1
Fudbal

FOTO: https://hajduksrbija.blogspot.com/

Šok za “bile“: Splitski Hajduk je zapravo srpski klub?!

Objavljeno: 14.12.13 u 23:20
Prvi-Grb-Hajduka-sredjen
FOTO: hajduksrbija.blogspot.com/

Najpoznatiji hrvatski klub iz Dalmacije, splitski Hajduk osnovali su dalmatinski Srbi te ga oni i dalje smatraju srpskim klubom, prenosi blog hajduksrbija.blogspot.com.

Prema istorjskim činjenicama koje iznosi ovaj blog, Hajduk su 1911. godine osnovali Fabijan i Luka Kaliterna, Lucijan Stela, Vjekoslav Ivanišević, Ivan Šakić.

Pre drugog rata sve Kaliterne su se smatrale Srbima. Lucijan ima prezime italijanskog porekla, ali je bio Srbin katolik, dok su Šakići i Ivaniševići pre drugog svetskog rata bili Srbi, neki katolici, neki pravoslavci, ali nacionalnost im je bila srpska.

Ovaj blog dalje navodi da je ime Hajduk poteklo od srpskih hajduka i uskoka koji su se borili protiv Turaka i Austrougara, jer  Hrvati nisu imali hajduke u svojoj istoriji.

Takođe, predsednik Hajduka bio je od 1913. godine Budislav Grga Anđelković, čovek koga je Austrougarska vlast osuđivala i hapsila zbog protivaustrijskog govora.

Tokom drugog svetskog rata su ga optuživali da je sarađivao sa četnicima. Zanimljivo je da 0d osnivanja pa do 1941. godine Hajduk je igrao bez grba na dresu.

hotsport.rs/Telegraf

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter