0
Auto Moto

Duca Borković u 2014. protiv najboljih na svetu

Objavljeno: 20.12.13 u 17:07

Dušan Borković

U Srbiji se odavno dokazao, u Evropi je to učinio u poslednje tri godine, a od sledeće godine Dušan Borković kreće u osvajanje sveta. Posle titule evropskog šampiona na brdskim stazama, najbrži Srbin se okitio trećim mestom u Evropskom kupu turing automobila, a sledeće godine će voziti u Svetskom šampionatu turing automobila.

Pošto se bavi najbržim sportom na svetu, kod Borkovića normalno sve ide brzo, pa je na taj način došao i do prilike da se od 2014. godine na stazi bori sa najboljima na svetu.

– Svetski šampionat turing automobila je najjače takmičenje u mojoj karijeri. Sama činjenica da ću voziti sa najboljim vozačima na svetu, u šampionatu koji je, što se turing automobila tiče, isto što i Formula 1 u jednosedima, za mene predstavlja ispunjenje velikog cilja. Šta god da uradim u prvoj sezoni, biću zadovoljan, zato što znam da će mi konkurenti biti najbolji vozači na svetu.

Među Borkovićevim konkurentima biće već iskusni vozači i šampioni poput Ivana Milera ili Roberta Hafa, ali se od svih izdvaja legendarni Sebastijan Leb, koji će kao i srpski automobilista biti debitant u šampionatu.

– Nisam uspeo da odmerim snage sa Lebom u reliju, ali ću sada dobiti priliku u Svetskom šampionatu turing automobila. Za mene je on najbolji vozač na svetu i naći se njim na stazi je za mene neverovatan osećaj.

Borkoviću je prethodna sezona bila treća međunarodna, ali tek prva na kružnim stazama, ali to se nije videlo. U konkurenciji sa mnogo iskusnijim vozačima, na pistama na kojima nikada ranije nije vozio, uspeo je da oduševi sve.

Borković

– Pred prvu trku sam rekao da bih bio zadovoljan da budem među prvom desetoricom. Ipak, već pošto sam izašao na stazu sve je krenulo mnogo bolje nego što se bilo ko nadao, a posebno ja. Imao sam odlične trke, imao sam i probleme, ali sam na kraju bio treći. U Slovačkoj sam imao udes, koji me je sigurno koštao boljeg plasmana na kraju sezone, međutim, prezadovoljan sam trećim mestom.

Iskustvo koje je stekao u Evropskom kupu turing automobila za Borkovića će, po njegovim rečima, biti od velike važnosti pred sledeću sezonu.

– Dobio sam dosta na samopouzdanju, naučio sam mnogo, isto kao i ceo moj tim. Sve to će nam biti od velikog značaja u sezonama koje budu sledili. Video sam da to što stazu ne poznajem ne znači ništa, već posle nekoliko krugova sam pronalazio ritam i osećao sam se kao da sam na svom terenu. Sledeće godine me čeka mnogo veći broj trka, većinu staza ne poznajem dobro, ali verujem da neću imati nikakvih problema.

Sledeće sezone Borković će voziti za NIS Petrol racing tim, u klasi TC2, i ističe da mu je prevasnodni cilj da ostvari što bolji plasman, pre nego što svi automobili 2015. budu svrstani u istu klasu.

– Veoma sam realan. Ne očekujem da odmah budem prvi, ali ću dati sve od sebe od prve do poslednje trke. Želim da budem konkurentan i još popularizujem automobilizam u našoj zemlji. Već vidim promenu posle mojih uspeha poslednjih godina, ali mi je želja da otvorim vrata mladima da se bave ovim sportom i verujem da ću u tome i uspeti.

Na snimku možete pogledati retrospektivu Borkovićeve godine u automobilizmu:

hotsport.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter