0
Evropske lige

Janković priželjkuje učešće u Evropi

Objavljeno: 25.12.13 u 09:58

Godina na izmaku donela je mnogo uzbuđenja i promena u životu Boška Jankovića. Srpski fudbaler je početak 2013. godine propustio, kada je dva meseca bio van terena zbog povrede prepona. Janković je tada bio kapiten Đenove koja se borila za opstanak.

boskoj

-To je svakako bio težak period za mene. Ekipi nije išlo dobro, bili smo neko vreme čak i u zoni ispadanja, a ja nisam bio u mogućnosti da pomognem. Ipak, nismo smeli da forsiramo moj povratak jer je povreda bila nezgodna i morala je da se zaleči do kraja kako se ne bi vraćala. Istovremeno se tada u klub vratio i Davide Balardini sa kojim sam i ranije sarađivao i to je uticalo na bolje rezultate ekipe – rekao je Janković.

29-godišnji fudbaler je povratak na teren obeležio asistencijom u meču sa Fiorentinom, koji je Đenova izgubila sa 3-2, ali je italijanska štampa pohvalila ofanzivnog vezistu i nazvala ga „spasiocem Đenove“. Usledio je jedan od ključnih mečeva sezone protiv Sijene i italijanski mediji nisu pogrešili u proceni jer je Janković bio strelac i njegovim golom Đenova je došla do boda.

-Ovde u Italiji su mi često govorili da kao da biram da postižem važne golove za Đenovu. Istina je da sam pretprošle sezone postigao gol za pobedu protiv Kaljarija, koji nam je i tada praktično doneo opstanak, ali nikada nisam želeo da se moj pojedinačni učinak preterano ističe, jer je timski rezultat uvek bio iznad svega – smatra Janković.

Jankovićev povratak u tim vratio je samopouzdanje ekipi Đenove koja je, od sredine marta pa do kraja sezone doživela samo dva poraza na deset utakmica. Opstanak je bio obezbeđen ali bilo vreme da Janković napusti Đenovu posle pet godina. Interesovanje je bilo veliko, a ozbiljni kandidati za potpis srpskog fudbalera bili su Torino, Parma, turski i kineski klubovi, kao i šampion grčke i redovni učesnik Lige šampiona, Olimpijakos. Ipak, Janković je napravio naizgled neobičan izbor – Veronu, povratnika u Seriju A. Da je izbor bio pravi, takoreći idealan, najbolje govori tabela Serije A na kojoj Verona zauzima šestu poziciju i gde je od Evrope deli samo jedna pobeda.

-Još tada sam rekao i nisam pogrešio – Verona je pravi izbor. Iako su mi neki drugi klubovi nudili bolje finansijske uslove, moj izbor je bila Verona. Sve se poklopilo, zadovoljavajući uslovi koje su mi ponudili, ambicije ekipe, prostor da mogu da se iskažem, kao i želja da sa porodicom ostanem u Italiji. Već na pripremama sam shvatio da je ovo bio idealan izbor, jer sam se iznenadio koliko je u ekipi bilo dobrih igrača. Takođe, odnosi u ekipi su praktično porodični, tako da naši dobri rezultati zaista ne treba nikog da iznenade. Verujem da ćemo uz kvalitetan rad, kojeg nam ne manjka, moći da nastavimo u ovom tempu do kraja sezone – objasnio je Janković.

Pored fudbalskih priča, za Jankovića je prošlu godinu obeležila i jedna životna. Srpsku javnost je početkom godine dirnula priča o 11-godišnjem Zoranu koji je tokom zime ispred samoposluge u centru Beograda molio prolaznike za malo hrane, kako bi pomogao svojoj porodici da se prehrani. Zoran je Boška Janković naveo kao svog omiljenog igrača i srpski fudbaler, koji je i ranije učestvovao u raznim humanitarnim akcijama, rešio je da mu pomogne.

-Uvek volim da pomognem, ali nikada nisam želeo da se oko toga diže prevelika prašina. Ova priča me je zaista dirnula i smatram da sam tu prosto morao nešto da uradim. Konačno smo se videli letos, Zoki je bio iznenađen i srećan sam što sam mogao da mu pomognem i da mu makar malo olakšam situaciju – rekao je Janković.

Za novu, 2014. godinu, Janković ima vrlo jednostavne želje.

-Što se ličnog plana tiče, pre svega želim da ostanem zdrav i da me povrede zaobiđu, kako bih što više mogao da pomognem Veroni da ostvarimo sve zacrtane ciljeve. Prerano je pričati o tome, ali neki san bi mi bio da se plasiramo u Evropu. Ja znam da ovaj tim to može i da zaslužuje i ja želim da mi to dokažemo na terenu. Radimo vredno i skromni smo i ne želimo da se zanosimo, ali sam svestan da ako ovako nastavimo, zaista možemo da iznenadimo sve do kraja sezone i da poletimo znatno više od prvobitno zacrtanog cilja na početku sezone, a to je bio opstanak – zaključio je Janković.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter