in , ,

Srpski golferi posvećeni radu sa najmlađima

Protekla godina bila je veoma uspešna za golf u Srbiji. Golf asocijacija Srbije nastavila je sa dobrim radom iz prethodnih godina i obavila je veliki posao na popularizaciji ovog sporta, kroz nekoliko uspešnih projekata. Generalna sekretarka Golf asocijacije Srbije Irena Suturović Bogdanović ispričala je šta je sve urađeno i šta se sve planira za 2014. godinu.

Irena Suturovic Bogdanovic 1

-U odnosu na prethodnu, koja je bila vrlo uspešna, ove godine smo radili mnogo kvalitetnije i postigli mnogo više. Osim toga što smo imali veoma posećene turnire koje organizuje Golf asocijacija Srbije u saradnji sa klubovima u Srbiji, imali smo i mnogo više dece koja su učestvovala u juniorskom programu. Takođe, naša reprezentacija je imala odličnu pripremu za narednu godinu – rekla je Suturović Bogdanović.

Ona je rekla da je najveći uspeh ostvaren sa školskom golf ligom.

-To je bio naš najpoznatiji i najuspešniji projekat u 2013. On je sproveden u Beogradu gde je učestvovalo 16 škola i on nam je doneo znatno veći broj dece koja su počela da treniraju golf. Mi na tome i dalje radimo, ali ne smemo da zanemarimo reprezentaciju i reprezentativce i to šta su radili i gde su bili prošle godine i gde će tek biti u 2014. – objasnila je Suturović Bogdanović.

Generalna sekretarka GAS smatra da se golf u Srbiji kreće u pravom smeru.

-Posle rada i truda koji ulažemo svi mi koji radimo u Asocijaciji, golf je već postao prepoznatljiv i znatno više ljudi, kada čuje „golf“, pomisli na golf kao sport, a ne kao automobil. Definitivno mislim da smo na dobrom putu. Naravno treba da se uradi još mnogo toga, trudićemo se da ostvarimo još bolje rezultate i da budemo prihvatljiviji u društvu – kaže Suturović Bogdanović.

Ona je objasnila u čemu se najviše ogleda uspešnost programa za mlade golfere.

-Više puta smo pomenuli da imamo najprihvatljiviji projekat i program za juniore, koji je sponzorisan od strane Golf asocijacije Srbije i on i dalje funkcioniše po istom principu. Program se ogleda u jednom ili dva treninga golfa nedeljno, sa profi golferima i to na godišnjem nivou ima veoma povoljnu cenu, od 55 evra. Deca za te pare dobijaju kompletne golf setove, vežbalište koje mogu da koriste kada god žele i sve je to dovelo do toga da mi od dvadesetak dece, koliko smo imali 2010. kada smo krenuli sa projektom, sada imamo aktivno između 220 i 250 mališana koji su stalno tu. Beogradu je definitivno potreban veći prostor kako bi svi oni mogli da treniraju onako kako treba. Golf klub Beograd nam puno izlazi u susret, daje nam terene i vežbališta za njih, tako da su taj projekat i popularizacija golfa u Srbiji zaista na dobrom putu – smatra Suturović Bogdanović.

U sledećoj godini, posebna pažnja biće posvećena ekspanziji golfa među najmlađima.

-Što se tiče juniorskog programa, Školska liga će naravno ostati i mi smo već krenuli sa nekim prezentacijama van Beograda i u projektu učestvuju još Niš i Novi Sad. U Nišu smo obišli tri škole koje će se takmičiti 2014, kao i u Novom Sadu. Po prvi put ćemo imati regionalnu školsku golf ligu, gde će u finalu učestvovati 12 najboljih školaraca iz Niša, Novog Sada i Beograda. Što se tiče školske lige u Beogradu, biće isto kao prošle godine, učestvovaće 16 škola. Mi se kao savez trudimo da sledeće godine golf kao sport još više uvedemo u osnovne škole, da to bude jedan od sporotva na fizičkom vaspitanju, koji će se igrati barem jednom mesečno, pored košarke, fudbala, rukometa i ostalih sportova. Mi se trudimo da sa našim kadrom i trenerima obučimo i iškolujemo učitelje i nastavnike fizičkog vaspitanja, da treniraju zajedno sa nama, kako bi golf mogao da se primenjuje u školama – objasnila je Suturović Bogdanović.

Godinu na izmaku obeležila je velika ekspanzija golfa u svakom smislu, a nastavak tog trenda očekuje se i naredne godine.

-2014. je godina golfa. Golf klub Beograd je ove godine imao između 80 i 90 turnira, što je veliki broj turnira za jedan klub u bilo kom sportu. Mi trenutno imamo između 400 i 450 aktivnih golfera koji traže učešće na tim turnirima. Svaki turnir koji se održavao je takoreći bio unapred rasprodat. Nakon objave turnira, sve prijave bi bile popunjene već posle 10 minuta, uvek se tražilo učešće više i sa te strane smo jako zadovoljni, a mislim i da su golferi zadovoljni. Tražnja je sve veća, a imamo turnire i za početnike koji su vrlo dobro posećeni i mislim da su oni možda ove godine bili najznačajniji u Golf klubu Beograd jer su doneli između 50 i 80 novih golfera. To je zaista sjajno za golf u Srbiji – veruje Suturović Bogdanović.

2013. godina biće upamćena i kao sezona odličnih rezultata nacionalnog tima.

-Čedomir Ilić je definitivno pokazao najbolje rezultate ove godine. Na Balkan čelendžu smo bili lideri prva dva dana i u muškoj konkurenciji smo osvojili drugo mesto, ali su dame bile prve. I juniori, b kategorija, na Balkan čelendžu su osvojili prvo mesto. Što se tiče drugih rezultata, oni su bazirani na pripremama za ovu sezonu i na tome se više radilo. Iduća godina će biti bitna za rezultate koje reprezentacija treba da ostvari, jer je ono što nas čeka zaista najvažnije šta možemo da radimo, osim naravno Olimpijskih Igara koje će biti održane 2016. godine. Tu će biti Univerzijada gde ćemo po prvi put učestovati sa našim timom od šest igrača. Naravno tu su pripreme za Svetsko prvenstvo, koje će 2014. biti održano u Japanu. Postoji i velika šansa da neko od naših golfera po prvi put učestvuje na Olimpijskim Igrama, u zavisnosti od toga koliko će biti profesionalaca. Bitno je da nijedna zemlja ne može da pošalje više od četiri predstavnika i mi tu nalazimo našu šansu. Ja bih volela da to bude neki od naših reprezentativaca, mislim da u ovom trenutku Nemanja Savić ima veću šansu nego Čedomir Ilić, jer je profesionalac i ukoliko se bude gledao taj ranking i Srbija uđe na listu, mislim da će on imati mnogo veću šansu da bude naš predstavnik – zaključila je Suturović Bogdanović.

hotsport.rs/sem

Diskusija

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Učitavanje

0

Janković priželjkuje učešće u Evropi

Tipsa odustao od Čenaja (VIDEO)