0
TimeOut

Lista 10 najbogatijih vlasnika fudbalskih klubova

Objavljeno: 07.01.14 u 17:55

Poslednjih godina je postao trend da najbogatiji ljudi sveta svoj novac investiraju u fudbalske klubove. Listu od 10 najbogatijih vlasnika predvodi Meksikanac, Karlos Slim, a svoje mesto našao je i Roman Abramovič, vlasnik Čelsija.

10. Roman Abramovič – Bogati Rus je vlasnik investicione kompanije ‘Milhaus LLC’ i vlasnik londonskog Čelsija. Od kako je Abramovič preuzeo vlasništvo, klub je osvojio jedanaest trofeja, od kojih je najvažniji pehar Lige šampiona. Romanovo bogatstvo se procenjuje na 10,2 milijarde američkih dolara.

9. Džon Fredriksen – Najbogatiji čovek u Norveškoj i vlasnik Valerenge. Novac je zaradio kroz proizvodnju brodova i tenkova. Bogatstvo mu se procenjuje na 11,5 milardi američkih dolara.

8. Pol Alen – Uz Bil Gejtsa jedan od suvlasnika ‘Majkrosofta’. Vlasnik je Sijetl Saundersa, koji se od 2009. godine takmiči u američkoj MLS ligi. Bogatstvo mu se procenjuje na 15 milijardi američkih dolara.

7. Fransoa-Henri Pinolt – Izvršni direktor Keringa, multinacionalne holding kopmanije, i modnih kompanija ‘Sent Loren Pariz’, ‘Guči’ i ‘Žirard Perežo’. Vlasnik je francuskog prvoligaša Rena, a bogatstvo mu se procenjuje na 15 milijardi američkih dolara.

6. Rinat Akhmetov – Vlasnik ‘Kapital Menadžment sistema’, novac ulaže u rudarstvo, nekretnine, bankarstvo i osiguravajuće kuće. U vlasništvu ima i Šahtjor iz Donjecka, a bogatstvo mu se procenjuje na 15,4 milijarde dolara.

5. Lakšmi Mital – Predsednik i izvršni direktor kompanije ‘Arcerol Mital’, koja se bavi proizvodnjom čelika. Vlasnik je 32% deonica premijerligaša, Kvins Park Rendžersa. Bogatstvo mu se procenjuje na 16,5 milijardi američkih dolara.

4. Ališer Usmanov – Vlasnik kompanije ‘Metaloinvest’, koja se bavi rudarstvom i drvnom industrijom, a poseduje i nekoliko ruskih TV stanica. Ulaže novac u Arsenal, gde poseduje 21% deonica. Bogatstvo mu se procenjuje na 17,6 milijardi američkih dolara.

3. Džordž Soros – Prdedsednik Soros fondacije. Obogatio se 1992. godine za vreme valutne krize u Britaniji. Vlasnik je 7,9 % deonica Mančester Junajteda, a bogatstvo mu se procenjuje na 19,2 milijarde dolara.

2. Amancio Ortega – Španski modni radnik i vlasnik ‘Inditek Fešn Grupacije“. Vlasnik španskog drugoligaša, Deportivo La Korunje, a bogatstvo mu se procenjuje na 57 milijardi američkih dolara.

1. Karlos Slim  Meksički biznismen i investitor, najbogatija osoba sveta od 2010. do 2013. godine. Trenutno predsednik Uprave i glavni izvršni direktor kompanija ‘Telmeks’ i ‘Americi Movil’. Ima vlasnički udeo u meksičkim klubovima, Klub Leonu i Klub Pačuki. Bogatstvo mu se procenjuje na 73 milijarde američkih dolara.

hotsport.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter