nijedan profesionalni fudbaler ne želi da se izlaže negativnim posledicama eventualnim priznanjem“, rekao je Hiclšperger.

Tomas je tokom karijere odigrao 52 utakmice za reprezentaciju Nemačke i postigao šest golova.

„Svaki čovek bi trebalo da ima pravo da živi bez straha i diskriminacije zbog boje kože, porekla, religije ili seksualnog opredeljenja. Naše društvo je otvorenije i tolerantnije mnogo nego što pojedini veruju. Nadam se da ću priznanjem dati primer mladim sportistima da se ne stide da pokažu svoje stavove. Tvrdim da se profesionalni sport i homoseksualnost međusobno ne isključuju“.

hotsport.rs

[povezaneVestiEmbed naslov1=““ povradio=“najnovije“ horver=“horizontalne“ ]

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter