0
Fudbal

‘Kosovari’ spremaju spektakl za mart, čeka se samo dozvola FIFA

Objavljeno: 04.01.14 u 11:49

Takozvani Fudbalski savez Kosova se nada prvoj prijateljskoj utakmici i očekuje da će FIFA već 10.januara u Cirihu dati zeleno svelo za odigravanje zvaničnih prijateljskih utakmica, ističe bečki dnevnik „Prese“, koji dodaje da je put ka željenom punopravnom članstva u svetskoj kući fudbala još dug, prenosi agencija Tanjug.

A guard stands at the entrance of the FI

Funkcioner takozvanog kosovskog saveza za međunarodne odnose Artan Govori ističe da će prva utakmica, koja bi, prema njegovim rečima, mogla biti organizovana već u martu, sigurno biti odigrana u Prištini.

„Da li će to biti protiv Hrvatske, ili nekog drugog tima, još ne znamo. Jedino što je sigurno jeste da će prva zvanična utakmica reprezentacije biti odigrana u Prištini“ – poručio je on.

„Prese“ naglašava da je takozvano Kosovo, od kada je jednostrano proglasilo svoju nezavisnost februara 2008. u „fudbalskom getou“, ukazujući da su otpor Fudbalskog saveza Srbije, ali i političke prepreke do sada sprečile „premijeru takozvanog Kosova na međunarodnoj fudbalskoj sceni“.

Međutim, ističe list, nakon što je Gibraltaru, i pored otpora Španije, FIFA odobrila prijateljske utakmice, čini se da je došlo vreme i za kosovske fudbalere. „Prese“ podseća da je takozvano Kosovo već organizovalo nekoliko nezvaničnih prijateljskih utakmica protiv Albanije, Saudijske Arabije, Severnog Kipra, Monaka, kao i švajcarskih i švedskih klubova, ali da bez odobrenja FIFA kosovski savez nije bio u mogućnosti da poziva profesionalce koji igraju u inostranstvu da nose „plavi nacionalni dres“.

Zbog toga, tvrdi list, kosovski profesionalci kao što su Ćerdan Šaćiri (Bajern Minhen), Granit Džaka (Menhengladbah), Valon Behrami (Napoli) ili Lorik Cana (Lacio) igraju za strane reprezentacije.

„Švajcarska i Albanija koriste kosovske golgetere za svoje potrebe“ – podvlači „Prese“.

Govori je rekao da, i nakon što bude dobijeno odobrenje FIFA za prijateljske susrete, kosovski savez neće pokušavati da nagovori albanske i švajcarske reprezentativce da igraju za „svoju pravu otadžbinu“.

„To ne bi bilo primerno i sve dok ne učestvujemo u kvalifikacijama za Svetsko i Evropsko prvenstvo nemamo šta da ponudimo igračima koji su se kvalifikovali za Brazil“ – naglasio je on.

Konstatujući da će kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2016. biti prerano za takozvano Kosovo, Govori smatra da bi učešće u borbi za Svetsko prvenstvo 2018. bilo realno. „Prese“ ukazuje da će uskoro najpoznatiji podmladak sa Kosova morati da odluči za koga će igrati.

U Prištini je i dalje prisutna nada da bi Adnan Januzaj (Mančerster Junajted), oko kojeg se bore Belgija, Velika Britanija i Albanija mogao da bude „zvezda nove reprezentacije Kosova“.

hotsport.rs/tanjug.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter