in ,

Novine u F1: Dupli bodovi za poslednju trku

Svetska automobilska federacija (FIA) objavila je da će od 2014. godine u Formuli 1 na poslednjoj trci biti dodeljivani dupli bodovi da bi se tada odlučila titula.

Ovo pravilo je odmah izazvalo negodovanje kod ljubitelja Formule 1, koji smatraju da je tako nešto potpuno nepotrebno. FIA je objavila da će dupli bodovi na poslednjoj trci pomoći da šampionat bude neizvestan do samog kraja, a taj predlog je jednoglasno usvojen u Parizu na sastanku timova.

Naredni šampionat će biti završen 23. novembra na Velikoj nagradi Abu Dabija. Zbog novih pravila ta trka, koja tradicionalno ne obiluje uzbuđenjima, vredeće dvostruko više od legendarnih, kakve su one u Monci, Monte Karlu ili Spa-Frankoršampu.

Vozač Red Bula Sebastijan Fetel ove godine je osvojio svoju četvrtu titulu zaredom tri trke pre kraja šampionata, ali je zato ostvario niz od devet uzastopnih trijumfa u finišu sezone. Zanimljivo je da po novom bodovanju, prošle godine ne bi bio šampion, a takav slučaj bi bio i sa Luisom Hamiltonom 2008. godine i Mihaelom Šumaherom pet sezona ranije. Da je tada na snazi bilo takvo bodovanje, titule bi otišle u ruke Felipea Mase, odnosno Kimija Raikonena.

Zanimljiva promena uvedena je po pitanju brojeva koje će vozači nositi na bolidima. Za razliku od prethodnih godina, moći će da izaberu broj koji će nositi tokom cele karijere, a neće se kao do sada menjati svake godine. Broj jedan će svakako biti rezervisan za šampiona, ako on želi da ga uzme. Ukoliko više vozača izabere isti broj, prednost će imati onaj koji je tokom prethodne sezone imao bolji plasman.

Naredni šampionat Formule 1 startuje Velikom nagradom Australije 16. marta.

hotsport.rs

Diskusija

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Učitavanje

0

Da li Rašović treba da ostane trener Partizana?

Jojić: Priznanje dugujem klubu i saigračima