0
Domaći fudbal

FOTO:STARSPORT

Gde su naslednici? Karadžić do daljeg na čelu FSS

Objavljeno: 18.12.13 u 13:28

Zakoračili smo uveliko u drugu polovinu decembra meseca, a u Fudbalskom savezu Srbije nema naznaka da će biti obavljene najavljene personalne promene.

FOTO:STARSPORT
FOTO:STARSPORT

Podsećanja radi, ukoliko nekim ludim slučajem niste pratili vesti u prethodnih pet meseci, predsednik FSS Tomislav Karadžić je još tokom leta najavio je da će ovog meseca otići sa funkcije.

Tako je Karadžić smirio uzavrele strasti u srpskom fudbalu nakon nekoliko loših sudijskih odluka na početku nacionanog šampionata koje su za posledicu imale lavinu nezadovoljstva. Pritisak na Karadžića najviše je vršila Crvena zvezda, a potom su joj se priključili još neki klubovi, kao naprimer OFK Beograd na čelu sa prvim čovekom Zvezdanom Terzićem.

Međutim kao se približavao decembar, gotovo po istom scenariju, sudijske greške bile su inicijalna kapisla za podsećanje da je Karadžić najavio odlazak. To ni sam predsednik Saveza nije zabravio, pa je čak izvadio i kandidata za naslednika u vidu skoro penzionisanog Dejana Stankovića.

Konsenzus postignut, ‘večiti’ prhvataju Stankovića kao rešenje i onda potpuni zaokret – Stanković odustaje, a Karadžić barem privremeno odlučuje da ostane. Iz ove perpsketive prvi čovek srpskog fudbala maestralnim manevrom iznenadio je sve koji su priželjkivali njegov odlazak. I tako smo stigli u današnje vreme.

„Pitanje predsednika j e otovoreno, a ja ći biti srećan ukoliko se pojavi još neko sem Dejana Stankovića. Ukoliko se to ne desi do februara, ne idem sve dok ne nađemo pravo rešenje. To mora da bude mlađi čovek i neophodno je ispoštovati proceduru.“ kazao je Karadžić gostijući na SOS kanalu.

Doduše prema njegovim rečima Stanković zbog licemerja i lažne podrške pojedinaca nije hteo da se upusti u ovu avanturu, ali čije je licemerje u pitanju, te ko je dao lažnu podršku ostaje za sada tajna.

I da se razumemo, nije Karadžić nikoga slagao, niti je prešao preko date reči, jer jednostavno u ovom trenutku niko nema kandidata koji bi ga zamenio. Stanković je ‘odustao’ i to je u redu, ali postavlja se pitanje zbog čega klubovi nisu izašli sa svojim kandidatom?

Realno gledano iz redova onih koji se zalažu za Karadžićev odlazak nijedan predlog za njegovog naslednika nije stigao, što je svojevrsni presedan, jer zalagati se za promene, a ne nuditi adekvatno rešenje ustvari je bacanje prašine u oči javnosti. Špekulacije o Džajiću, Terziću ili nekom trećem ostale su samo to – špekulacije, mada je Džajić odbio mogućnost da napusti Crvenu zvezdu u trenutku kada je klub u problemima.

Očigledno je  i da Karadžić ima problema da ubedi Zorana Lakovića da preuzme predsedničku funkciju, iako je nekoliko puta pominjao kako bi to bilo idealno rešenje (što možda zaista i jeste), ali iz nekog razloga gensek Saveza za to u ovom momentu nije spreman.

Ipak, najviše zabrinjava činjenica da u srpskom fudbalu ni na prste jedne ruke ne mogu da se nabroje kvalitetni ljudi koji bi mogli da obavljaju funkciju predsednika Saveza, odnosno, ako ih ima, oni taj posao ne žele, što opet govori o situaciju u kojoj se domaći fudbal nalazi.

Dolazimo, po redosledu stvari i do zaključka. Svidelo se to nekome ili ne, fudbalska Srbija u ovom trenutku nije u stanju da ponudi kandidata koji bi zamenio Tomislava Karadžića i sve dok se taj kandidat ne pojavi biće potpuno bespredmetno raspravljati o personalnim promenama u FSS.

Takođe fudbalske strukture koje se zalažu za odlazak Karadžića trebalo bi da punude svoje rešenje ili da odustanu od insisitranja za smenom, jer ovako imamo situaciju da predsednik sam sebi traži zamenu što a priori skida odgovornost upravo sa onih koji se navodno zalažu za promene u srpskoj kući fudbala, a takav pristup je zapravo traženje alibija za neko vreme koje je pred nama.

hotsport.rs/B.M.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter