Peti takmičarski dan na Dakar reliju 2014 obeležio je peh koji se dogodio motociklisti Paulu Gonsalvešu. Naime, njegov motocikl Honda se zapalio zbog previsoke temperature na 912 kilometara dugoj deonici od Čilesita do Tukumana.

Gonsalveš

“Jako mi je žao što se ovo dogodilo. Imao sam dobro vreme, ali sam u jednom trenutku osetio toplotu među nogama. Tada sam i shvatio da mi motocikl gori. Pokušao sam peskom da neutrališem požar, ali nije bilo pomoći. Razočaran sam jer sve ovako završilo”, rekao je neutešni Gonsalveš.


Reli

Što se tiče ostalih takmičara, Mark Koma je bio najbrži u konkurenciji motociklista sa vremenom 3:02:08 sata. Siril Despre, prošlogodišnji šampion, završio je tek kao 34. sa 1:44:54 sata viška, dok je srpski predstavnik, Gabor Sagmajster bio 49. sa 2:22:41 sat zaostatka.

U generalnom plasmanu Koma je prvoplasirani, Despre je 13., a Sagmajster je napredovao za 10 mesta i sada je 58.

Kod automobilista najbolji je bio Nani Roma u Miniju, sa vremenom od 4:27:01 sata. Roma je prvi i u generalnom plasmanu, dok je branilac titule, Stefan Peterhansel 4.

Kod vozača kvadrvova najbolji je bio Serhio Lafuente na Jamahi Reptor 700, sa vremenom 4:53:48 sata, čime je obezbedio sebi i prvo mesto u generalnom plasmanu. Dmitrij Sotnikov je u kamionu Kamaz bio najbrži sa vremenom 4:47:46 sata.

Naredna etapa će se voziti u petak, od Tukumana do Salte, i iznosi 465 kilometara. Subota će biti dan pauze.

hotsport.rs